STAREA DE URGENTA 2. Politicienii nu isi mai permit, romanii nu mai vor
stare de urgentapandemieepidemierevenirea la starea de urgenta
Pe 8 iulie, bilantul infectarilor cu noul coronavirus in Romania a dus la indeplinirea celor mai negre scenarii intocmite de epidemiologi: Cu 555 de noi cazuri in ultimele 24 de ore, tara noastra reuseste performanta de a atinge maximul numarului de infectari de la debutul pandemiei pana in prezent.
Daca luam in calcul cifrele raportate in timpul starii de urgenta, dar si situatia din mai multe tari in care se pare ca revine valul al doilea, un val pe care unii specialisti il considera mai agresiv decat primul, s-ar justifica impunerea unei noi stari de urgenta in Romania. Strict la nivel matematic vorbind!
Din pacate, anul electoral in care ne aflam nu va permite Guvernului sa actioneze drastic, chiar daca asta s-ar impune. Desi unele
voci de la varful PNL au anuntat ca in luarea unei decizii va prima sanatatea romanilor si nu se va lua o decizie politica, impunerea unor masuri drastice cu doar doua-trei luni inainte de alegeri ar insemna ''sinucidere politica'' pentru liberali, intr-o tara ai carei cetateni vor sa fie ''liberi''cu orice pret, chiar si acela al sanatatii si vietii lor.
Chiar daca si-ar asuma o decizie drastica si ar "baga in casa" din nou populatia, Guvernul ar pica testul popularitatii. Cel mai probabil, am asista la revolte stradale, proteste, mitinguri sau, de ce nu, hore si sarbe. Oricum ar fi, toate acestea nu doar ca ar crea haos in societate si ar decima politic partidul de guvernamant, dar ar reprezenta un real focar epidemiologic.
Practic, s-ar putea sa fie mai putin riscant sa ii lasi pe oameni sa isi vada de-ale lor, sa se plimbe brambura, decat sa se adune vreo 10 mii in Piata Victoriei. Or, acest aspect ar putea sta la baza unei decizii guvernamentale de a nu impune din nou starea de urgenta.
In acest context, oricat de multe intentii bune ar avea o autoritate centrala in Romania, decidenta asupra strategiei de combatere a pandemiei, cum ar fi Guvernul, e prinsa la mijloc intre necesitatea supravietuirii politice si mentinerea unei echilibru in societate.
Din pacate, foarte multi romani s-au alipit de teorii ale conspiratiei in ultima perioada si, desi multi dintre ei abia au abilitatea de a comunica slab inteligibil in limba romana, au opinii de nestavilit din domeniul microbiologiei si epidemiologiei. Astfel, s-a propagat un curent care ii determina pe multi nici macar sa nu respecte norme minime de igiena, care ar trebui sa fie intrate in reflex, chiar si in afara unei pandemii.
In alta ordine de idei, daca se va lua in cele din urma decizia de a reveni la starea de urgenta, ar insemna ca situatia este mai mult decat "foarte grava", pentru ca niciun partid nu si-ar taia craca de sub picioare intr-un asemenea mod, daca nu ar fi in joc miza a milioane de vieti ce sunt in pericol. Or, la acest aspect ar trebui sa cugete multi dintre romanii cu "diplome" in medicina dobandite la absolvirea Academiei "Sfantului Internet"- sectiunea "am citit eu pe net".