Premierul continua politica anti-Kovesi: Am fost impotriva lui Kovesi si imi mentin pozitia
laura codruta kovesikovesiprocuror sef europeanparchetul europeaneppofraudafonduri europenefonduri ue
Premierul Viorica Dancila a vorbit, marti, despre Laura Codruta Kovesi, spunand ca isi mentine pozitia de a nu o sustine.
Viorica Dancila a spus ca, in continuare, nu o sustine pe Laura Codruta Kovesi, argumentand prin faptul ca asupra fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie planeaza "anumite acuzatii".
De asemenea, Dancila a spus ca "in fata legii, trebuie sa fim toti egali".
"Trebuie sa sprijinim cetatenii, am vorbit de pensii, salarii, investitii. Insa, in fata legii, trebuie sa fim toti egali. Da, am fost impotriva lui Kovesi si imi mentin pozitia. Cat deasupra ei planeaza anumite acuzatii, am considerat ca este necesar sa lamureasca aceste lucruri.
Am luat in calcul un singur aspect: daca una dintre acuzatii ar fi adevarata, ar fi ceva negativ pentru Romania", a precizat Viorica Dancila in emisiunea "Gandurile lui Cristoiu".
Laura Codruta Kovesi a fost numita recent procuror-sef european si urmeaza sa conduca din 2020 Parchetul European, EPPO, o institutie noua si de forta a Uniunii Europene, care va investiga dosarele grele de frauda din statele membre, care sunt considerate prejudicioase pentru bugetul Uniunii.
In competitia pentru obtinerea acestei functii, Kovesi s-a confruntat cu ostilitatea Guvernului de la Bucuresti, atitudine care a fost amplu dezbatuta in multe publicatii ale presei internationale, dar si de catre oficiali europeni.
Referitor la lipsa de sustinere, ba chiar opozitia din partea Guvernului Romaniei, Kovesi a spus ca nu o intereseaza.
Laura Codruta Kovesi a recunoscut ca
Guvernul nu o sustine in lupta pe care o da pentru a ajunge sa conduca Parchetul European, insa a lasat sa se inteleaga ca acest lucru nici nu este foarte important. De asemenea, ea a punctat faptul ca “Independenta sistemului de justitie este atacata”
Spre deosebire de lipsa de sustinere din tara, fosta sefa DNA s-a bucurat de aprecierea celor din Parlamentul European si Comisia Europeana.
Voci din alta lume: "Faptul ca Guvernul roman inearca cu disperare sa o distrediteze pe Laura Codruta Kovesi arata cat de eficienta a fost in lupta impotriva coruptiei in Romania"
Probabil dintr-un stat paralel, sau din Europa paralela, pentru Kovesi apar numai voci de sustinere. Pe langa cea a presedintelui tarii, care si-a exprimat sustinerea pentru Kovesi inca de la prima tentativa de demitere a ei de la sefia DNA, Kovesi a fost apreciata si de altii.
Spre exemplu, prim-vicepresedintele Comisiei Europene,
Frans Timmermans, si-a exprimat aprecierea pentru Laura Codruta Kovesi si a spus de mai multe ori ca fosta sefa DNA este candidata sa favorita la sefia Parchetului European (EPPO). De asemenea, oficialul european avertiza in luna aprilie Guvernul Dancila sa nu ia decizii care sa afecteze sistemul judiciar si statul de drept.
Timmermans: "Kovesi este candidata preferata de Parlamentul European".
Si presa straina a laudat activitatea si competentele fostei sefe DNA. Cel mai recent articol aparut in acest sens vine din partea Frantei, tara care, desi avea propriul candidat inscris pentru sefia EPPO, a sustinut-o pe Kovesi.
Revista franceza Le Nouvel Observateur i-a dedicat un editorial Laurei Codruta Kovesi, in care jurnalistii lauda activitatea fostei sefe a Directiei Nationale Aticoruptie, subliniind faptul ca aceasta este o "personalitate incontestabila", dar si are o reputatie de persoana incoruptibila. De asemenea, jurnalistii francezi noteaza si piedicile pe care i le-a pus Guvernul Romaniei in cursa pentru sefia EPPO: "Guvernul de la Bucuresti a crezut anul trecut ca are hac de cojocul lui Kovesi".
"Sunt voci puternice in domeniile lor, indiferent daca sunt intr-o sala de judecata, de clasa sau marsaluiesc pe strazi”, spun cei de la Harvard.
Dincolo de institutiile europene si presa, si parlamentari europeni si-au aratat sustinerea personala pentru Kovesi. Europarlamentarul german Ska Keller, copresedinte al grupului verzilor din Parlamentul European,
a transmis un mesaj de sustinere pentru alegerea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.
"Faptul ca Guvernul roman inearca cu disperare sa o distrediteze pe Laura Codruta Kovesi arata cat de eficienta a fost in lupta impotriva coruptiei in Romania.
CV-ul lui Kovesi vorbeste de la sine si alegerea sa in functia de procuror-sef european ar aduce garantii ca postul e ocupat de cineva cu o experienta extraordinara, expertiza, rezistenta si abilitatea de a tine piept interferentelor politice in lupta pentru justitie.
Kovesi este optiunea mea pentru sefia Parchetului European", a scris pe Facebook Ska Keller.
Tariceanu: Mi-e teama ca rolul principal al dnei Kovesi ar fi sa ne blocheze accesul la fondurile europene
Insa, pe vremea cand forma un Guvern cu ALDE, si Tariceanu s-a angrenat in politica anti-KOVESI, spunand ca, daca va ajunge procuror-sef european, Kovesi ar putea bloca fondurile UE pentru Romania.
"Dupa impartirea marilor posturi europene strict intre patru state din Vest, cu Germania si Franta in frunte, am vazut chipuri fericite, la noi, de faptul ca asta ar maximiza, in compensatie, sansele de a avea postul de procuror sef european pentru Laura Kovesi. Dincolo de faptul ca Vestul nu imi pare deloc interesat in acest moment in a acorda "compensatii” Estului, ar trebui sa ne punem serios intrebarea daca un asemenea post – presupunand ca l-am obtine – nu e, de fapt, un mar otravit.
Mi-e teama ca rolul principal al dnei Kovesi ar fi sa ne blocheze, sub pretextul interminabilelor anchete la care se pricepe atat de bine, accesul la fondurile europene. Cu alte cuvinte, UE ne-ar da cu o mana si ne-ar bloca cu doua", transmitea Calin Popescu Tariceanu.
Kovesi ar putea distruge, in opinia lui Tariceanu, ce a mai ramas din capitalul romanesc
"Sa reamintim cum a fost capitalul romanesc calcat efectiv pe cap si au fost fortati sa lase locul liber pentru investitorii straini care au avut drum presarat cu petale de flori? Asa cum azi romanii afla cum au lovit in subventiile agricultorilor romani deciziile comisarului european Dacian Julien Ciolos, mi-e sa nu descoperim peste ani cum a ingropat procuroarea europeana Kovesi ce a mai ramas din capitalul romanesc. Vedem unitate cand e vorba sa ni se ia, dar nu vedem unitate cand trebuie sa impunem noi ceva.
Asa imi explic dezbaterile subtirele din spatiul public despre ce portofoliu de comisar european ni se va acorda in acest mandat al noii Comisii Europene. Cred ca mai putem prinde un post substantial daca vom conlucra, Guvern-Parlament-Presedinte, si nu ne ducem dupa fenta, spre bucuria altora", a conchis Calin Popescu Tariceanu.
Va bloca Kovesi fondurile UE?
Va amintim ca Parchetul European va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 10.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
Revocarea lui Kovesi din fruntea DNA inseamna o mare palma data coruptiei din Uniunea Europeana si, mai ales din Romania. Daca la DNA vorbeam despre o institutie locala, cu atributii limitate national si acuzata de "dosare la comanda" de personaje mai mult sau mai putin indreptatite sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului, acum Kovesi va lucra cu toate institutiile de forta ale UE, in achetele grele de frauda. Cat putem, deci, sa vorbim despre acele "pretexte" invocate de Tariceanu?
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro. Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
Cu alte cuvinte, fondurile UE pot fi blocate, daca se dovedeste ca in Romania exista fapte de coruptie. Pe de alta parte, nu Kovesi va bloca aceste fonduri in cazul in care suntem o tara corupta. Comisia Europeana lucreaza la un proiect legislativ care prevede conditionarea fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept in tarile membre ale Uniunii Europene.
Sa lasam fondurile sa curga in tara, nea Tarikene, ca le fura altii, ce mai conteaza?! important e sa aparem pe hartie ca le primim ...
Citeste si:
Cine se teme de Kovesi? Ce poate face fosta sefa DNA ca procuror-sef european