Tariceanu pune piciorul in prag. Daca PSD mai vrea sustinerea ALDE, trebuie sa il numeasca pe el candidat la prezidentiale
alegeri prezidentialepsdaldealegeri 2019
Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, incepe sa puna PSD conditii pentru ca alianta de guvernare sa intre unita in campania pentru alegerile prezidentiale.
Liderul ALDE a spus ca va candida la alegerile prezidentiale, indiferent daca va avea, sau nu, sustinerea Partidului Social Democrat. Mai mult decat atat, luni, dupa CEx PSD, in care social-democratii au anuntat ca vor sustine un candidat propriu la prezidentiale, purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat ca electoratul PSD-ALDE il "valideaza" pe Calin Popescu-Tariceanu drept candidat al acestei coalitii la alegerile prezidentiale si ameninta cu iesirea de la guvernare in situatia in care PSD nu il va accepta pe Tariceanu drept candidat unic.
Dupa ce si-a exprimat in nenumarate randuri dorinta de a fi denumit candidat unic al aliantei de guvernamant PSD-ALDE, Calin Popescu Tariceanu a vazut ca PSD nu face niciun pas in directia dorita de el. PSD nu a dat niciun semn de-a lungul ultimelor luni ca ar fi de acord sa sustina un candidat "strain", de la colegii de alianta.
Vorbind printre randuri, toti social-democratii spun la unison fie ca asteapta Congresul din 3 august, fie ca "PSD are de unde sa aleaga". Ambele variante il exclud complet pe Calin Popescu Tariceanu, care se vede nevoit sa puna piciorul in prag si sa isi asume candidatura aproape de unul singur,
Sintagama "aproape de unul singur" nu e deloc intamplatoare. Tariceanu face acum un act de curaj inscriindu-se in cursa pentru Cotroceni, dupa ce, la
alegerile europarlamentare din 26 mai nici macar nu a intrunit pragul electoral minim, de 5%, pentru a ajunge in Parlamentul European. La acel moment, Tariceanu si-a retras anuntul cu privire la intentia de a intra in cursa pentru fotoliul de presedinte, spunand clar si raspicat ca o candidatura nu mai intra in discutii.
Acum, la o luna si jumatate de la acest eveniment, ALDE a uitat gustul esecului si vrea sa sustina un candidat unic la prezidentiale, cu un scor electoral infim pentru anvergura acestei competitii.
"Ma obliga electoratul", a spus Tariceanu anuntandu-si candidatura.
Dar se pare ca Tariceanu are o strategie. Pe de-o parte, vrea sa puna presiune pe PSD. O fi ALDE in groapa din punct de vedere politic, insa nici PSD nu o duce mai bine. Ambele partide sunt avide in acest moment de sustinere si o cauta in toate partile, mai ales la UDMR si PRO Romania.
Niciunul dintre ele nu isi prea permite "luxul" de a renunta la celalalt, dar daca ar fi sa vorbim matematic, cel mai mult si-ar permite PSD sa renunte la ALDE, un partid infitit mai mare si cu cel putin de 4 ori mai multa masa electorala.
Pe de alta parte, Tariceanu ar putea sparge PSD la propriu. Atunci cand si anuntat din nou candidatura, spunand ca e obligat de electorat, Tariceanu a spus ca se bazeaza pe multi social-democrati sa il sustina, mentionand in acelasi timp ca va candida chiar daca PSD nu il va sustine". Deci, analizand declaratia, rezulta ca daca PSD va veni cu un alt candidat, multi social-democrati il vor sustine pe Tariceanu, ceea ce inseamna ca nu isi mai doresc sa faca parte din PSD si, poate, ca multi altii, vor ingrosa randurile refugiatilor politic din ALDE.
Cel mai probabil, alegerile prezidentiale vor fi un haos in primul tur, stabilit a se desfasura pe 10 noiembrie. Aliantele se sparg inaintea campaniei electorale, atat PSD-ALDE, cat si USR PLUS.
In Opozitie, la USR PLUS, lucrurile sunt aproape la fel de tensionate
Desi au confortul unui electorat entuziast castigat la alegerile din 26 mai si nu au nevoie de schimbari de imagine in partid, si nici nu au pe umeri o guvernare care a dus bugetul statului aproape de faliment, in USR PLUS situatia e foarte tensionata, tot din cauza alegerilor prezidentiale.
USR si-a desemnat candidatul la alegerile prezidentiale, care va fi Dan Barna. In acelasi timp, PLUS e posibil sa ni-l propuna pe Dacian Ciolos. Astfel, alianta care a gustat victoria in 26 mai dovedeste ca succesul este mai greu de gestionat decat esecul. PSD reuseste sa aplice politica aceea a interesului peronal intr-un mod exemplar, reusind sa isi consolideze granitele interne si sa vrea sa isi impuna un candidat unic, desi se afla intr-o situatie dezastruoasa, anuntand de curand chiar si masuri de austeritate pentru ca nu mai sunt bani la buget.
Adevarata lupta pentru candidatul la prezidentiale se va da in interiorul PSD si e posibil sa se dea intre doua doamne.
Dancila vs. Firea
Desi pana la aceasta ora social-democratii sunt foarte secretosi, ies la iveala doua posibile candidaturi care ar putea rupe PSD in doua bucati mari si late. Pe de-o parte ar fi
Viorica Dancila, pe de alta,
Gabriela Firea.
Ambele au declarat, cu aceleasi cuvinte, ca, daca partidul le va cere, vor candida.
"Pana acum nu am luat in calcul acest lucru, dar daca partidul imi va cere, voi candida", a spus premierul si presedintele PSD, Viorica Dancila.
Acelasi lucru l-a spus si Firea, adaugand ca pentru a castiga alegerile prezidentiale PSD trebuie sa colaboreze cu ALDE si PRO Romania, partidele conduse de Calin Popescu Tariceanu, respectiv Victor Ponta.
Klaus Iohannis are pozitia cea mai confortabila
Presedintele a reusit sa isi mentina electoratul in mandatul de la Cotroceni, iar succesul de la Referendum a atestat faptul ca simpatiile sociale pentru seful statului au crescut.
Klaus Iohannis va intra, fara indoiala, in turul al doilea si, la fel cum spunea Traian Basescu zilele trecute,
ar fi bine sa intre cu un candidat PSD, de preferat Viorica Dancila. Sansale PSD de a castiga alegerile prezidentiale tind catre zero, lucru atestat de toate alegerile de la Ion Iliescu incoace, dar mai cu seama de scandalurile din ultimii trei ani de guvernare cu Dancila si Dragnea in fruntea tarii.
Citeste si:
Gabriela Firea, deschisa la discutii pentru candidatura la alegerile prezidentiale: Nu spun DA sau NU