A fi sau a nu fi alegeri parlamentare. Aceasta e intrebarea
alegeri parlamentarealegeri 20206 decembrie 2020democratie
Odata cu pandemia si raspunsul autoritatilor la criza sanitara, respectiv masurile de restrictie adoptate pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, multi oameni s-au revoltat de teama ca drepturile si libertatile fundamentale le sunt puse in pericol. Si, totusi, la cel mai important dintre ele renunta cu prea multa toleranta ...
Ca nu ne mai putem plimba brambura dupa orele 23 e o tragedie mai mare in ochii multor conationali de-ai nostri, decat anularea alegerilor. Nu putine sunt vocile care cer, pe de-o parte, respectarea drepturilor si libertatilor, iar pe alta blameaza autoritatile care nu dau inapoi si nu anuleaza scrutinul parlamentar din 6 decembrie.
Cumva, romanul considera mai importanta libertatea de a merge in vizita din Rahova in Berceni, la 3 dimineata, la niste prieteni pentru a o pune de o chermeza, decat garantia ca traieste intr-un stat democratic.
Din pacate, insa, dreptul nostru fundamental la alegeri libere a fost castigat nu cu sacrificiul de a renunta la a plimba cainele noaptea, ci cu vieti omenesti, sute de vieti platite de tinerii care s-au sacrificat ca noi astazi sa avem dreptul de a ne alege conducatorii.
Probabil ca, daca stiau cat pret vom pune pe acest drept sau cat de responsabil il vom folosi atunci cand suntem cu stampila in mana, s-ar fi lipsit. Si nu erau de condamnat!
Insa il avem. Si il consideram lipsit de importanta, comparand inchiderea pietelor si pub-urilor cu inchiderea sectiilor de votare. Multi dintre noi considera ca nu e drept sa se organizeze alegeri, dar sa se inchida pub-uri.
Pai, oricat de dureros ar fi pentru proprietarii pub-ului respectiv si pentru economia nationala, nu pub-ul, nici terasa, nici piata nu fac din Romania o tara libera si democrata, cu conventia privitoare la drepturile omului in buzunar.
Ba mai mult, fara democratie, pub-uri si terase vedeam doar in revistele primite pe sub mana sau, daca le vedeam, abundau de nomenclaturisti, rar de oameni ai clasei muncitoare, asa cum isi permitea sa fie majoritatea populatiei Romaniei in socialism, pana sa apara ''beleaua'' asta de democratie. Vedeam piete pline de resturile care ramaneau sau erau refuzate la export si tarani fortati sa munceasca pentru binele ''colectiv''.
Lucrurile nu sunt perfecte in democratia romaneasca din 2020, dar avem optiuni. Si daca am fi stiut sa le folosim corect in cele trei decenii de libertate, poate democratia noastra arata altfel.
Oricat de prost inteleasa si eronat aplicata ar fi ea din multe puncte de vedere in Romania, democratia si sistemele ei, cel de baza mai ales, cel electoral liber, nu pot fi puse in parantezele pandemiei si nici trase sub zavor alaturi de alte activitati fara de care ne putem duce existenta cateva luni, fara ca mari drame sa aiba loc.
Alegerile trebuie sa aiba loc, indiferent ca ne aflam in razboi sau pandemie. Doar daca ne aflam sub un regim totalitar putem aplica legea resemnarii ... sau nu, fiindca si atunci exista libertatea de constiinta, care te determina, mai devreme sau mai tarziu, sa te ridici impotriva asupritorilor.