PSD isi consolideaza puterea in Parlament. Mai multi parlamentari ALDE s-au mutat in tabara social-democrata
psdaldetraseism politicmotiune de cenzura
Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca mai multi parlamentari afiliati partidului condus de Calin Popescu Tariceanu, se vor alatura grupului PSD. "Va informez ca urmatorii deputati ALDE, incepand de astazi, 3 iunie, se vor afilia grupului parlamentar al PSD. Este vorba de Anton Anton, Constantin Avram, Steluta Cataniciu, Daniel Olteanu, Doru Opriscan si Varujan Vosganian”, a declarat deputatul ALDE.
Aceasta miscare de trupe facuta de cei de la ALDE care migreaza catre tabara PSD transmite un mesaj de forta pentru social-democrati. Desi, aparent in Opozitie si cu slabe sanse sa revina la Putere, dupa esecurile sistematice ale guvernarilor anterioare, PSD se consolideaza in umbra, beneficiind pe de-o parte de piatra de incercare pe care a pus-o pandemia Guvernului liberal, iar pe de alta parte, de puterea tot mai solida pe care o au in Parlament.
PSD nu a ezitat sa incerce sa castige capital de imagine prevalandu-se de puterea majoritatii din Legislativ, pentru a se opune strategiilor, actelor normative sau chiar recomandarilor Guvernului PNL, mai ales in ceea ce priveste pandemia.
PSD a gasit nisa electorala careia sa i se adreseze, adica unor cetateni fie slab informati, fie adepti ai teoriilor conspiratiilor, fie pur si simplu fara prea multe convingeri proprii si cu o capacitate fantastica de a asimila ideile altora, fara a le trece prin filtrul cel mai supereficial al mintii, unde ar fi fost cernute din start.
Opozitia populista desfasurata de PSD pe principiul "Daca eram noi la Putere, va dadeam cat nu puteati duce", a prins la un electorat pentru care virusul, daca nu apare ca ursul din padure, mare, cu blana si racnind, nu exista.
PSD are totusi AS-ul din pachet inca in maneca. Il va scoate dupa 1 septembrie, cand a promis ca va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului, daca PNL nu respecta Legea adoptata in guvernarea social-democrata, care prevede majorarea pensiilor cu 40%.
Cel mai probabil, motiunea are sanse mari sa treaca, dat fiind faptul ca, si fara acest traseism anuntat de deputatul ALDE, PSD se bucura oricum de o majoritate parlamentara, cu care a facut si in timpul starii de urgenta cateva demonstratii de forta, ajungandu-se chiar sa se guverneze, legifereze, reglementeze in paralel, si de la Victoria si de la Parlament.
Populismul pur inseamna sa promiti cetatenilor lucruri irealizabile, derizorii, sa dai impresia ca daca ai fi tu, nimeni nu ar mai fi ca tine, dar fara sa oferi explicatii clare asupra felului in care iti vei pune in aplicare promisiunile. Inseamna sa adopti o lege care prevede majorarea cu 40% a pensiilor, FARA sa indici in vreun randulet al textului SURSA DE FINANTARE.
Surpriza: Fix asta presupune legea pensiilor. O lege care da iluzia pensionarilor ca vor trai mai bine, dar irealizabila din punct de vedere tehnic, pentru insisi initiatorii ei, care au spus "va dam", dar "nu stim de unde". Dar va promitem!
Pe de alta parte, la felul in care e construita, oricum majoritatea cetatenilor, cu pensii de maximum 1.000 de lei nu ar reusi sa isi ridice in vreun fel nivelul de trai cu cateva sute de lei, procentajul fiind resimtit in majorari, la pensiile mari, unde oricum poate nici nu mai intereseaza pe nimeni ca sunt 70.000 de lei sau 100 sau 130. Ca pensionar ajuns la o anumita varsta, banii, chiar si nelimitati, nu iti mai ofera un Orizont infinit de optiuni de a-i cheltui. Deci, sunt cam degeaba.
Consolidarea PSD vine si dinspre amanarea organizarii alegerilor. Trebuie sa recunoastem ca, desi, ca orice imperiu ajuns la maximum de expansiune si capacitate, PSD a devenit toxic pentru el insusi la apogeul puterii, a reusit de fiecare daca sa se recalibreze. O recalibrare care a avut la baza doi mari factori: memoria scurta a romanului si vesnica patura electorala bazata fie pe varstnici, fie pe oameni mai putin instruiti, existand evident si exceptii, probabil in persoana acelor cetateni indragostiti de doctrina socialista.
O doctrina de la care nu poti sa ceri investitii, dezvoltare, incurajarea mediuluji privat. Socialismul se vrea a fi un haiduc, care ia de la bogati si da la saraci. Problema nu ar fi rea. Toti ne dorim sa i mai ia cineva lui Soros si sa ne dea si noua. Ideea e ca nu ajunge bogatia aia luata decat la anumiti "privilegiati" ai sistemului, omul de rand ramanand mai sarac decat inainte de asa-zisul bine haiducesc.
De altfel, chiar si daca ar fi aplicat principial socialismul de partidele care il au in componenta numelui, tot nu ar fi potrivit pentru o societate din vremurile noastre, decat daca nu ne dorim investitii, nu ne dorim prosperitate nu ne dorim sa ne aliniem tarilor in care exista auostrazi, si spitale, si oameni de afaceri tratati fix ca ceea ce sunt: motoare economice.