PSD si scrisoarea lui Rudolph Giuliani – cronica unei actiuni de lobby esuate
psdalderudolph giulianiklaus iohannislobbydonald trump
Subiectul scrisorii lui Rudolph Giuliani a fost intens dezbatut incepand de luni dimineata si pana ieri. Liderii PSD si ALDE incercau, cu ajutorul televiziunilor si publicatiilor de casa, sa dea o nota de gravitate absoluta mesajului transmis de nimeni altul decat avocatul lui Donald Trump. Fostele pozitii de primar al orasului New York si procuror general faceau din Rudolph Giuliani un personaj extrem de influent de peste Ocean, care transmite fara doar si poate mesajul administratiei Trump. La nici 72 de ore distanta, Giuliani a recunoscut ca scrisoarea trimisa presedintelui Klaus Iohannis a fost o simpla actiune de lobby, platita de anumite forte din Romania.
Care era mesajul transmis de Rudolph Giuliani catre Romania
Directia spre care batea mesajul transmis de Rudy Giuliani era una foarte cunoscuta in Romania, fiind fix aceeasi directie inspre care merg toate discursurile liderilor aliantei de guvernare PSD – ALDE. Giuliani critica abuzurile facute de Directia Nationala Anticoruptie si de Laura Codruta Kovesi sub pretextul aplicarii legii. De asemenea, Giuliani isi exprima ingrijorarea cu privire la subminarea statului de drept din tara noastra. Bineinteles, nu au fost uitate nici celebrele protocoale dintre SRI si alte institutii ale statului.
Opozitia a reactionat inca de luni dimineata
Raspunsul Opozitiei politice din Romania nu a intarziat sa apara, mai multe voci din PNL, USR si PMP ridiculizand practic scrisoarea lui Giuliani. Aceleasi voci au acuzat imediat ca scrisoarea in cauza nu este decat o simpla actiune de lobby, comandata de anumite forte din tara noastra care se lupta in aceasta perioada pentru preluarea totala a puterii.
Ambasada Statelor Unite la Bucuresti s-a delimitat, de asemenea, de textul acelei scrisori, reclamand faptul ca nu poate comenta opinia unei persoane fizice cu cetatenie americana. Mai mult decat atat, Ambasada SUA a amintit de declaratia din data de 28 iunie, semnata alaturi de alte 11 state europene partenere tarii noastre, prin care isi arata ingrijorarea cu privire la schimbarile la codurile penale si de procedura penala propuse de cei de la PSD si ALDE.
Rudy Giuliani recunoaste dupa nici 72 de ore ca a fost platit
La nici trei zile de la declansarea unor discutii interminabile provocate de textul acelei scrisori in tara noastra, Rudolph Giuliani recunoaste publicatiei Politico ca a fost platit de o firma de lobby din Statele Unite pentru a transmite acel mesaj in Romania. De asemenea, Giuliani spune ca acea scrisoare s-a bazat pe un raport al fostului director FBI, Louis Freeh, care detine in prezent compania de lobby despre care vorbeam mai devreme. Louis Freeh este cunoscut ca fiind avocatul unor persoane cu probleme in Romania, precum Puiu Popoviciu sau Alexander Adamescu.
Rezultat final: o actiune de lobby esuata
Sunt voci care spun ca aceasta scrisoare avea menirea de a distrage atentia de la ce avea sa se intample in aceasta saptamana pe tema modificarilor legilor justitiei. Rezultatul final nu a fost deloc unul bun pentru Liviu Dragnea si pentru PSD, dezvaluirile lui Giuliani dand peste cap toate planurile acestora. De asemenea, o astfel de tentativa nereusita de manipulare poate discredita serios orice actiune viitoare intreprinsa de social democrati.
Nu este prima actiune de lobby platita de PSD
In ianuarie 2017, Liviu Dragnea ajungea la ceremonia de investire a presedintelui american Donald Trump. Pozele de la acel eveniment aveau menirea de a transmite romanilor ca intre Dragnea si Trump exista deja o relatie de prietenie, presedintele american fiind de acord cu politica social democratilor.
Un an mai tarziu, povestea intalnirii lui Liviu Dragnea cu Donald Trump scotea la iveala niste detalii interesante. Cel care a semnat invitatia pentru Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu este Elliott Broidy, un om de afaceri american care a fost gasit vinovat in trecut de dare de mita. Se pare ca Broidy a avut si de castigat de pe urma acelei invitatii, acesta deschizandu-si patru luni mai tarziu o filiala in Romania a companiei sale specializata pe servicii high-tech pentru armata.