Razboiul rece al enciclopediilor: Marea Enciclopedie Rusa vs Wikipedia
Presedintele Putin a afirmat, recent, ca enciclopedia libera Wikipedia nu ofera informatii credibile si a ordonat infiintarea unei enciclopedii nationale online, pornind de la informatia continuta de Marea Enciclopedie Rusa, pentru a oferi utilizatorilor informatii verificate, actualizate si de incredere. De fapt, este vorba despre o noua dimensiune a razboiului propagandistic pe care toti conducatorii Rusiei l-au purtat si il poarta cu occidentul de la 1917 incoace.
Cosmetizarea adevarului, pana cand acesta ajunge sa serveasca interesele propagandistice ale Rusiei, este o specialitate sovietica, preluata, cultivata si dezvoltata inclusiv dupa dezmembrarea URSS.
Acest tip de cosmetizare este cel mai bine ilustrat de mumificarea lui Lenin. Primul lider sovietic a murit la 21 ianuarie 1924 iar ultimii doi ani de viata si i-a petrecut, cu mintile ratacite, intr-un scaun cu rotile. Intr-una dintre ultimele sale fotografii figura lui Lenin este aceea a unui bolnav psihic.
Misterul mortii sale nu a fost niciodata dezlegat – unii afirma ca in ultimii ani de viata Lenin ar fi suferit mai multe atacuri cerebrale, in veme ce altii afirma ca Lenin ar fi fost rapus de un sifilis in faza avansata.
"Tezaur national" al URSS si al Rusiei, corpul lui Lenin zace, imbalsamat, intr-un mausoleum construit special pentru el in Piata Rosie din Moscova. Cei care inca ii mai viziteaza hoitul dau cu ochii de chipul senin, relaxat, angelic si luminos (chiar si in moarte) al inventatorului comunismului. Nicio legatura cu fata schimonosita de nebunie a liderului sovietic din ultimii ani ai vietii sale.
Cosmetizarea propagandistica a cadavrului lui Lenin functioneaza, iata, de 95 de ani.
Istoria cea adevarata mai contine, insa, si alte povesti murdare pe care presedintele Putin pare ca vrea sa le ascunda sub covorul Marii Enciclopedii Ruse.
Astfel, in toate manualele de istorie sta scris ca al doilea Razboi Mondial a inceput la data de 1 septembrie 1939, atunci cand trupele germaniei naziste au invadat Polonia. Mai nimeni nu pomeneste de faptul ca, la 17 septembrie acelasi an, Polonia a fost atacata din rasarit de trupele Uniunii Sovietice si a sfarsit prin a cadea prada armatelor infratite sovieto-hitleriste.
Acest lucru a fost posibil datorita unui acord semnat, la 23 august 1939, intre Molotov, ministrul de externe al URSS, si Ribbentrop,
ministrul de externe al Germaniei naziste. Acordul a fost semnat la Moscova, in prezenta lui Stalin, si s-a lasat cu pupaturi si cu o mare bauta prieteneasca.
Iata cum descrie Heinrich Hoffman, fotograful personal al lui Hitler, prezent la semnarea acordului, atmosfera de la Moscova: "La aterizare (la Moscova, n.a.) aveam sa fim intampinati de o imagine pe care nu credeam ca o vom vedea vreodata: steagurile cu secera si ciocanul fluturau alaturi de cele cu zvastica! (…) Dupa ce pactul a fost semnat, Stalin m-a invitat printr-un gest plin de amabilitate la celalalt capat al mesei, unde se aflau trei pahare si unde Molotov tocmai deschidea o sticla de sampanie (…) Ribbentrop a ridicat paharul in cinstea pactului, a lui Stalin si a poporului rus. Molotov a raspuns la randul sau printr-un toast (…) Ministrul rus de externe turna de zor in pahare minunata sampanie de Crimeea. Abia de trecuse o ora de cand fusese desfacuta prima sticla si deja se golise o naveta intreaga de sampanie (…)"
Pactul semnat atunci intre Ribbentrop si Molotov si stropit din abundenta cu "minunata sampanie de Crimeea" produce inca efecte asupra tarii noastre (vezi Basarabia, Bucovina de Nord si Maramuresul istoric).
Punand batista pe tambal, cum se spune, prin inlocuirea Wikipedia cu Marea Enciclopedie Rusa, si episodul Katyn va fi exilat la periferia memoriei.
In primavara anului 1940, in padurea Katyn din Rusia, sovieticii au asasinat peste 20.000 de prizonieri polonezi (ofiteri, profesori universitari, alte categorii de intelectuali). Polonezii executati fusesera luati prizonieri in 1939, cand URSS invadase Polonia, alaturi de armata germana.
La procesele de la Nurnberg (1945-1949) acuzatorii sovietici au pus pe seama armatei germane asasinatul in masa de la Katyn, pentru ca in boxa acuzatilor aveau la dispozitie cati ciminali de razboi doreau, asa ca ce mai conta daca le puneau in carca o crima in plus?
Acuzatorii sovietici au mintit, insa, atat de prost, incat era cat pe ce sa dea ei insisi adevarul in vileag, asa ca, pana la urma, au retras aceasta acuzatie.
Desi Gorbaciov a admis (abia in 1990) ca rusii au fost autorii masacrului, nimeni nu a platit pana acum (si nici nu va plati vreodata) pentru aceasta odioasa crima de razboi.
Dar, oare, Marea Enciclopedie Rusa online va spune ceva despre genocidul ucrainenilor din anii 1932-1933? Atunci, rusii au exterminat, prin infometare, nu mai putin de 7 milioane de ucraineni.
Dar despre cei care si-au gasit moartea in Gulagul sovietic, care a functionat intre anii 1930-1960 ce va scrie in Marea Enciclopedie Rusa online? Dar despre cele 20 de milioane de victime de care se face vinovat doar sistemul represiv al lui Stalin?
Ce are sa scrie Marea Enciclopedie Rusa online despre dezastrul de la Cernobil? Dar despre tragedia submarinului Kursk? Dar despre asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia? Dar despre…
Astazi, Rusia pare a se (re)inchide in ea insasi mai ales dupa ce, la 1 noiembrie a.c., a intrat in vigoare Legea Internetului Suveran.
Avand oroare de accesul liber la informatie, Rusia incerca sa cladeasca in jurul ei un adevarat zid informatic, dincolo de care nu se va putea trece decat cu viza si dupa un control riguros. Istoria, din pacate, se repeta…
Sursa foto: maxpixel.net