Parlamentul, populismul si alerta
masuri de relaxarestare de alerta
Ultima zi de stare de alerta ii gaseste pe politicienii nostri pe pozitii de lupta, gata sa isi apere fiecare punctul de vedere. In partea dreapta a ringului se afla liberalii, alaturi de alte franturi parlamentare de tipul PMP, care sustin prelungirea starii de alerta, invocand faptul ca pericolul coronavirusului nu a trecut. In partea stanga, detinand si majoritate parlamentara, se afla social-democratii, alaturi de parlamentarii Pro Romania si ALDE, care nu sustin prelungirea acestui moment, din mai multe considerente. PSD, spre exemplu, spune ca starea de alerta e o "Kaustrofobie" care nu trebuie sa mai continue.
In mod firesc, daca alesii neamului s-ar fi intamplat sa fie oameni cu constiinta civica, care sa puna pe primul plan interesul cetateanului care il plateste ca sa il reprezinte, pandemia i-ar fi adus pe toti la masa, indiferent de culoarea politica sau de doctrina.
Nu s-a intamplat asa.
Pluripartidismul si dreptul de a face opozitie a fost castigat in '89 dupa cea mai neagra perioada din istoria Romaniei. Problema e ca politicienii de azi inteleg sa faca opozitie de principiu, nu de facto. Adica orice propune si face adversarul politic e gresit din start, conceptual, doar pentru ca vin din partea cealalta.
Nivelul asta josnic de a conduce o tara, de a intelege sa fii deputat, senator, ministru, ne duce in ipostaza in care ne aflam azi. Cu aproape jumatate de milion de morti de la inceputul anului, din cauza unui virus raspandit pe toate continentele, impotriva caruia nu exista nici tratament, nici vaccin, unele partide se opun masurilor de restrictie care confera o oarecare protectie in fata pericolului de contaminare.
De ce?
Pentru ca exista un bazin electoral cooptabil usor prin astfel de masuri, de un populism greu de suportat pentru o gandire echilibrata si o abordare realista a situatiei.
Se gasesc astfel grupuri politice in Parlament, de tipul ALDE, PSD, Pro Romania, care nu vin si spun articulat, cu subiect si predicat ''nu exista virusul", insa prin toate actiunile lor, asta transmit cetateanului, incurajand strada sa puna o presiune uriasa pe Guvern, determinandu-l sa ia masuri de relaxare peste masuri de relaxare.
Masurile de restrictie sunt nepopulare. PNL a pierdut capital electoral si, cu siguranta va mai pierde. De partea cealalta, in stanga ringului, se mareste bazinul electoral, cu oameni care apreciaza ca "uite, astia ne ofera libertate".
Libertatea o avem si acum, si in plina stare de urgenta, si in stare de alerta. Putem face ce dorim, doar ca ne asumam niste consecinte. Spre exemplu, platim amenzi sau, posibil, ajungem pe un pat de spital, ori sa jucam "in alta Liga". Nu se stie.
Omul de rand nu are garantia ca virusul exista, vedem cum intreaba multi pe retelele de socializare "Cunoasteti pe cineva bolnav?". Insa, daca respecta restrictiile, nu are nimic de pierdut, in cazul in care virusul nu exista, sau nu e atat de violent, sau s-o fi "evaporat" intre timp.
Insa, daca situatia este pe cat de grava o contureaza nu Puterea din Romania, ci majoritatea Cancelariilor lumii, si omul nu se supune unor masuri de limitare a contactului fizic interuman, atunci toti avem de pierdut lucruri iremediabile. Spre exemplu , viata insasi!
Eu as vrea sa stiu daca omul politic care vine astazi si da de inteles ca "Dracu' nu e atat de negru", isi asuma in vreun fel responsabilitatea ipotezei in care sa zicem ca vom relaxa toate masurile si epidemia va exploda. Ce se va intampla atunci? Atunci, se va arunca vina tot pe liberali, carora li se va spune ca nu trebuia sa adopte masurile, daca nu erau siguri. Parca si vad replici sub semnatura Olgutei Vasilescu "Noi am propus, dar dvs. aveati specialisti in Guvern ... ati acceptat doar sa faceti un rau PSD, sa faceti demonstratii pe sanatatea romanilor".
Atat e de simplu sa manipulezi si sa cazi mereu in picioare, cand interesele tale electorale sunt mai presus de omenie.
Satisfacerea foamei electorale calcand pe cadavre, viitoare, potentiale si actuale, e innaceptabila si ar trebui sa fie taxata scump la vot. Nu poti intr-o astfel de situatie sa te joci de-a binevoitorul, cand specialistii reputati ai Romaniei in domeniul Sanitar recomanda inca sa fim temperati, spun ca inca e pericol, trag semnale de alarma, peste semnale de alarma. Nu poti sa vii sa faci jocul catorva carora le ard calcaiele sa umble brambura si sa stea la cozi la reduceri la lenjerie intima.
E un film tragi-comic, alimentat de lipsa de viziune si discernamant a unor cetateni, care se simt ingraditi. Pe buna dreptate sunt ingraditi. Dar mai bine ingradit de dreptul de a merge la plaja, decat ingradit de a te putea ridica din pat, avand o maladie pentru care medicii nu au niciun remediu.
Ceea ce face acum PSD e fix punerea placii cu Legea pensiilor. Au adoptat Legea fara sa indice sursa de finantare, stiind clar ca ori e imposibil de aplicat, ori se aplica si ingroapa bugetul public, punandu-i si lumanare. Altfel, de ce nu s-a indicat sursa de unde sa se ia bani?
Asta se intampla si cu relaxarea. Se cere relaxare, se erijeaza in aparatori ai drepturilor si libertatilor, fara macar sa spuna cineva "Dom'ne, daca situatia scapa de sub control, ne asumam noi raspunderea. Ii tratam noi pe oamenii astia pe care ii relaxam inainte".
Nu. Se arunca momeli electoratului, care prind, sunt populare, sunt populiste. Se contureaza iluzia ca exista baieti buni si baieti rai, si de aici, haosul pe care il vedem.
Chiar nu poate sa existe ratiune, corectitudine, echidistanta, obiectivitate, la clasa politica, nici macar cand omenirea intreaga e amenintata?