PSD a castigat miercuri. O victorie pe fata si una de culise
motiune de cenzuramarcel ciolacucongres psdguvern pnlludovic orbanparlament
PSD a iesit glorios din Parlament, miercuri, dupa votul asupra motiunii de cenzura. 261 de voturi au fost pro caderii Guvernului, iar liberalii se vad nevoiti sa plece acasa, dupa doar trei luni de guvernare. S-au strigat "hotii" in Parlament, s-au facut ironii si s-a invocat celebra parafrazare a "Adriane nici nu stii, cat de mic incepi sa fii", dar, de data asta, cu Orban in rol principal.
Dar pe langa victoria oficiala adusa de daramarea Guvernului, in interiorul PSD mai este inca o victorie, una cel putin la fel de mare. Marcel Ciolacu a fost incoronat, neoficial, ca presedinte plin al PSD. Motiunea de cenzura era testul de care atarna functia la care tinde si, a reusit sa il treaca cu brio. Desi Ciolacu are motive de bucurie, Romania a intrat intr-o criza politica, al carei deznodamant ne poate aduce in cele din urma alegerile parlamentare mai aproape cu vreo jumatate de an.
Visul liberalilor si al presedintelui Klaus Iohannis ar putea deveni realitate, insa, la umbra unui PSD care a pierdut toate cele mai importante alegeri ale ultimului an, dar care reuseste sa mai adune in jurul lui majoritatea parlamentara, obtinerea unui scor bun pentru liberali se indeparteaza usor usor. PSD face ce stie mai bine, si anume creste, pe valul de uitare care se asterne peste societatea civila si ajutati de venirea inoportuna la guvernare a PNL, fix in momentul decontarii deciziilor guvernelor PSD anterioare.
Cu alegeri anticipate sau nu, ramane de vazut, cert este ca PSD se ridica. Dincolo de victoria inregistrata miercuri, in PSD Ciolacu deconteaza marea victorie.
Social-democratii urmeaza sa se reuneasca in Congres, in martie, ocazie cu care isi vor alege noua conducere a partidului. Dupa ziua de miercuri, putem spune ca va fi doar o formalitate.
Functia este adjudecata de Ciolacu.
Presedintele interimar al PSD a riscat totul pe o carte depunand motiune de cenzura impotriva Guvernului. Daca pica, meteahna social-democrata de a devora pierzatorul nu ii mai dadea nicio sansa la Congres. Insa castigatorul va fi urcat pe piedestal, iar Ciolacu va primi mandatul pentru presedinte plin al celui mai mare partid politic din Romnaia.
A fost blat?
Atat pentru PSD, cat si pentru PNL, picarea Guvernului poate fi oportuna in contexul in care se va reusi declansarea alegerilor anticipate. Multe voci din primul esantion al politicii au acuzat cele doua partide de intelegere mascata. Spre exemplu, doi dintre acestia au fost chiar Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, si Victor Ponta, presedintele Pro Romania.
PSD era interesat sa pice Guvernul pentru a nu avea alegeri locale in doua tururi, iar PNL ar avea doua motive: 1. sa paraseasca o guvernare care eroda imaginea partidului pana la alegerile parlamentare si sa forteze anticipatele.