Paste 2020: Cum primim Sfintele Pasti si Lumina in acest an
vinerea marepaste 2020traditiiobiceiurivinerea seacavinerea patimilorbiserica ortodoca romanabor
Vinerea Mare dinaintea Pastelui - Vinerea Seaca su Vinerea Patimilor asa cum mai este cunoscuta in randul crestinilor ortodocsi din intreaga lume - marcheaza ziua de doliu a crestinitatii. Este ultima zi din Postul Pastelui si ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce.
Vinerea Mare este o zi aliturgica, in care nu se savarseste niciuna dintre Sfintele Evanghelii. In aceasta zi sunt pomenite Patimile Mantuitorului Iisus Hristos, marcandu-se ultima zi a postului Pastelui, ziua in care Iisus Hristos este rastignit pe cruce si moare, pentru mantuirea neamului omenesc si curatarea de pacatul stramosesc.
In Biserici, preotii scot din Altar Sfantul Epitaf si il asaza pe o masa, in mijlocul sfintei incaperi. Aceasta ceremonie simbolizeaza coborarea Mantuitorului de pe cruce si pregatirea Sa pentru inmormantare.
In mod normal, in Biserici, in aceasta seara se canta Prohodul, iar credinctiosii si preotii ocolesc Biserica de trei ori cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza trupul Mantuitorului. Apoi, preotul asaza Sfantul Epitaf pe Masa Sfanta din Altar, pana la Inaltare. Conform crestinortodox.ro, punerea Sfantului Epitaf pe Masa in Altar simbolizeaza asezarea trupului Mantuitorului in mormant.
De asemena, credinciosii obisnuiau sa treaca pe sub masa din mijlocul Bisericii pe care era asezat Sfantul Epitaf. Se spune ca aceasta procesiune are puteri tamaduitoare. Oamenii nu mai au dureri de spate, si nici de cap sau ochi pentru tot restul anului.
Totodata, credinciosii obisnuiau ca, dupa slujba, sa mearga la cimitir si sa aprinda lumanari pentru sufletele celor adormiti si sa ii jeleasca pe acestia.
Anul acesta, insa, slujbele vor fi oficiate fara enoriasi si transmise prin mass-media. Masura a fost luata pentru combaterea raspandirii infectarii cu noul coronavirus Sars Cov-2.
Paste 2020: Cum primim Sfintele Pasti si Lumina in acest an
Conform ultimelor dispozitii ale autoritatilor, Painea binecuvantata, in forma de prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita Pasti (sfintita joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuita la domiciliul credinciosilor din toate parohiile de catre personalul clerical si voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 si sambata, 18 aprilie 2020, in intervalul orar 08.00 – 17.00, si in prima zi de Pasti, intre orele 06.00 –12.00, la solicitarea credinciosilor.
Sfanta Lumina va fi distribuita in parohii de catre personalul clerical si maximum 5 voluntari, sambata, 18 aprilie 2020, incepand cu ora 20.00.
Clericii din fiecare parohie, ajutati de un numar de maximum 5 voluntari cu echipament de protectie (masca si manusi), in calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Pastilor sau a Sfintei Lumini, respectand reglementarile prevazute in ordonantele militare, avand asupra lor cartea de identitate si, ca semn distinctiv, banderola alba pe brat, precum si un ecuson cu date de identificare, stampilat de parohie.
Credinciosii vor primi Pastile sau Sfanta Lumina din pragul casei ori de la fereastra, fara a iesi in strada, iar in zona locuintelor multifamiliale acestea vor fi inmanate unui reprezentant desemnat de Asociatia de proprietari sau de chiriasi, care va purta echipament de protectie (masca si manusi).
Vezi aici >>>
Noi masuri pentru romani, de Paste: Marcel Vela a modificat acordul cu BOR
Vinerea Mare. Vinerea Patimilor 2020: Traditii si obiceiuri
Unii credinciosi tin post negru in aceasta zi si beau doar apa.
De asemenea, altii obisnuiesc sa se scufunde in apa rece de trei ori, fiindca traditia spune ca asa isi vor mentine sanatatea pentru tot restul anului.
Unii credinciosi obisnuiesc sa tamaie casa si sa o inconjoare cu tamaie aprinsa de trei ori, in zorii zilei. Acest obicei tine la departare dihaniile si insectele daunatoare recoltei, spun preotii.
Traditia spune ca in aceasta zi nu trebuie sacrificate animale. Nu in ultimul rand, credinciosii nu beau otet in aceasta zi si nici nu mananca urzici. Acest obicei vine din faptul ca Mantuitorul a fost batut cu urzici si i s-a pus otet pe buze, inainte de a fi rastignit.
De asemenea, din stramosi se spune ca in aceasta zi nu trebuie sa fie facute munci agricole. Se spune ca cei care muncesc, mai ales la camp in aceasta zi, nu vor avea parte de recolta, pentru ca vor sadi, nu va rodi.
Un alt obicei spune ca in aceasta zi nu e bine sa coci, fiindca astfel sunt arse in mod simbolic mainile Mantuitorului.
Femeile nu spala in Vinerea Mare si nici nu fac alte treburi casnice, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.
Totodata, Biserica spune ca in aceasta zi nu trebuie sa ne veselim, sa ascultam muzica, sa bem alcool sau sa petrecem, fiindca este o zi de doliu pentru crestinatate.
Citeste si:
Pandemia patimilor
Cum va fi vremea in Vinerea Mare, asa va fi si recolta din acest an
Credinciosii spun ca vremea din Vinerea Mare arata cum va fi recolta din acest an. Stramosii spuneau ca, daca ploua in aceasta zi, anul va fi manos, iar daca nu ploua, vom avea parte de o recolta bogata.
Credinciosii mai tin cont si de un alt obicei: in Vinerea Mare nu se merge la frizer, fiindca se spune ca aduce doliu in familie. Insa acest obicei difera de la o regiune geografica la alta. In unele zone, oamenii cred ca daca se tund in Vinerea Mare, vor fi binecuvantati.
Citeste si:
Cum profita infractorii de pandemia COVID-19 si ce ar trebui sa stie oamenii