PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader si vine cu o noua propunere pentru Ministerul Justitiei
coduri penalejustitietudorel toaderliviu dragneaviorica dancilalegile justitieioug justitie
Dupa o sedinta tensionata a Comitetului Executiv din PSD, social-democratii au decis retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Se pare ca refuzul lui Toader de la da Ordonantele pe Justitie l-au scos din gratiile partidului care l-a si pus in functie. Desi spunea ca nu este nici ea de acord cu OUG pe Justitie, Dancila a votat cot la cot retragerea sprijinului politic pentru Tudorel, alaturi de colegii sai.
Din acest moment, Ministerul Justitiei este in blocaj, iar Dancila pica fix in centrul acestuia. De ce? Pai, teoretic, Dancila nu e obligata sa il demita pe Tudorel din functie, insa refuzul de a o face risca sa ii strice relatiile cu partidul. Pe de alta parte, demiterea ar avea nevoie de avizul sefului statului. Iar acest aviz, cel mai probabil nu va fi obtinut, stiind nemultumirea sefului statului cu privire la schimbarile facute de social-democrati in Justitie. PSD l-ar vrea acum in functie pe Eugen Nicolicea, insa Tudorel Toader spune ca el este ministru si nu are de gand sa plece, fara sa semneze presedintele decretul de revocare din functie.
Update: PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader
Tudorel Toader a primit o veste foarte proasta astazi. PSD i-a retras sprijinul politic. Desi parea a-l sustine pe Toader, premierul Viorica Dancila a votat alaturi de cei mai multi dintre colegii sai. Singurul care s-ar fi impotrivit a fost liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, informeaza Digi24.
De la ora 15:00 in programul Senatului figureaza dezbaterea si votul pe motiunea simpla depusa de Opozitie impotriva ministrului Tudorel Toader, intitulata "Justitia - victima sigura in mainile lui Toader".
Retragerea sprijinului politic inseamna, teoretic, ca premierul il va demite din functie pe Toader. Totusi, Toader spune ca va pleca doar dupa ce in Monitorul Oficial va aparea numele altui ministru, lucru ce se face prin acceptul presedintelui Iohannis, de la care spera, probabil, ca va primi refuz solicitarea lui Dancila de demitere.
Daca nu accepta sa il dea jos din functie pe Tudorel, Dancila risca "sa se puna rau" cu partidul. Teoretic, Viorica Dancila ar putea sa nu-l demita pe Toader, insa ar declansa un razboi deschis cu Liviu Dragnea si cu PSD. Pe de alta parte, daca va accepta ordonanta ceruta de PSD, Dancila risca sa provoace mari tensiuni sociale.
In presa au aparut si speculatii cu privire la o restructurare a Guvernului, caz in care presedintele Iohannis nu ar mai avea un cuvant de spus, asa cum s-ar intampla in cazul remanierii unui ministru sau a mai multora, decizia fiind doar a Parlamentului.
Eugen Nicolicea, propus ca ministru al Justitiei
Deputatul PSD Eugen Nicolicea este propunerea PSD pentru functia de ministru al Justitiei, in timp ce deputatul PSD Oana Florea ii va lua locul Rovanei Plumb la sefia Ministerului Fondurilor Europene, in timp ce senatorul PSD Liviu Brailoiu ii va lua locul Nataliei Intotero, ministru al romanilor de Pretutindeni.
Propunerile vor fi trimise la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca semneaza decretele de numire sau nu.
CEx PSD, miercuri, ora 12:00
Sedinta este programata la ora 12.00, la Parlament. Liderii PSD urmeaza sa decida asupra remanierii Rovanei Plumb si a Nataliei Intotero, care candideaza la alegerile parlamentare.
Insa principala miza a sedintei este legata de soarta lui Tudorel Toader in fruntea Ministerului Justitiei, criticat in ultima perioada de tot mai multe voci din partid si chiar de Liviu Dragnea.
Se pare ca Tudorel Toader a iesit din gratiile liderului PSD, Liviu Dragnea, si "a gresit foarte mult", dupa cum spune el insusi.
"Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am si acum, dar a gresit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, intr-o perioada destul de agitata exact din motivele astea false, nu poti sa te joci cu asa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie sa ti-o asumi si nu poti sa enunti ceva dupa care sa te joci cu enuntul, mai ales ca sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare suparare.
Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotriva, ii respect pregatirea. Nu discut altceva. Asta este marea suparare si nu are rost sa o ascund. Am spus-o si dumnealui, am spus-o foarte cinstit si fara patima, fara cearta”, a declarat, saptamana trecuta, Liviu Dragnea, potrivit News.ro.
Intrebat daca doar ministrul Justitiei este vinovat pentru lipsa ordonantelor, avand in vedere ca ele sunt adoptate de Guvern, Dragnea a spus: "Nu am de unde sa stiu. Eu ce stiu este ca doamna prim-ministru a zis ca le adopta, ca adopte ce-i trimite ministrul Justitiei. Asta stiu eu. Alte speculatii nu pot sa fac”.
"Eu plec de la minister cand vad in Monitorul Oficial ca X e ministru"
Marti, Tudorel Toader a declarat in fata jurnalistilor ca si in ziua CEx-ului el va fi ministru, si va ramane in functie pana cand va vedea alt nume in locul alui sau, publicat in Monitorul Oficial.
"Maine voi fi ministru. Voi fi ministru pana cand in Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi tine cont de ceea ce va scrie in Monitorul Oficial. Eu plec de la minister cand vad in Monitorul Oficial ca X e ministru”, a declarat Toader.
Toader se bazeaza acum si pe un posibil sprijin venit din partea sefului statului, care ar putea refuza o eventuala revocare din functie: "si de ar fi demisie tot trebuie decretul presedintelui de revocare”, a spus ministrul.
Situatia lui Toader este destul de complicata, el declarand de mai multe ori in ultima perioada ca nu isi va da demisia, ci va astepta sa fie demis. La randul sau, Liviu Dragnea a spus ca remanierea este atributul premierului, insa Viorica Dancila a sustinut ca asteapta decizia partidului.
In acest conditii, liderii PSD au lansat varianta ridicarii sprijinului politic pentru Tudorel Toader, ceea ce ar trebui sa determine eliberarea din functie a acestuia de catre premier.
Tot astazi se dezbate motiunea impotriva lui Toader
Tot astazi, in Senat va fi dezbatuta motiunea simpla a opozitiei impotriva lui Toader, amanata deja de trei ori.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va fi chemat astazi in fata plenului Senatului, pentru dezbaterea si votarea motiunii simple depuse de opozitie impotriva sa. Momentul a fost amanat deja de 3 ori pana acum.
Votul va avea loc insa dupa sedinta liderilor PSD, care incepe la 12.00, asa ca pana la motiune, se va sti cel mai probabil daca Tudorel Toader ramane sau nu in Guvern.
Va amintim ca grupurile parlamentare ale PNL si USR din Senat au depus la sfarsitul lunii martie motiunea simpla intitulata "Justitia - victima sigura in mainile lui Toader".
Semnatarii cereau ministrului Justitiei sa renunte la "modificarile nocive” aduse legislatiei penale si la schimbarile care contravin statului de drept. In plus, i se cere lui Tudorel Toader sa nu mai considere recomandarile institutiilor internationale de profil ca fiind documente politice.
Potrivit vicepresedintelui Senatului Alina Gorghiu, pe ordinea de zi a plenului se mai afla proiectul de modificare a Codului penal, care a fost marti dupa-amiaza in dezbaterea Comisiei speciale pentru legile Justitiei.
Florin Iordache i-a spus lui Tudorel Toader ca a venit neinvitat la comisia speciala si l-a criticat pentru ca nu a modificat Codul penal prin OUG
Deputatul PSD, Florin Iordache, i-a spus marti ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in debutul sedintei comisiei speciale dedicate modificarii Codului penal, ca a venit neinvitat la sedinta si i-a reprosat ca nu a modificat el actul normativ prin ordonanta de urgenta.
Iordache a mai spus ca cele doua Coduri vor fi modificate urgent in Parlament, adoptandu-se doar acele dispozitii declarate constitutionale de CCR, si vor fi trimise presedintelui care astfel, in opinia sa, nu le mai putea ataca la Curte.
Deputatul PSD a refuzat initial sa ii dea cuvantul lui Tudorel Toader, dar la insistentele USR si PNL s-a razgandit.
”Suntem aici pentru ca, dintr-o regretabila eroare a guvernarii PSD – ALDE, Guvernul nu a reusit sa implementeze deciziile constitutionale, potrivit ultimei decizii a CCR. De aceea am invitat reprezentantii ministerului, pentru ca e anormal. Guvernul a avut patru luni de zile sa duca la indeplinire decizia CCR si din saptamana in saptamana si din luna in luna ne-am trezit in luna aprilie cand decizia CCR, care stabilea ca anumite articole din Codurile penale sunt constitutionale si altele sunt neconstitutionale, suntem in aceeasi situatie. Deci pozitia noastra este de a discuta, iar acele articole neconstitutionale sa fie eliminate, sa trimitem Senatului Codul penal cu articolele declarate constitutionale si sa fie adoptat maine (miercuri – n. red.). Saptamana viitoare sa fie adoptat si de Camera Deputatilor. Presedintele sa aiba doua legi, Codul penal si Codul de procedura penala, cu acele articole declarate constitutionale, sa vedem atunci pe ce mai poate ataca la Curtea Constitutionala”, a declarat Florin Iordache in debutul sedintei comisiei speciale pe care o conduce.
UDMR, prin vocea deputatului Marton Arpad, s-a declarat de acord cu modificarea urgenta a celor doua Coduri, asigurand astfel majoritatea necesara adoptarii lor.
Deputatul USR Stelian Ion a cerut ca ministrul Tudorel Toader, daca tot este prezent la comisie, sa raspunda si unor intrebari pe tema modificarii Codurilor penale, dar Florin Iordache a refuzat sa ii dea cuvantul acestuia.
”Aveti posibilitatea sa ii adresati luni intrebari si interpelari ministrului”, i-a transmis Iordache deputatului USR.
La insistentele USR si PNL, Iordache a revenit insa asupra deciziei de a-i interzice lui Tudorel Toader sa vorbeasca.
”Am considerat ca nu este necesara prezenta lui la comisie. Dar fiindca staff-ul a gresit, imi asum eu”, a spus Iordache.
”Am venit doar sa va vad cum va contraziceti. Am declarat de foarte multe ori ca am dat curs tuturor invitatiilor. Astazi dna secretar de stat Mot mi-a spus ca ministerul a fost invitat la dezbatere. Acesta este motivul pentru care am venit. In iulie – noiembrie 2017, Ministerul Justitiei a finalizat doua proiecte de Cod penal si Cod de procedura penala pe care le-a trecut prin Guvern si Guvernul le-a aprobat si le-a trimis la Parlament. Proiectul de modificare a Codului penal pus in acord cu deciziile CCR si cu directiva de confiscare extinsa si proiectul de modificare a Codului de procedura penala – in acord cu deciziile CCR si pentru transpunerea directivei privind prezumtia de nevinovatie. Un an si jumatate au fost trimise in Parlament. E greu de sustinut afirmatia care s-a repetat ca Guvernul nu si-a indeplinit obligatia ca in cele 45 de zile si asa mai departe (sa transpuna deciziile Curtii – n.r.). Eu vorbesc in numele ministerului si nu al celor care nu au continuat procesul legislativ de punere in acord”, a afirmat Tudorel Toader.
El a dat explicatii juridice privind transpunerea deciziilor CCR.
"Obligatia de modificare a legii in vigoare, nu a proiectului de lege, cand se publica decizia in Monitorul Oficial, textul neconstitutional se suspenda, daca in 45 de zile legiuitorul nu intervine, textul isi inceteaza efectul. Daca spunem ca textul declarat neconstitutional isi inceteaza efectul inseamna ca textul e in vigoare. Obligatia izvoraste din deciziile de neconstitutionalitate sau interpretative privind forme juridice in vigoare”, a sustinut Toader. „Cand vorbim de proiecte de lege, precum cel de fata – Cp, Cpp, nu putem spune ca decizia de neconstitutionalitate nu produce efecte, ea e obligatorie. Dar unde este obligatia? Nu de a o transpune in legislatie, de a aduce solutia considerata constitutionala in campul activ al legii, obligatia este pentru legiuitor. Daca legiuitorul doreste sa continue procesul legislativ, sa adopte acea lege, e obligat ca sa respecte solutiile din decizia CCR. Daca e o solutie de neconstitutionalitate, legiuitorul trebuie sa o elimine, sa dea o forma constitutionala, daca e o solutie de constitutionalitate, prezumtia se rastoarna si da legiuitorului girul de a continua, de a duce solutia in campul activ al sistemului judiciar”, a explicat Tudorel Toader.
Ministrul Justitiei a concluzionat ca este greu de argumentat ca Guvernul nu si-a indeplinit obligatia in acest caz.
"Prin urmare, este greu de spus ca Guvernul nu si-a indeplinit, adica este usor de spus dar greu de sustinut, de argumentat, ca Guvernul nu si-a indeplinit obligatia de a aduce in Codul penal, Codul de procedura penala ceea ce Curtea a considerat a fi constitutional. Obligatia este numai cand se declara constitutionala interpretativa o norma juridica din campul activ, nu din proiecte de lege”, a mai spus Toader.
Ministrul Justitiei a subliniat ca proiectele trimise de el Parlamentului au fost modificate substantial de senatori si deputati, astfel incat nu mai avea nicio legatura cu ce trimisese el.
De asemenea, Tudorel Toader, a reamintit ca el a trimis Parlamentului, odata cu cele doua proiecte de modificare a Codurilor, si o solicitare de aviz de la Comisia de la Venetia, document care a ramas insa ingropa in comisia condusa de Iordache.
Cum arata proiectul de modificare a Codului penal trimis de Florin Iordache comisiei speciale
La articolul 75 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) acoperirea integrala a prejudiciului material cauzat prin infractiune, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, daca faptuitorul nu a mai beneficiat de aceasta circumstanta intr-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanta atenuanta nu se aplica in cazul savarsirii urmatoarelor infractiuni, daca au produs un prejudiciu material: talharie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice.”
Articolul 100 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 100. – (1) Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca:
a) cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
Articolul 155 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 155. "Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale
Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe pentru fiecare fapta si persoana prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului in cadrul procesului penal.
Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in art. 154 este depasit cu inca jumatate.
Alte modificari propuse de Florin Iordache, declarate constitutionale de CCR, dar neincluse in proiectul de OUG:
La articolul 269, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Favorizarea savarsita de un membru de familie sau afin pana la gradul II nu se pedepseste.”
"(4) Nu constituie infractiunea prevazuta la alin. (1) urmatoarele:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;
La articolul 290, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de 1 an de la data savarsirii acesteia.”
La articolul 308, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) Daca infractiunile prevazute la art. 295 (delapidarea – n. red.) si art. 297 – 300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu – n. red.) au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. (2) se reduc la jumatate.
(4) Dispozitiile alin. (3) se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. (1), indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia.”
Dragnea - Dancila - Toader
Viorica Dancila a spus in numeroase randuri ca nu va adopta OUG pe Justitie fara semnatura ministrului pe Justitie. Din moment ce Toader a inceput sa se opuna si el adoptarii de astfel de ordonante, se pare ca partidul nu il mai agreeaza in functie.
Desi Dancila este de partea lui Tudorel Toader, premierul nu va putea trece peste votul partidului. N-ar fi pentru prima data cand premierul s-ar supune CEX-ului, desi optiunea sa personala este complet opusa. In toamna anului trecut, Dancila era de partea vicepremierului Paul Stanescu, cu care avea o relatie foarte apropiata, insa conducerea PSD a votat mazilirea lui Stanescu, aflat in conflict cu Dragnea.
Teoretic, Viorica Dancila ar putea sa nu-l demita pe Toader, insa ar declansa un razboi deschis cu Liviu Dragnea si cu PSD. Pe de alta parte, daca va accepta ordonanta ceruta de PSD, Dancila risca sa provoace mari tensiuni sociale.
Nu doar Dancila il sustine pe Toader. Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la RFI Romania ca se opune remanierii lui Tudorel Toader.
"N-am discutat cu colegii mei, dar in ceea ce ma priveste si acesta e punctul meu de vedere, nu gasesc util sa le servim celor din Opozitie pe tava un cadou, deci noi vom vota impotriva", a declarat Tariceanu la RFI Romania.
Conform Antena3, o varianta avuta in vedere de PSD ar fi restructurarea Guvernului, caz in care presedintele Iohannis nu ar mai avea un cuvant de spus, asa cum s-ar intampla in cazul remanierii unui ministru sau a mai multora, decizia fiind doar a Parlamentului.
Dragnea si Dancila, probleme de comunicare: "Acum e mai stapana pe Guvern"
Liderul PSD Liviu Dragnea a recunoscut ca nu mai discuta atat de des cu premierul Viorica Dancila. "Acuma e mai stapana pe Guvern, e firesc. In primele zile era, totusi, o meserie noua, o functie noua, o pozitie noua, nu mai fusese in vreun guvern pana atunci, cu atat mai putin prim-ministru. Discutam mai mult. In ultimele luni, si eu am zis sa vorbim mai putin pentru ca a inceput sa se implice mai mult in activitatea Guvernului.
De la 1 ianuarie nici nu mai este acelasi timp la dispozitie pentru a purta discutii, sunt tot felul de intalniri, deplasari si acum e plecata, la Dubrovnik, am inteles. Deci numai e acelasi timp disponibil de discutie, dar relatia e buna“, a afirmat Liviu Dragnea.
Intrebat zilele trecute daca PSD ia in calcul schimbarea premierului, liderul social-democratilor a raspuns: "Nu vad de ce. Chiar nu vad de ce“.
Raceala dintre Dragnea si Dancila vine in contextul in care premierul refuza sa-si asume ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor penale, care l-ar salva pe Liviu Dragnea de inchisoare.
Citeste si:
Isarescu: Aderarea la euro nu rezolva automat problemele economiei, ba chiar le poate agrava