Teoretic, Putin ar putea sa devina unul dintre cei mai longevivi presedinti in functie din istorie
vladimir putinrazboi ucraina
La referendumul organizat in 2020, rusii au votat cu o majoritate covarsitoare modificarea Constitutiei, astfel incat Putin sa poata sa candideze pentru inca 2 mandate dupa incheierea celui actual (in 2024) si sa ramana presedinte pana in 2036. Putin se afla deja la putere de 22 de ani si ar putea deci sa mai stea inca 14, devenind astfel unul dintre cei mai longevivi lideri politici din ultimii 100 de ani. Intr-o companie deloc selecta insa.
Unele tari au fixate, prin Constitutie, limite clare ale perioadei in care o persoana poate ocupa functia de presedinte.
Este vorba despre tari unde democratia functioneaza si unde populatia a inteles ca, stand prea mult la conducere, orice individ se uzeaza si devine ineficient sau, mai rau, capata apucaturi dictatoriale.
Alte tari nu au insa aceasta masura legislativa de siguranta. Acolo puterea se ia prin forta (prin lovituri de stat) si se mentine tot prin forta, liderul astfel instalat demarand un regim autoritar, al carui principal scop pare sa fie satisfacerea unor ambitii politice si financiare personale.
Nu e de mirare ca topul celor mai longevivi sefi de stat din ultimii 100 de ani, exceptand monarhii, este dominat de indivizi nefrecventabili, care si-au tinut popoarele in izolare, saracie si teroare (de la caz la caz):
1. Fidel Castro (Cuba) – 49 de ani
2. Kim Il-sung (Coreea de Nord) – 46 de ani
3. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Guineea Ecuatoriala) – 43 de ani, inca in functie
4. Muammar Gaddafi (Libia) – 42 de ani
5. Enver Hoxha (Albania) – 40 de ani
Alte nume prezente in acest top vin din Gabon, Zimbabwe, Camerun, Congo, Uganda, Sudan, Ciad sau, mai aproape de noi, Belarus, unde Alexander Lukashenko, numit si “ultimul dictator din Europa”, se afla in functie din 1994.
O companie deloc selecta pentru Putin, cum spuneam. Presedintele rus insa, spre deosebire de toti cei mentionati mai sus, are un argument solid in favoarea sa: longevitatea sa in functie e legitima, in toate mandatele sale fost ales in mod democratic. Rusii chiar l-au votat, vazand in el eroul salvator, capabil sa le redea mandria pierduta dupa destramarea URSS si dupa perioada tulbure din timpul lui Boris Eltin.
Problema e ca, dupa 22 de ani de condus Rusia, Putin nu numai ca s-a uzat si a devenit super-autoritar, dar a capatat si idei fixe.
Incapabil sa inteleaga ca maretia unei natiuni vine de fapt de la sine din creativitate, inovatii si munca asidua (vezi cazurile Germaniei, Coreei de Sud, Japoniei), el este convins, ca si majoritatea conationalilor sai de altfel, ca lumea intreaga are ceva cu Rusia. Si, iata, pe fondul acestei convingeri declanseaza un razboi, repetand obsesiv si fara nicio baza reala ca nu avea alta solutie. Solutie la CE?
Putin e din 2000 la putere si a aranjat lucrurile astfel incat sa-si pastreaze pozitia pana in 2036. Si nu poti sa nu te intrebi:
care e planul? In ce vrea sa transforme Rusia, cum isi inchipuie ca va arata tara sa in 2036? Pentru ca in cei 22 de ani de pana acum nu se poate lauda cu nicio realizare, cu niciun brand celebru “made in Russia”. Rusia e celebra in lume doar prin oligarhii sai.