Referendum pe Justitie: Ce s-a stabilit in urma consultarilor presedintelui cu partidele din Opozitie si ce se intampla cu FARA PENALI
referendum justitiereferendum 26 maialegerifara penali
Presedintele Klaus Iohannis a inceput, joi, consultari cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema referendumului pe justitie. Primii care au intrat la discutii au fost reprezentantii PNL. Lor li s-a alaturat delegatia USR, delegatia PMP, delegatia UDMR si delegatia minoritatilor nationale. Presedintele spune ca toti cei prezenti la discutii s-au aratat ingrijorati cu privire la evolutia Justitiei in Romania. Dupa ce consultarile au luat final, presedintele a tinut o conferinta de presa, in care a fost, din nou, foarte acid la adresa PSD-ALDE, spunand ca acum este momentul ca romanii sa isi exprime ferm punctul de vedere asupra Justitiei.
In conferinta de presa, Klaus Iohannis a precizat ca toti cei prezenti la consultarile pe tema referendumului sunt de acord cu aceasta initiativa, si ca toti sunt ingrijorati cu privire la modificarile legislative efectuate de PSD ALDE pe tema Justitiei.
Am avut astazi o serie de consultari cu reprezentantii partidelor politice pe tema justitiei din Romania. Am primit, in aceasta dupa-amiaza, delegatia Partidului National Liberal, delegatia USR, delegatia PMP, delegatia UDMR si delegatia minoritatilor nationale.
Am discutat, evident, despre situatia justitiei. Toti cei prezenti astazi s-au aratat ingrijorati de evolutia din zona justitiei. Le-am spus direct ca, dupa parerea mea, acest asalt al PSD asupra justitiei, asalt care dureaza de mai bine de doi ani, trebuie sa primeasca un raspuns din partea romanilor.
Iar acest raspuns este, evident, un referendum.
Toti participantii din aceasta dupa-amiaza, repet - Partidul National Liberal, USR, PMP, UDMR, reprezentantii minoritatilor nationale care au participat -, toti au imbratisat ideea organizarii unui referendum. Toti au fost de acord ca oamenii trebuie incurajati sa participe la acest referendum.
Acest lucru, sigur, ma bucura. Intentia mea de a organiza un referendum, impreuna cu europarlamentarele, am facut-o cunoscuta din urma cu cateva saptamani si, intre timp, am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Astept, in termenul legal, un raspuns din partea Parlamentului Romaniei".
Presedintele a mai spus ca la consultari au fost dezbatute si alte teme, propuse de partidele din Opozitie.
"Am abordat si alte teme, cu care au venit delegatiile. Au fost consultari care s-au desfasurat intr-o atmosfera foarte buna si cel mai important rezultat de astazi este ca toti cei care au participat isi doresc, ca si mine, un referendum", a adaugat seful statului.
"Eu cred ca romanii au dreptul sa dea un raspuns acestui asalt pesedist asupra justitiei si mai cred ca, indiferent de optiunile politice ale unui roman care are dreptul sa mearga la alegeri, cu totii isi doresc, cu totii ne dorim o Romanie cu o justitie independenta, o justitie dreapta, o justitie scoasa de sub influenta politicului.
Am discutat cu reprezentantii care au venit astazi la Cotroceni si despre temele pe care le-am inaintat Parlamentului. Toata lumea a fost de acord ca sunt teme de actualitate din justitia romaneasca.
Evident ca am purtat discutii, cand a fost cazul, si despre alte teme pe care au dorit unele delegatii sa le aduca in discutie, insa aceste teme au fost inaintate Parlamentului, acestea sunt temele pe care le-am ales, si imediat dupa ce voi primi raspunsul Parlamentului, voi formula intrebarile pentru referendum”, a concluzionat Iohannis.
Orban, dupa consultarile cu Iohannis: PNL este alaturi de presedinte si va sustine cu toata forta reusita referendumului pe justitie
Liderul PNP Ludovic Orban a anunsat joi, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca PNL este alaturi de presedinte si va sustine cu toata forta reusita referendumului pe justitie initiat de acesta.
El a spus ca romanii trebuie sa se asigure ca „infractorii care savarsesc fapte de coruptie vor fi condamnati si nu vor fi iertati sub nicio forma, indiferent ce majoritate parlamentara se afla la putere”.
PMP propune teme suplimentare la referendumul din 26 mai
Presedintele PMP, Eugen Tomac, spune ca i-a propus sefului statului introducerea unei noi intrebari la referendumul din 26 mai.
"Am propus ca presedintele sa analizeze daca doreste sa mai introduca o intrebare suplimentara din trei teme pe care noi le-am propus. Una vizeaza reducerea numarului de parlamentari la 300, 100 de senatori si 200 de deputati. A doua tema vizeaza o intrebare pe care toti romanii ar intelege-o, daca sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale. O alta tema, care sunt convins ca preocupa o buna parte din societate, revenirea la alegerea primarului in doua tururi”, a spus Eugen Tomac.
Dan Barna: Am discutat despre initiativa "Fara penali"si presedintele ne-a felicitat
Presedintele USR, Dan Barna, a spus dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca USR a exprimat sustinerea deplina pentru referendumul pe justitie.
O alta tema de discutie a fost initiativa USR "Fara Penali” - care a primit si avizul Curtii Constitutionale. Dan Barna a spus ca seful statului a felicitat USR pentru aceasta initiativa.
A doua zi dupa discutiile cu Opozitia, presedintele s-a intalnit si cu reprezentantii PSD, insa a avut o surpriza. In timp ce PSD a trimis fosti detinuti politici la consultarile de la Cotroceni, ALDE a refuzat invitatia la discutii.