Orban a picat. Traiasca Orban!
motiune de cenzura
Guvernul PNL a picat cu brio testul lansat de PSD, prin motiune de cenzura. Insa liberalii par ca au stabilit deja strategia de viitor: Vor merge inainte tot cu Ludovic Orban! Europarlamentarul PNL, Rares Bogdan, a spus, inainte de anuntarea rezultatului votului pe motiunea de cenzura, ca, probabil, PNL il va propune tot pe Orban ca premier.
Partidul National Liberal il va propune, probabil, tot pe Orban in functia de premier, a declarat, miercuri, liberalul Rares Bogdan. "Noi nu avem ce sa ii reprosam, ar fi aberant sa il inlocuim in conditiile in care in trei luni de zile a facut extrem de multe lucruri bune pentru Romania, deci, probabil, vom merge pe aceeasi formula guvernamentala", a declarat Rares Bogdan.
O astfel de strategie anuntata de europarlamentarul liberal a strans deja critici din tabara Opozitiei. Cei care critica faptul ca PNL l-ar putea propune tot pe Orban spun ca presedintele ar incalca Constitutia daca ar accepta propunerea.
Totusi, Constitutia nu interzice in mod expres propunerea unui premier demis si putem vorbi, cel mult, despre o atitudine imorala, in sensul in care se incearca fortarea alegerilor anticipate, alegeri pe care si le doresc atat liberalii, cat si presedintele Romaniei.
Guvernul Orban 2 - Generatia "de sacrificiu"
Daca va fi propus tot Orban, e limpede faptul ca se forteaza declansarea anticipatelor, dat fiind faptul ca, PSD a adunat in jurul sau majoritatea parlamentara, reusind sa obtina 261 de voturi la motiunea de cenzura.
Imediat dupa publicarea rezultatelor, Ciolacu a declarat ca nu va vota niciodata un Guvern condus de Orban. PSD se gandeste sa ii propuna lui Ponta sa faca o alianta si sa propuna presedintelui un candidat comun. Insa, la randul lui, Klaus Iohannis, a spus ca nu va vota niciodata un Guvern social-democrat sau un premier propus de PSD.
Astfel, daca PNL va urma strategia de a-l propune tot pe Orban si presedintele o va imbratisa, atunci, Guvernul Orban va fi unul de sacrificiu, care sa ne aduca cu un pas mai aproape de anticipate.
Ce se va intampla dupa caderea Guvernului?
Conform Art. 89 din Constitutia Romaniei, urmeaza ca presedintele Romaniei sa convoace grupurile parlamentare la consultari, la Palatul Cotroceni. Se va desemna, in urma discutiilor, un premier, care va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet.
Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier.