Rasturnare de situatie in cazul Brexitului. Parlamentul se opune acordului de parasire a Uniunii Europene. Ce se intampla mai departe
brexitmarea britanievot brexituniunea europeanatheresa may
Una dintre cele mai controversate teme la nivel politic mondial, Brexitul, continua sa tina omenirea cu sufletul la gura. Guvernul prim-ministrului britanic Theresa May a suferit o infrangere marti in Parlament, unde s-a votat impotriva acordului negociat de May.
Numarul parlamentarilor care au votat impotriva acordului este de 303, in timp ce voturile pro au fost in numar de 297. Acest vot inseamna ca Guvernul are nevoie de aprobarea parlamentara explicita pentru ca tara sa paraseasca UE fara un acord inainte de a putea utiliza anumite competente legate de regimul fiscal
Desi are planurile date peste cap de rezultatul din Parlament, Biroul lui May a transmis semnale destul de optimiste si pozitive, in incercarea de a transmite un mesaj de incredere cetatenilor britanici.
Totusi, infrangerea scoate in evidenta pozitia slaba a lui May ca lider al unui Guvern minoritar, un partid divizat si un Parlament critic cu doar cateva zile inainte ca ea sa obtina un vot decisiv pentru aprobarea acordului privind Brexitul pe care l-a negociat cu UE.
"Acest vot este un pas important pentru a preveni un Brexit fara acord. El arata ca nu exista majoritate in Parlament, Cabinet sau in tara pentru a iesi din UE fara un acord", a declarat liderul opozitiei, Jeremy Corbyn.
Inainte de exprimarea votului parlamentarilor ministrul Trezoreriei, Robert Jenrick, a declarat ca singurul impact ar fi sa faca tara "arecum mai putin pregatita" pentru un rezultat fara un acord.
"Acest amendament nu schimba faptul ca Marea Britanie va parasi UE pe 29 martie si asta nu va opri guvernul sa colecteze impozite", a declarat un purtator de cuvant.
Ce cred cetatenii britanici?
Rezultatele sondajelor recent efectuate arata ca mai putin de 20% dintre britanici cred ca premierul Theresa May a negociat un acord bun privind Brexitul. Sunt datele celui mai recent sondaj ORB, publicat luni.
Intrebati daca sunt increzatori ca May are un acord bun, 59% nu au fost de acord, 21% nu stiu si doar 18% au fost de acord.
Este cel mai scazut nivel inregistrat vreodata de cand opiniile despre negocierile privind Brexitul sunt monitorizate.
Citeste si:
Mica mare datorie publica a Romaniei: scadere procentuala, dar crestere in valoare
Sursa foto: pexels.com