Pretul arogantei in turul doi al alegerilor prezidentiale, editia 2019. Studiu de caz - Iohannis si Barna
Ma incapatanez, de 30 de ani, sa cred ca oamenii politici si toti oamenii din administratia de stat sunt angajatii mei. Ca i-am votat sau ca nu i-am votat, tot eu le platesc salariul. Relatia dintre mine (si oricare alt simplu cetatean) si ei ar trebui sa fie ca una dintre angajator si angajat. Din pacate, niciunul dintre "angajatii" mei (in sensul de mai inainte) din aceiasi ultimi 30 de ani nu a gandit la fel ca mine. Toti, fara exceptie, dupa ce ajung in capul mesei (prin vot sau numiti in functii de cei care au fost votati) adopta, fata de cei de jos, o atitudine de superioara aroganta. Cele mai recente exemple din specia arogantilor: Klaus Werner Iohannis si Ilie Dan Barna.
Pe amandoi, si pe K.W. Iohannis si pe I.D. Barna, ii platesc (si) eu. Primului ii platesc salariul de presedinte al Romaniei, iar celuilalt salariul si diurnele de deputat.
Dupa ce a dat cu oistea in gard in primul tur al alegerilor prezidentiale, l-am auzit pe I.D. Barna spunand, la un post de televiziune: "Voi continua, impreuna cu colegii mei, sa mergem si sa educam oamenii."
Adevaratul inteles al afirmatiei domnului deputat si presedinte USR reprezinta, de fapt, o impardonabila lipsa de eleganta (eufemistic vorbind) la adresa celor care nu l-au votat in primul tur, care sunt identificati de domnul fost candidat la functia de presedinte al Romaniei in masa celor prosti si a celor lipsiti de educatie.
Nici actualul presedinte al Romaniei nu se lasa mai prejos si afirma, cu subiect si predicat, cum se spune, ca n-are ce discuta cu contracandidatul sau din turul doi. O exprimare inca si mai transanta si mai murdara a avut si goarna partidului care-l sustine pe KWI, un fost ziarist de la un fost post de televiziune.
O confruntare, un dialog, intre cei doi candidati care s-au calificat in turul al doilea nu va avea loc fiindca actualul presedinte si anturajul sau gasesc ca n-au ce discuta cu cel de-al doilea finalist.
Candidatul Iohannis refuza cu aroganta superioritate sa participe la dezbaterea la care l-a invitat Viorica Dancila si, in felul acesta, isi creeaza un nou adversar, si anume propria sa absenta de la dezbatere.
Iohannis stie ca va castiga alegerile si chiar le va castiga. Eroarea absentei sale il va insoti, insa, in urmatorii 5 ani pe care-i va petrece la Cotroceni.
Pe de alta parte, prin refuzul sau de a participa la o dezbatere om la om, candidatul Iohannis ii desconsidera pe cei aproape 2.100.000 de romani care au votat cu Viorica Dancila.
Sigur, statutul socio-profesional al acestora nu se ridica la nasul si nu este demn de ifosele celui caruia presedintele Trump i-a facut cadou o basca. Votantii lui Dancila, dupa cum ii arata studiul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), provin , majoritar, din localitati rurale, au, in majoritate, un nivel de educatie primar si mediu, vin din categoria de varsta 60+ ani si au venituri sub medie.
Refuzul de a participa la o dezbatere cu Viorica Dancila inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale este echivalent cu refuzul de a te adresa celor care au votat pentru candidatul plasat pe locul al doilea in primul tur.
Mai rau, e ca si cum domnul fost profesor de fizica KW Iohannis le-ar spune verde-n fata celor 2.100.000 de votanti ai lui Dancila: "N-am ce discuta cu voi taranilor, prostilor, bosorogilor si saracilor, ca eu tot o sa castig."
Si are dreptate: o sa castige, dar o astfel de superioritate aroganta n-ar avea ce cauta intr-o "Romanie normala" - sloganul sau de campanie.
Si inca ceva: candva, undeva, cumva va veni o vreme cand o astfel de atitudine va fi decontata. Pentru ca exista, domnule profesor de fizica, un principiu imuabil pe care il cunoasteti si pe care l-ati predat la clasa, iar acesta se numeste "principiul actiunii si al reactiunii".
Sursa foto: maxpixel.net