S-au speriat atat de tare de Kovesi ... incat isi dau singuri foc la valiza
kovesidosar penal kovesicontrol judiciar covesiprocuror sef europeandnaeppoparchetul europeancoruptiefonduri europeneliviu dragneateldrum
"S-au speriat atat de tare de Kovesi", este sintagma folosita de fostul sef al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a iesit in spatiul public joi seara cu o declaratie care face lumina in cazul lui Kovesi. Zegrean spune cu subiect si predicat ca numirea fostei sefe DNA la sefia EPPO atrage dupa sine condamnarea ei in Romania, fiindca "s-au speriat atat de tare de Kovesiâ€, incat totul "a intrat in vrie†si se va face totul ca Laura Codruta Kovesi sa nu reuseasca sa obtina postul de procuror-sef la Parchetul european. "Daca acolo se va continua sa fie numita, aici se va continua sa fie condamnataâ€, a spus Augustin Zegrean.
In Romania anului 2019 un procuror este impiedicat prin toate mijloacele ilegale posibile sa obtina o functie intr-o institutie de forta a Uniunii Europene, fara macar un fundament legal, temeinic, real si obiectiv construit.
Pur si simplu, Puterii politice actuale nu i se pare potrivita fata lui Kovesi in scaunul de sef al Parchetului European. Sa fie de la nepotrivirea cromatica, parca nu i-ar sta bine pe fundalul ala european albastru cu stelute albe, sa fie de faptul ca ar avea ei prin Videle vreuna pe care "ar coafa-o" (la propriu) aceasta functie, nu stim.
Ce stim sigur e ca postul spre care tinde Kovesi ar putea insemna un pericol pentru coruptii grei ai Romaniei. Daca ajunge sa conduca EPPO, fosta sefa DNA are in mana dosarele de coruptie ale personajelor precum ... surpriza! Liviu Dragnea, pentru ca in vizorul Parchetului European intra fapte de mare coruptie, fapte care nu mai sunt anchetate de institutiile tarilor in care se petrec, dat fiind faptul ca sunt considerate o amenintare pentru intreg blocul comunitar. Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
Intamplarea face ca seful social-democratilor din Romania sa nu fie chiar personajul inocent cu chip angelic de pe fesurile si plasele rosii impartite batraneilor, ci un personaj acuzat in dosarul Teldrum de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, speta ce ar putea fi anchetata de insasi Laura Codruta Kovesi, demisa acum cateva luni din functie in urma unui raport al lui Tudorel Toader, ministru PSD.
Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
Fara vreo nota de subiectivitate, analizand situatia ca un procuror cu intentia de a rezolva o dilema, observam ca se contureaza mobilul unei posibile sabotari a candidaturii lui Kovesi pentru functia de procuror sef european.
Dar nu doar noua ni se pare acest lucru plauzibil. Pe langa vocile Opozitiei politice din Romania, pe langa avizul mereu favorabil dat lui Kovesi de Consiliul Superior al Magistraturii, pe langa sustinerea exprimata a sefului statului vizavi de fosta sefa DNA, europarlamentari si deputati europeni, precum si presedintii si vicepresedintii Comisiei Europene si Parlamentului European spun la unison ca Romania duce o actiune de denigrare impotriva propriului procuror, flagranta si de neacceptat.
Sa nu uitam ca doar in urma cu cateva saptamani, europarlamentarii nostri trimisi la PE sa ne reprezinte ne-au facut de rusine la audierile de dinaintea votului pentru candidatii la sefia EPPO, ducand interviul cu Kovesi in zona de cancan si circ mioritic.
In timp ce Maria Grapini silabirea despre anumite zvonuri si presupuneri care fac audienta la televiziunile de casa pe plan local, oficialii europeni laudau curajul lui Kovesi si ii apreciau taria de caracter de a se afla acolo, in fata lor, inca pregatita sa lupte impotriva morilor de vand, primind de asemenea si aprecieri pentru cariera sa de procuror-sef la Directia Nationala Anticoruptie.
"Europarlamentar GUE: Sunt complet solidara cu dvs referitor la atacurile la care ati fost supusa".
"Eurodeputata de la Verzi: Sunt mandra ca se afla aici in ciuda groaznicei campanii pe care propriul sau guvern a lansat-o impotriva sa. Nu credem ce se spune si eu personal am motive sa cred, pentru ca stiu ce se intampla cand trimiti la inchisoare persoane din sfere inalte".
"Europarlamentarul german Ska Keller: Kovesi e optiunea mea. Disperarea Guvernului sa o discrediteze arata ca e eficienta"
Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European a trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, prin care trage un nou semnal de alarma cu privire la ceea ce se intampla in tara noastra. Seful ALDE Europa se declara ingrijorat de jocurile pe care le fac guvernantii de la Bucuresti, cerandu-i presedintelui PE sa apere procesul de selectie a procurorului-sef european si sa garanteze participarea Laurei Codruta Kovesi la sustinerea candidaturii sale. Scrisoarea trimisa de Guy Verhofstadt este semnata, de asemenea, si de europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld.
Astfel, Guvernul de la Bucuresti si-a ratat tinta. A crezut ca arunca cu o sageata, dar in mana avea un bumerang, care s-a intors impotriva lui, cand au aparut voturile finale.
Kovesi a primit sustinerea ambelor comisii din Parlamentul European, fiind favorita Europei la castigarea sefiei EPPO. O favorita fara tara, ca un rege in exil fara tara, care pleaca totusi cu o farama din pamantul stramosesc in valize, sperand ca intr-o zi va reusi sa isi elibereze patria de sub asediul celor"fara de Dumnezeu". Un rege care stie ca poporul il iubeste, dar este sub robie, si trebuie eliberat.
Sectia de investigare a infractiunilor in justitie o plaseaza pe Kovesi sub control judiciar, in pragul numirii sale la sefia EPPO
In fine, intoarsa acasa victorioasa, Kovesi se confrunta cu audieri si acuzatii instrumentate de Sectia de investigare a infractiunilor in justitie, o institutie de comando, menita sa faca ordine unde treburile nu dau bine pentru "big boss". Ludovic Orban, liderul liberarilor, sustine ca "Sectia speciala pentru magistrati este un pluton de executie la comanda lui Dragnea, via Toader"
PNL vrea "desfiintarea acestei Sectii speciale de investigare a infractiunilor realizate de magistrati, care a capatat aspectul unui pluton de executie a magistratilor independenti in care comanda 'foc!' o da ministrul Justitiei la ordinul lui Dragnea”, a adaugat liderul liberalilor.
Daca cu TImmermans isi permite sectia sa jongleze asa, Kovesi este o prada mult mai usoara. Motiv pentru care, in ultimele zile tot da cu subsemnatul pe la Adina Florea, procuror in cadrul Sectiei, unde
fosta sefa DNA este acuzata de abuz in serviciu, aroganta in functie, luare de mita si alte minuni.
"In acest moment am interdictie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astazi citata. (...) Nu am voie sa va spun absolut nimic din ceea ce s-a intamplat aici, astazi, si nici cu privire la acest dosar. (...) Cred ca e o masura de a-mi inchide gura, de a nu mai spune ce se intampla, este o masura de a ne hartui in continuare pe toti cei din sistemul judiciar care ne-am facut treaba.
Dupa cum se stie, sunt intr-o procedura internationala, in care am iesit prima. Probabil ca disperarea unora ca voi putea ocupa acea functie (sef al Parchetului European - n.r.) a ajuns la anumite cote si din acest motiv eu nu mai am voie sa vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnalistilor.
Fostul sef al CCR: "Da, este o manevra intentionata"
Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24, catre fostul sef al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean: Control judiciar cu interdictia de a parasi tara? Cum vi se par interdictiile pentru doamna Kovesi?
Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR: Mi se pare firesc tot ce se intampla aici. Eu am spus asta cand au inceput audierile la Comisia Europeana. Am spus ca astfel o vor putea opri. Si asta se vrea. Daca are interdictie... Sa fie numit procuror-sef european si ea sa nu aiba voie sa paraseasca tara... Daca acolo se va continua sa fie numita, aici se va continua sa fie condamnata. Dupa cum merg lucrurile acolo se va ajunge. Nu vreau sa fiu profet, dar ma tem ca acolo se va ajunge.
Cosmin Prelipceanu: Credeti ca este o manevra intentionata?
Augustin Zegrean: Categoric, da. A intrat totul in vrie, s-au speriat unii atat de tare... Chiar daca nu va fi ea procuror-sef european, lucrurile tot nu se vor opri, pentru ca indiferent cine va fi acolo, ei daca folosesc banii europeni cu alte scopuri decat cele pentru care au fost atribuiti, vor da socoteala.
Procuratura aceea este pentru toata Europa. Nu numai de la noi au bagat mana in bani. Au folosit banii aia si sunt state care nu vor sa coopereze, stiu precis ce va spun. Spaniolii nu au vrut sa coopereze cu tribunalul de la Luxemburg, in legatura cu banii europeni, care si l-a ei se pare ca au fost folositi in alte directii. Nici grecii nu au vrut sa colaboreze. De aceea s-a infiintat acest Parchet.
Cosmin Prelipceanu: Masura asta nu poate fi luata la nesfarsit.
Augustin Zegrean: Cum sa nu? Dupa controlul judiciar poate sa urmeze alta masura. Poate sa urmeze o condamnare. Pana atunci ii expira mandatul doamnei Kovesi la Parchetul european.
Cosmin Prelipceanu: Atat de mult poate dura?
Augustin Zegrean: Da! M-am obisnuit cu toate. Chiar nu glumesc! Pentru ca la noi, anchetele dureaza. Eu am avut astazi, ca avocat, un dosar in instanta, in care cercetarea a inceput acum zece ani. Si au fost si acolo masuri de toate felurile. De interdictie de a parasi orasul, de a parasi tara, au fost si arestati... Si se pare ca acum vor fi achitati pentru ca au fost cercetati in baza documentelor obtinute prin protocoalele acelea.
S-a tot spus, apropo de protocoale, deviez un pic de la subiect, ca judecatorii nu au stiut de ele. Eu am vazut astazi in dosar o incuviintare de folosire de interceptare data direct SRI-ului, data de judecatorul din dosar.
Acestea fiind o mare parte din datele povestii, putem trage clar concluzia ca Laura Codruta Kovesi reprezinta un pericol pentru politicieni cu fraiele puterii care nu vor sa riste ca dosarele de coruptie sa fie anchetate de omul caruia i-au "sapat groapa" revocandu-l din functia de procuror-sef al DNA, crezand ca s-au spalat pe maini si gata, viata si coruptia merg mai departe. Este, ce-i drept, un risc inacceptabil, de asta se joaca cu toate armele la vedere, acum este totul sau ... Jilava.
Citeste si:
Kovesi, sub control judiciar cu interdictia de a profesa ca procuror si de a parasi tara
Sursa foto: pexels.com