ORBxit - Ludovic Orban isi pune astazi demisia pe masa?
demisieludovic orbanpnlpsdalegeri anticipatealegeri parlamentarealegeri 2020klaus iohanniscongres psd
Astazi putem asista la un moment extrem de important pentru situatia politica a Romaniei din urmatorii ani. Premierul Ludovic Orban si-ar putea prezenta demisia, in doar cateva ore.
Dupa cum v-am informat inca de ieri,
presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Ludovic Orban se vor intalni, astazi, pentru a discuta despre posibilitatea declansarii alegerilor anticipate.
Presedintele sustine ca isi doreste declansarea alegerilor anticipate si spune ca aceasta dorinta este impartasita si de premier. Totusi, seful statului nu a spus ca ii va cere demisia lui Orban, nici ca nu ii va solicita acest lucru, ci a declarat ca totul va fi discutat si transat astazi, cu liderul PNL.
In schimb, presedintele a lasat de inteles ca, dupa alegerile anticipate, tot Orban va fi desemnat premier.
In aceste conditii, cu garantia ca are sustinerea presedintelui in continuare, Orban ar putea decide astazi sa isi depuna mandatul, pentru declansarea alegerilor anticipate. Desi Rares Bogdan anunta ca Orban ar urma sa demisioneze in februarie, daca PNL va dori cu adevarat sa declanseze alegerile inainte de termen, ar trebui sa se grabeasca, fiindca, tot in luna februarie, PSD a anuntat ca va depune motiune de cenzura.
Valul de antipatie pe care sta PSD ii dezavantajeaza semnificativ pe social-democrati in acest moment, daca ar fi organizate alegeri parlamentare inainte de termen, chiar daca au structuri teritoriale foarte inca foarte puternice si numeroase, doar ca timpul pentru regrupare, reasezare tactica si rebranduire este foarte scurt. In luna februarie, PSD va organiza Congresul pentru alegerea unei noi echipe de conducere a partidului, iar, daca alegerile vor fi organizate la termen, PSD ar avea timp suficient sa mai castige capital electoral, cu un nou "facelift".
Din acest motiv, PSD va juca cartea motiunii de cenzura, care va tergiversa si ingreuna procedura alegerilor anticipate, fiindca e putin probabil sa reuseasca sa darame Guvernul, in contextul in care chiar Marcel Ciolacu spunea, saptamana aceasta ca PSD a pierdut majoritatea in Parlament si este, la acest moment, singurul partid de opozitie. Or, pentru a darma Guvernul, e nevoie de majoritate parlamentara, de cel putin 233 de voturi.
La randul lor, cei din PNL par destul de ezitanti cand vine vorba sa se "inhame" la alegerile anticipate, desi spun ca lipsa unei majoritati in Parlament incurca mult itele programului de guvernare.
Dezastrul economic si butoiul de pulbere pe care sta Romania in acest moment face ca o asumare a guvernarii depline si obtinerea majoritatii in Legislativ sa fie mai degraba un act de sinucidere politica.
PSD a plecat de la guvernare exact in momentul propice, al decontarii masurilor adoptate in ultimii 7 ani de cand era la sefia Executivului. Oalele sparte au cazut in capul celor care conduc acum si ar fi cazut in capul oricui ar fi preluat guvernarea, dupa o perioada de timp in care singura politica a fost multumirea votantilor si liderilor din teritoriu, cu orice pret.
PNL are, oficial, sansa guvernarii, si, neoficial, dar real, sansa sa achite nota de plata. Cat de intelepti vor fi alegatorii si cat vor avea capacitatea de a intelege ca, daca se taie acum ceva, se taie pentru ca s-a oferit ilegal, imoral sau irational candva, ramane de vazut, insa, cel mai probabil, daca alegerile parlamentare se vor organiza la termen, PNL va fi taxat la voturi, pentru ca romanii prefera confortul unei minciuni frumoase, decat realitatea dura.
Si, din nou, in loc sa aleaga raul cel mai mic, pentru ca, in fond actorii politici sunt plamaditi cam din acelasi aluat, aleg ce au ales de 30 de ani incoace: sa bata pasul pe loc.
Citeste si:
Cum a ajuns Romania fara bani de pensii