Ultimele 30 de zile cu PNL la guvernare?
motiune de cenzuramarcel ciolaculudovic orbanpnlpsdopozitie
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri ca social-democratii vor depune motiune de cenzura impotriva Guvernului liberal, dupa ce starea de alerta va inceta.
Acest lucru se va intampla cel mai probabil peste 30 de zile, calculate din 17 iunie, respectiv la implinirea termenului cand expira Hotararea Guvernului privind prelungirea starii de alerta.
Primul ministru
Ludovic Orban a reactionat la declaratia liderului PSD, spunand ca nu exista nici macar un motiv care sa justifice o tentativa de daramare a Guvernului si a acuzat ''asa-zisa Opozitie'' ca prin actiunile sale doar pune piedici Guvernului.
Motivele PSD pentru motiunea de cenzura: Starea de alerta - ''cel mai mare abuz de putere care a avut loc in Romania
In schimb, liderul social-democrat spune ca motivul din spatele motiunii e starea de alerta instituita de Guvernul Orban, pe care o numeste ''cel mai mare abuz de putere care a avut loc in Romania''.
''Va anunt public ca, incepand de azi, parlamentarii PSD lucreaza la motiunea de cenzura si la strangerea de semnaturi pentru sustinerea motiunii de cenzura pe care o s-o depunem a doua zi dupa ce starea de alerta se va incheia.
Aceasta este decizia PSD fata de acest abuz facut de Ludovic Orban fata de Parlamentul Romaniei”, a declarat miercuri presedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu.
Motiunea nu e o noutate
Inca de la jumatatea lunii trecute, Ciolacu anunta ca, dupa ce se vor incheia starile de urgenta si de alerta,
PSD va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Orban. Atunci, Ciolacu acuza Guvernul ca prabuseste economia tarii prin masurile de restrictie pe care le impune in contextul pandemiei.
De asemenea, inainte de aceasta declaratie, social-democratii atentionasera Guvernul ca, daca la 1 septembrie nu majoreaza pensiile cu 40%, asa cum prevede Legea pensiilor adoptata de PSD, a doua zi va fi depusa motiunea de cenzura.
Pe perioada starii de urgenta si a celei de alerta, PSD a demonstrat ca detine fraiele Parlamentului si si-a consolidat din nou o majoritate care actioneaza omogen, de principiu, impotriva masurilor dispuse de Guvern sau chiar in paralel cu ale acestuia.
Prin prelungirea starii de alerta, Guvernul Orban si-a prelungit implicit si mandatul?
Din moment ce depunerea motiunii de cenzura este o certitudine, totul a ramas o chestiune de timp.
Parlamentul mai are timp la dispozitie pana la finele saptamanii sa voteze Hotararea Guvernului de prelungire a starii de alerta si, conform declaratiilor lui Marcel Ciolacu, aceasta nu va fi adoptata in forma dorita de liberali, ci va fi modificata. Ciolacu inclina catre prelungirea cu doar 15 zile a starii de alerta,nu cu 30, ceea ce inseamna ca in prima jumatate a lunii iulie Guvernul va trebui sa treaca de votul de incredere al Parlamentului pentru a ramane in functie.
Un test sub forma unei misiuni imposibile pentru un Guvern minoritar, in fata unei opozitii care detine majoritatea in Forul Legislativ.
Pentru a trece de motiune, PNL are nevoie de minimum 233 de voturi in plenul Parlamentului, un numar pe care, conform calculelor valabile la aceasta ora, nu il intruneste.