Politicieni la cutite, electorat la cratita
chefi la cutitemotiune cenzuraguvern dancilaclasa politica
Joi dimineata, a doua zi dupa prima motiune de cenzura tintind guvernul carmit de Viorica Dancila, cele mai cautate subiecte pe Google Trends erau partida de fotbal Germania-Coreea de Sud si decesul tatalui lui Michael Jackson, Joe Jackson.
Miercuri, in ziua motiunii, pe primul loc, fusese tot meciul Germania-Coreea, disputat la Turneul final al campionatului mondial de fotbal din Rusia, urmat de “castigatorul concursului Chefi la cutite” si de meciul de fotbal Serbia-Brazilia, toate cu 20.000 de cautari.
Motiunea de cenzura era pe locul patru, cu jumatate dintre cautarile primelor trei locuri, dupa care inundatiile din Grecia (nici macar din Romania) si de alte doua meciuri de fotbal, toate cu 10.000 de cautari.
Citeste si:
Cantarea Primariei
Abia pe locul 8, era termenul "motiunea de cenzura", cu numai 5.000 de cautari, la egalitate cu (probabil) o telenovela, intitulata “Femeie in infruntarea destinului”.
Dupa Revolutia din 1989, parlamentarii au turnat 36 de motiuni de cenzura impotriva guvernelor. La noi, se toarna mai multe motiuni decat asfalt. Dintre cele 36, numai 3 au avut succes, deci nici 10%.
Interesant si original, ultima dintre motiunile care a trecut a fost depusa chiar de catre parlamentarii puterii impotriva propriului guvern si s-a numit "Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor"…
Coincidenta sau nu, in ziua motiunii de cenzura impotriva actualului guvern, a fost publicat un sondaj Sociopol, potrivit caruia, daca ar avea loc alegeri duminica viitoare, PSD ar obtine 41%, PNL 20%, iar ALDE 12%. Insa, aceste procente sunt exprimate dintr-un total de NUMAI 30% al celor care s-au declarat interesati de alegeri. Totusi, participarea la vot cica ar fi de 47%.
De ce nu (mai) voteaza atata popor, extrem de usor acuzat (termenul si actiunea preferate in Romania) ca este dezinteresat de viata, clasa politica, de… viitorul tarii?
Nimeni nu face masterate, doctorate, studii, cercetari sa vada carei/caror categorii sociale ii apartin asa-zisii pasivi, dar care nu si-au luat lumea in cap, ci muncesc si traiesc aici, platesc taxe si impozite aici, se confrunta, zi de zi, cu aceleasi mizerii, greutati, umilinte, lipsa de civilizatie.
Explicatia ar fi ca au votat, dar, indiferent de cine a fost la putere in urma votului lor, lucrurile s-au imbunatatit doar pe ici pe colo. Au scapat de niste pietricele din pantofi, in timp ce bolovanii, problemele mari din educatie, sanatate, infrastructura de transport, mediu, justitie, administratie locala raman, la nesfarsit, nerezolvate si le atarna de gat.
In acelasi timp, satui sa astepte indeplinirea eternelor promisiuni, multi romani au profitat de una dintre foarte putinele schimbari radicale in bine, gratie intrarii Romaniei in Uniunea Europeana: LIBERTATEA de miscare.
Asa ca milioane de concetateni au votat, in consiliile lor de familie, in forurile lor interioare - care, spre deosebire de stampila pusa pe o bucata subtirica de hartie, chiar da imediat putere - sa plece dincolo de granitele patriei. Singura “chestie” care putea sa-i tina era/este imbunatatirea SUBSTANTIALA a mentalitatilor de pe aici si a calitatii vietii.
Politicieni de la putere, politicieni din opozitie, inainte de a-i ademeni cu lozinci si cu melodii de sirene afone inapoi in patrie pe romanii din diaspora, ce-ar fi sa-i aduceti… inapoi cu gandul, cu fapta si cu votul pe romanii aflati inca aici, dar absenti la urne, satui sa va vada cum va certati ca niste scolari de ciclu primar…
Intre chefi la cutite si politicieni la cutite, oamenii voteaza, iata, cu primii, de la care macar invata sa gateasca. Deci, nu va mai mirati ca, atunci cand ii chemati voi la vot, mai bine stau acasa, la cratita...