ULTIMA ORA: Legea recursului compensatoriu a fost ABROGATA in Parlament
legea recursului compensatoriurecurs compensatoriujustitiecamera deputatilorana birchalltudorel toader
Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost adoptat, miercuri, de Parlament. Acesta a trecut cu 272 de voturi "pentru" si 5 abtineri, dupa ce, marti, a trecut de Comisia juridica cu unanimitate de voturi.
Marti, proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost votat in unainimitate de Comisia Juridica.
”In urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplina si imunitati au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa supuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea Propunerii legislative de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, de modificare si de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. In raport cu obiectul si continutul reglementarii, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice”, se arata in raportul Comisiei juridice.
Inca din luna februarie, proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost pus pe masa parlamentarilor, insa atunci a primit aviz negativ de la Guvernul Dancila si a fost respins vara trecuta de Senat.
Miercuri, insa, legea recursului compensatoriu a fost abrogata de Camera Deputatilor. Amendamentele parlamentarilor PNL si USR au fost si ele acceptate.
”Fenomenul infractional in Romania, care cuprinde actele de coruptie, marea infractionalitate si mica infractionalitate, din pacate, este scapat de sub control. Reactiile sociale ocazionate de particularitatile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales in ultima perioada de timp. Oamenii sunt preocupati in mod special de recidiva si infractiunile savarsite prin acte de violenta. Asa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante in Romania, fie ca vorbim de recidiva propriu-zisa, fie de recidiva comuna, adica antecedenta penala. Daca recidiva propriu-zisa se intalneste in randul condamnatilor in proportie de aproximativ 40% ,probabil e cea mai mare rata din Uniunea Europeana, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depasesc 60%”, arata parlamentarii PNL in expunerea de motive a proiectului.
”Neincrederea ca pedeapsa, si in mod special executarea pedepselor si-ar atingeti scopul general de descurajare la savarsirea unor fapte grave antisociale este generata prin felul in care este astazi reglementate executarea pedepsei prin Legea 169 din 2017, prin modificarile pe care le aduce aceasta lege a recursului compensatoriu legislatiei privitoare la executarea pedepselor.
Scopul acestei initiative legislative este de a elimina perturbarile sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte si de a modifica Codul Penal pentru a spori increderea populatiei in functiea de preventie a pedepsei”, se mai arata in expunerea de motive.
Recursul compensatoriu a fost aspru criticat de PNL, atunci cand se afla in Opozitie. Liberalii au spus de nenumarate ori ca aceasta lege favorizeaza infractorii sa iasa mai repede din inchisoare.
"Un total de 22.615 detinuti eliberati mai repede din inchisoare, dintre care 2.472 condamnati pentru omor, 1.057 condamnati pentru viol si 3.253 pentru talharie. Este bilantul negru al mostenirii lasate de guvernul PSD si de premierul demis, Viorica Vasilica Dancila, pana la momentul caderii guvernului prin motiune de cenzura", afirma liderul deputatilor liberali, Florin Roman, vineri, intr-o declaratie de presa.
Dupa abrogarea recursului compensatoriu, si Ana Birchall, fostul ministru al Justitiei, a declarat ca s-a facut ''inca un pas important pentru readucerea Justitiei pe fagasul ei normal".
"Supraaglomerarea inchisorilor este o problema reala, semnalata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) inclusiv intr-o intalnire pe care am avut-o in data de 19 septembrie cu presedintele Curtii, Linos Alexandre Sicillianos, in cadrul careia am subliniat ca Romania doreste o cooperare stransa cu CEDO, avand in vedere numarul mare de dosare care vizeaza tara noastra. Insa problema stringenta a supraaglomerarii penitenciarelor nu putea fi rezolvata prin legea recursului compensatoriu, asa cum a fost ea 'coapta' prin smecheriile introduse pe furis marca Iordache. Legea recursului compensatoriu a permis liberarea a mii de infractori, inclusiv violatori, iar multi dintre acestia au recidivat si au comis infractiuni greu de descris in cuvinte si care au indignat, in mod justificat, opinia publica", a spus Birchall.
Problema sensibila sesizata de Tudorel Toader
De asemenea, si fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a confirmat faptul ca legea recursului compensatoriu creaza o "chichita" legislativa de care se pot folosi pe nedrept multi infractori.
Este vorba despre prevederea conform careia, daca exista o celula intr-un pavillion al inchisorii, care nu corespunde standardelor europene de detentie, toti detinutii pot invoca aceasta neregula si pot cere eliberarea, chiar daca ei sunt inchisi conform standardelor CEDO.
Vezi aici continuarea >>> Tudorel Toader dezvaluie cum se pot elibera detinutii pe nedrept, prin Legea recursului compensatoriu
Un numar de 18.476 de detinuti au fost eliberati, in perioada 19 octombrie 2017 - 6 iunie 2019, in baza legii recursului compensatoriu.
Aproape 6.400 dintre acestia aveau de executat pedepse de peste cinci ani. Un numar de 1.203 dintre cei 18.476 de eliberati s-au intors dupa gratii, a precizat Ana Birchall, ministrul Justitiei.
O parte dintre cei 1.203 care s-au intors la inchisoare au facut-o dupa ce au primit condamnari in alte dosare care se aflau pe rolul instantelor de judecata cand au fost eliberati, si nu pentru ca au comis infractiuni noi.
Mai mult decat atat, deputatul PNL Florin Roman a spus ca, din luna iunie pana in octombrie, 3.000 de detinuti din penitenciarele din Romania au reusit sa iasa iasa in libertate, beneficiind de Legea recursului compensatoriu.
"Fata de luna iunie, numarul celor eliberati mai repede de guvernul PSD a crescut cu 3000. Dupa tragedia de la Caracal, premierul Dancila promitea cu voce grava, inasprirea pedepselor si detentie pe viata pentru criminali. Toate aceste declaratii au ramas vorbe. Mai mult decat atat, guvernul Dancila a blocat abrogarea recursului compensatoriu”, a transmis Florin Roman, la inceputul lunii octombrie. Astfel, numarul celor eliberati in baza acestei legi a ajuns la 21.000.
Important de mentionat este ca, in ianuarie 2017, cand PSD a preluat guvernarea, in inchisorile din Romania se aflau 27.336 de persoane. In mai 2019 mai erau 20.515 persoane, cu aproximativ 25% mai putine.