Parlamentarul, pensia si demisia de ochii electoratului
pensii speciale
Saptamana aceasta poate fi consemnata in calendar drept ''Saptamana renuntarii la pensiile speciale''. Un fel de ''nu vreau sa fiu primar'' din povestile cu Pacala.
Primii care au initiat ideea de a renunta la calitatea de parlamentar ca sa scape de pensia speciala au fost cei din USR. Parlamentarii USR pregateau inca de luni momentul demisiilor in bloc. Anuntul a fost facut marti dimineata, insa inaintea lor au apucat sa anunte acelasi lucru si social-democratii, chiar luni seara, luandu-le astfel fata useristilor in maratonul lepadarii de privilegii banesti la pensionare.
Afland deci ce pun la cale cei din USR, social-democratii au zis ca si ei demisioneaza, fiindca nici ei nu vor pensii speciale.
Dupa cinci ani de cand pensiile speciale se acorda, perioada in care social-democratii au detinut majoritatea in forul legislativ, inainte de alegerile din 6 decembrie, pensiile speciale au devenit ''persona non grata'' pentru parlamentarii lui Ciolacu.
Spiritele s-au incins in plenul Parlamentului
Marti, in plenul Parlamentului a inceput circul electoral.
USR demisioneaza acum, dar nu incepand de acum ...
PNL a solicitat prin vocea lui Florin Roman sa se ia act de demisiile parlamentarilor USR depuse marti si sa se voteze vacantarea mandatelor. Solicitarea nu a ramas fara ecou. Useristii, desi si-au anuntat demisiile marti, spun ca data trecuta in demisii e 18 decembrie si au acuzat liberalii ca vor sa ii dea afara din Parlament.
Intre timp, PNL si PMP cer au cerut convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
USR: PSD a blocat un proiect legislativ pentru eliminarea pensiilor speciale
De asemenea, USR a avut reprosuri si la adresa PSD. Deputatul USR Iulian Bulai a sustinut ca PSD a blocat un proiect legislativ pentru eliminarea pensiilor speciale.
''Pentru ca nu am reusit sa eliminam pensiile speciale, ne dam demisia'', a spus deputatul, care sustine ca intr-o tara saraca si cu pensii mici, nimeni nu ar trebui sa aiba pensie speciala.
Orban: ''Aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi adoptate cu majoritate PSD, la initiativa PSD''
Din acest punct de vere, si PNL e de acord cu USR. Ludovic Orban sustine ca ''Aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi adoptate cu majoritate PSD, la initiativa PSD''.
''Demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament, pentru a nu mai beneficia de pensie speciala, este doar „o comedie in campanie electorala”, a mai spus primul ministru.
Totodata, liberalul Florin Roman a declarat ca in acest moment se afla blocat la CCR un proiect de lege PNL initiat impotriva acestor pensii speciale.
In fapt, legea spune ca demisia pentru a renunta la pensia speciala e inutila
Conform legislatiei in vigoare, ''deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, (...) sau ale varstei standard reduse in conformitate cu prevederile aceleasi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat. (...) (4) Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat parlamentar. (...) (10) Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la Secretariatul general al Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupa caz.”
Daca nu vrei sa primesti pensie speciala, nu o soliciti. De ce e nevoie de circul demisiilor ?
Cu alte cuvinte, poti fi parlamentar, dar daca nu vrei sa primesti pensie speciala, nu o soliciti in scris asa cum prevede legea.
Asa stand lucrurile, putem sa intelegem ca jocul de-a demisia ca sa scapi de povara pensiei speciale are un sigur rol: unul electoral, in pragul alegerilor parlamentare.
De ce e nevoie de circul demisiilor din functia de deputat si/sau senator pentru a nu primi pensie speciala, cand nu o primesti fortat, obligat, cu ipistolul la tampla, ci depui o cerere pentru a o primi. Daca nu o depui, NU O PRIMESTI, fara sa iti dai vreo demisie.
''Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse pe finalul legislaturii trecute, singurul partid care s-a opus si am si incercat sa boicotam cvorumul, a fost Patrtidul National Liberal. Si la finalul legislaturii trecute domnul Dragnea, insotit de domnul Ciolacu, au anuntat ca isi depun demisia sa nu beneficieze de pensii speciale”, a mai declarat Ludovic Orban.
''Si in legislatura trecuta PSD a apelat la aceeasi smecherie. Interpretarea legii este aceea ca nu trebuie sa ai un mandat plin ca sa beneficiezi de pensie speciala. Dar eu nu inteleg aceste comedii in campanie electorala. Sa spui ca nu vrei pensie speciala cand tu stii ca beneficiezi de pensie speciala. Este a doua oara cand se apeleaza la aceasta smecherie. Ei isi dau demisia ca sa obtina in mod artificial simpatia unor oameni care nu sunt de acord cu pensiile speciale”, a completat premierul Orban.