In ultimii 30 de ani, in Romania libera, democrata si independenta, PNL a fost condus, in ordine cronologica, de Radu Campeanu, Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Calin Popescu-Tariceanu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Ludovic Orban.
De numele si istoria Partidului National Liberal se leaga cele mai importante evenimente din istoria moderna a Romaniei: obtinerea independentei de stat (1877), ridicarea Romaniei la rang de regat (1881), Primul Razboi Mondial si crearea Romaniei Mari (1918), reforma agrara (1921), adoptarea Constitutiei din 1923, relansarea economica dupa criza economica mondiala (1929-1933), se mai arata in volumul "Partide Politice" (1993).
La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, Partidului National Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea si reformarea societatii romanesti, liberalismul devenind principala referinta ideologica pe care s-a construit Romania moderna. Liberalii au actionat potrivit principiului "Prin noi insine!" care este si in prezent deviza formatiunii.
1990 este anul "reinventarii” liberalismului romanesc
Revolutia din 1989 a readus speranta in inimile liberale. Partidul a fost reinfiintat la 15 ianuarie 1990, iar astazi, PNL este cel mai vechi partid politic din Romania.
PNL a fost reinfiintat la 15 ianuarie 1990 prin Decizia Civila nr. 4 a Tribunalului Municipiului Bucuresti. In dupa-amiaza zilei de 22 decembrie, la domiciliul lui Dan Amedeo Lazarescu a avut loc o intalnire, in care gazda impreuna cu Sorin Botez si Nicu Enescu au luat decizia reactivarii PNL, "prin constituirea intr-un viitor cat mai apropiat, a unui comitet de initiativa”.
Din grupul de initiativa faceau parte Dan Amedeo Lazarescu, Radu Campeanu, I. V. Sandulescu, Nicu Enescu, Dinu Zamfirescu si altii. Majoritatea fondatorilor erau tot fosti detinuti politici, dar unii dintre ei au reusit ulterior sa emigreze. Radu Campeanu se intorsese de la Paris la putina vreme dupa 22 decembrie 1989.
Desi este vechi de peste un secol, liberalismul se redefineste in Romania, ca urmare a schimbarilor din politica interna si din cea europeana. Partidul National Liberal este promotorul libertatii individuale, sociale, economice si politice, prin conceptie, prin actiune si prin traditie.
Tariceanu: "Nu exista si nu vad cum ar mai putea exista in Romania un partid la fel de glorios ca Partidul National Liberal"
Cu ocazia implinirii celor 30 de ani de la reinfiintarea Partidului National Liberal, Calin Popescu-Tariceanu a transmis un mesaj in care spune ca nu exista si nici nu isi imagineaza "um ar mai putea exista in Romania un partid la fel de glorios ca Partidul National Liberal".
"In casa parintilor mei de pe fostul bulevard Ana Ipatescu a renascut Partidul National Liberal, in zilele pline de speranta ale sfarsitului de decembrie din anul 1989. Erau acolo Dan Amedeu Lazarescu, sotul mamei mele, Sorin Bottez, Ionel Sandulescu, Nicu Enescu. Imi amintesc framantarile lor, dorinta lor de a reinnoda traditia liberala, brutal si tragic intrerupta de cizma comunista.
Nu exista si nu vad cum ar mai putea exista in Romania un partid la fel de glorios ca Partidul National Liberal al Bratienilor. De numele lui se leaga independenta de stat de la 1877, faurirea Regatului Romaniei si infaptuirea Romaniei Mari. Liberalii au introdus reforma agrara, organizarea administratiei unitare, cea mai democratica Constitutie – cea din 1923.
Dupa instalarea regimului comunist cei mai multi dintre liderii liberali au infundat temnitele comuniste, multi dintre ei platind cu viata. Astazi, intr-o perioada in care se discuta despre incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenilor, intelegem mai bine de ce existenta unui partid liberal in Romania este cruciala", transmite Calin Popescu-Tariceanu intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Tariceanu: "Ambitia mea si a colegilor mei a fost aceea de a face ALDE un continuator al liberalismului conservator din Romania"
"De aceea le-am inteles emotia si nerabdarea de a reinnoda traditia liberala. Partidul s-a reinfiintat oficial la 15 ianuarie 1990 si astazi se implinesc 30 de ani de la acest eveniment remarcabil. Am incercat, in cei 30 de ani de cand slujesc liberalismul, sa fac tot ce tine de mine sa nu tradez ideile liberale. In anii ’90 am militat cu tarie pentru o transformare profunda a Romaniei “prin noi insine”, apoi am condus primul guvern liberal de dupa Revolutie, cel care a adus integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si a adus o perioada de bunastare pentru toti romanii.
Am fost simplu membru de partid si am fost si presedinte al Partidului National Liberal. Am fost inauntru, dar si in afara partidului. Am sprijinit, dar am fost si in dezacord cu deciziile partidului. Pentru ca eu cred ca un liberal e in primul rand un om liber!
In 2014, am continuat proiectul liberal in care cred. Ambitia mea si a colegilor mei a fost aceea de a face ALDE un continuator al liberalismului conservator din Romania. Eram constient inca de atunci, la fel ca si acum, ca va necesita multa munca. Totusi, am in continuare convingerea ca alaturi de colegii mei din ALDE putem sa atingem acest obiectiv.
Miscarea liberala din Romania poate fi consolidata in viitor. Azi, liberalismul nu mai e reprezentat doar de un partid. Azi, pe aceasta scena a aparut si ALDE. La 30 de ani de la reinfiintare urez "La multi ani” Partidului National Liberal si tuturor liberalilor!", transmite liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.