Social-democratii se pregatesc de parlamentare. Din 2012, Romania a avut 10 guverne PSD
alegeri parlamentarealegeri 2020program de guvernarepsd
PSD si-a lansat de curand programul de guvernare pentru alegerile parlamentare din decembrie. Social-demorati au ca deviza ''Un nou Guvern reprezinta o oportunitate pentru economie''. Ce nu spun, insa, social-democratii e ca ar fi cea de-a 11-a oportunitate, din 2012 pana la finele lui 2019.
Alegerile parlamentare au o miza uriasa. Viitoarea majoritate parlamentara va forma si Cabinetul Executiv de la Palatul Victoria. Politicienii nu pierd, deci, ocazia de a cuceri electoratul cu orice pret, pentru sansa de a prinde niste locuri caldute prin Parlament sau Guvern, mai ales cand au prins deja radacini acolo si tanjesc fie sa si le mentina, fie sa revina la ele cat mai repede cu putinta.
Si, daca e sa aruncam o privire pe filele istoriei recente, descoperim si cine are cele mai zdravene radacini ''pe ici, pe colo''...
In perioada 2012-2019, Romania a avut nu mai putin de 10 guverne marca PSD. De cinci ori, functia de premier a fost ocupata in acest timp de Victor Ponta, pe vremea cand era social-democrat cu acte in regula, iar in rest s-au mai perindat pe la sefia Palatului Victoria alti social-democrati de cariera, precum Gabriel Opre, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor si, desigur, doamna Viorica Dancila, prima femeie premier a Romaniei si, probabil, nu ultima, fiindca aceasta ascensiune fulminanta si inexplicabila a carierei domniei sale continua sa dea sperante multor altor doamne pentru care prepararea cozonacilor a devenit prea banala.
Matematic vorbind, tabloul arata bine: Social-democratii se pot mandri cu 10 guverne marca proprie, in doar 7 ani. Aproape 7 ani de guvernare nu stim daca inseamna mult sau putin, dar inseamna un picut mai putin decat cifra ''opt'', care ne trezeste triste amintiri despre cele 8 spitale regionale promise de doamna Dancila in colaborare cu domnul Liviu Dragnea, astazi cazat la Rahova, din contributia modesta a fiecaruia dintre noi.
Imediat dupa ce Guvernul Dancila a picat, guvernarea a fost preluata de liberali, la finele lui noiembrie 2019. Liberalii au si ei motive de sarbatorit in 2020, au venit la putere cu premier PNL dupa o perioada de absenta de 11 ani, tinand cont ca ultimul prim-ministru liberal a fost Calin Popescu Tariceanu, din 2004, pana in 2008, ani in care nu cred ca s-a mai organizat vreo nunta notabila, insa stim sigur ca domnul Tariceanu si-a schimbat radical viziunea si doctrina politica, ajungand sa renunte de curand si la propriul partid, de dragul unei aliante cu Victor Ponta care nici el nu mai e membru PSD, oficial.
Pacat insa ca nu a apucat nimeni din PNL sa deschida sticla de sampanie fiindca din martie si pana in prezent traversam cel mai dificil moment economico-medicalo-social din ultimul secol. Liberalii nu prea au avut timp de mare lucru, fiindca pandemia iti ocupa, in general, tot timpul.
Insa timp destul ar fi, mai pe viitor incolo poate, daca ar avea si liberalii ocazia sa dea inca 8-9 guverne marca proprie, asa cum au avut sansa sa o faca social-democratii.
Acei social-democrati care dupa ce au dominat guvernarea ultimilor 7 ani cu 10 guverne proprii, promit astazi, in programul de guvernare pentru alegerile parlamentare, majorarea pensiilor, alocatiilor, impozit zero pe salariul minim, diminuarea impozitului pe salariile sub 6.000 de lei brut si pastrarea taxelor actuale pentru companii.
Insa ce nu se regaseste in program e sursa de finantare pentru mariri si facilitati fiscale. Ca ne place tuturor sa auzim de bani mai multi, dar mai cu seama am vrea sa stim ca nu ii vom plati tot noi, sub o forma sau alta, inzecit ... sau copiii nostri, cine stie?! Analizand draftul lor, vedem ca se bazeaza serios pe cele 80 de miliarde de euro pe care le va primi Romania de la UE. Insa aici ''socoteala de acasa e posibil sa nu se potriveasca cu cea din targ'', fiindca institutiile economice nu ne prea dau unda verde la astfel de cheltuieli bugetare nici din banii nostri, cu atat mai putin ne ar da din ai lor.
De asemenea, nu se regaseste o explicatie pentru tot alegatorul caruia ii tremura deja mana de emotia alegerilor sau de pofta de vreo tuica fiarta in campania electorala, cum e traditia pe la noi. Si anume, lipseste punctul in care sa li se explice de ce a 11-a oara e cu succes si pana acum nu s-a realizat nimic din toate acestea.
De ce, spre exemplu, nu s-au majorat pensiile cu 40% in perioada celor 4 guverne consecutive ale lui Victor Ponta, sub egida PSD? Cu siguranta exista o explicatie, iar alegatorii o merita. Sau nu?
De ce nu au crescut cu 40% nici sub domnia Vioricai Dancila? Pana in noiembrie 2019, pensionarii nu aveau nevoie de acesti bani?
De ce am intrat in pandemie fara acele spitale promise cu surle si trambite? De ce aveam stocuri zero de aparatura sanitara la debutul pandemiei? Cine trebuia sa se ocupe de asta si de ce nu a facut-o?
De ce ni se promit astazi salarii mai mari la stat, cand in ultimii ani Romania a ajuns sa aiba aproape cel mai costisitor aparat bugetar din UE? De ce nu a ufost mediul privat si angajatii sai pe primul loc pana acum?
De ce deficitul bugetar cu care PSD a parasit guvernarea se incadreaza in tinta asumata in UE, dar nu include cheltuielile care au fost amanate, tocmai ca sa nu urce nivelul acestuia, cum ar fi rambursarile de TVA?