PSD isi va mobiliza "baronii" daca anticipatele vor avea loc odata cu alegerile locale
Potrivit lui Ludovic Orban, PSD fuge ca "Dracu' de tamaie" de alegerile parlamentare anticipate. Care ar fi motivul? Pai, la aceasta ora social democratii nu stau foarte bine in sondaje si ar fi interesati sa castige timp valoros, in care sa se regrupeze. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Ludovic Orban a uitat un mic detaliu, care ii va ajuta pe social-democrati sa cada tot in picioare, chiar si la alegerile anticipate. Asul pe care PSD il are in maneca este faptul ca detine suprematia numarului de primari in teritoriu.
Daca pana la depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Orban, sustinerea anticipatelor de catre PSD parea o utopie, iata ca acum acest scenariu prinde tot mai mult contur. Si nu e vorba de o presupunere. A spus-o clar si raspicat insusi secretarul general al PSD, Paul Stanescu. El a declarat duminica, la evenimentul de alegere a Gabrielei Firea la sefia PSD Bucuresti, ca partidul vrea alegeri anticipate si ca nu se teme de acestea.
”Se vehiculeaza in mediul public ca ne e teama de alegeri anticipate. Eu v-as ruga sa facem un lucru. Sigur, indusa in spatiul public, aceasta chestiune, ca si cum noi am fi provocat aceasta criza politica, care stim bine e provocata de presedintele Iohannis si de PNL.
Eu v-as spune, pentru ca tot timpul noi, membrii PSD, am fost oameni responsabili in ceea ce priveste viata romanilor si economia Romaniei, eu v-as spune urmatorul lucru: sa nu mai spunem in spatiul public ”nu ne e teama de alegeri anticipate”. Vrem alegeri anticipate, indiferent cum vor fi ele. Chiar daca sunt convins ca poate unii sunteti socati de ceea ce spun, dar de data asta trebuie sa dam dovada ca nu ne e frica”, a declarat Paul Stanescu.
Vezi aici >>>
A fost BLAT intre PSD si PNL la motiune?
Insa nu doar faptul ca PSD este partidul cu cei mai multi primari in teritoriu ii va ajuta pe social-democrati in castigarea unor procente importante. Ci organizarea simultana a anticipatelor cu localelor. Astfel, asa-zisii "baroni locali" ai PSD vor fi motivati sa obtina un procent bun si la parlamentare, implicandu-se in primul rand pentru a-si mentine puterea in teritoriu si fotoliliile de edili.
Motiunea de cenzura si scandalurile din ultimele trei luni, un plus de imagine pentru PSD
Un plus de imagine care se va reflecta in procente in plus pentru PSD va veni si din faptul ca social-democratii au demis prin motiune de cenzura Guvernul Orban. PSD isi consolideaza astfel imaginea de partid inca foarte bine ancorat la fraiele puterii, iar electoratul ar putea raspunde foarte pozitiv la acest semnal, in momentul in care vor pune stampila pe buletinul de vot.
La fel de mult are de castigat la capitalul de imagine si Marcel Ciolacu. Motiunea de cenzura trecuta cu succes in timpul mandatului sau de interimar la presedintia PSD ii va fundamenta acestuia sansele de a fi ales presedinte cu mandat deplin la Congresul care urmeaza sa fie organizat, cel mai probabil, luna viitoare.
Vezi aici >>>
Motiunea de cenzura aduce PSD o victorie pe fata si una de culise
Mai mult decat atat, in cele trei luni de cand este in Opozitie cu Guvernul liberal, PSD s-a ocupat sa faca o campanie zgomotoasa impotriva Cabinetului condus de Ludovic Orban. Atat in plan extern, depunand mai multe plangeri la Bruxelles prin europarlamentarii social-democrati, cat si pe plan intern, iesind in permanenta in spatiul public cu pozitii ferme si contrare celor de la Putere.
Alegerea primarilor intr-un tur ramane in picioare si favorizeaza PSD
Pe de alta parte, alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin favorizeaza social-democratii si mentinerea puterii in teritoriu. Faptul ca PSD a demis Guvernul prin motiune de cenzura tocmai pentru ca PNL si-a asumat introducerea alegerii primarilor in doua tururi, a blocat aceasta initiativa legislativa. Totusi, Orban nu renunta la alegerea primarilor in doua tururi. Premierul a reafirmat duminica seara faptul ca PSD a blocat toate demersurile facute de PNL pentru modificarea legislatiei electorale in Parlament.
"Ne vom bate ca sa aducem pe ordinea de zi a plenului Camerei proiectele de lege care vizeaza alegerea primarilor in doua tururi" a subliniat Orban.
Citeste si:
Alegerea primarilor in doua tururi: Proiectul include masuri impotriva traseismului electoral
OUG care ar putea pune piedici PSD la anticipate
O piedica pentru succesul PSD la anticipate ar putea veni, totusi, doar dinspre Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul PNL in ultima zi de mandat, care prevede majorarea numarului de parlamentari pentru Diaspora, extinderea posibilitatii de vot pentru trei zile, la fel ca la prezidentiale si posibilitatea ca alegatorii sa voteze in orice localitate s-ar afla pe teritoriul Romaniei. Insa social-democratii critica aceasta OUG, iar luni intrasera in Monitorul Oficial numai trei OUG dintre cele
25 de Ordonante de Urgenta adoptate in ultima zi de mandat.
Desi Orban a dat asigurari ca toate OUG vor intra in Monitorul Oficial si, deci, in vigoare in cele din urma, nu aceeasi parere o impartasesc si cei din PSD si nici cei din ALDE.
Spre exemplu, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a solicitat presedintilor celor doua Camere din Parlament sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru cele 25 de OUG adoptate in ultima zi de mandat a liberalilor. Tariceanu acuza existenta unui conflict interinstitutional, insa si Cabinetul lui, in iulie 2005, a adoptat 21 de acte normative intr-o singura zi.
In aceeasi ordine de idei, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca, daca Guvernul va indrazni sa trimita la publicare la Monitorul Oficial ordonantele adoptate in ultima sedinta inaintea demiterii, atunci PSD va sesiza Avocatul Poporului si va opri ”acest sir de ilegalitati, aceasta batjocura la adresa democratiei”.
Citeste si:
CEx in PSD: Ciolacu il reclama pe Klaus Iohannis la CCR