O posibila explicatie pentru surpriza de la alegerile de duminica
Priviti, va rog, imaginea de mai sus. Sunt cei 14 candidati la functia de presedinte al Romaniei care s-au aflat duminica pe buletinul de vot. Si acum faceti urmatorul exercitiu de imaginatie: presupuneti ca nu stiti absolut nimic despre ei, ca acum ii vedeti pentru prima oara. Nu stiti cum vorbesc, cum gandesc, ce simpatii/antipatii au, cum ii cheama (daca au nume 100% romanesc) sau cat de pregatiti sunt pentru a conduce o tara. Doar priviti-le chipurile. Care dintre ei are fata de presedinte?
Ca sa va fie mai usor sa raspundeti, vizualizati-i pe candidatii de mai sus intr-o postura specifica functiei de presedinte, de exemplu la o reuniune a sefilor de state din Europa. S-ar integra in peisaj, ar fi de-acolo? Sau ar parea ca doar s-au ratacit prin zona si au nimerit din greseala la evenimentul respectiv?
Evident, dvs. stiti cine sunt cei de mai sus si nu puteti face abstractie de faptul ca unul e pro-rus, altul n-are Bac-ul, altul e complet lipsit de experienta sau altul e de etnie maghiara.
Dar chiar si asa intrebarea “Care dintre ei are fata de presedinte?” ramane si nu trebuie neglijata, pentru ca raspunsul pe care si-l da fiecare alegator joaca si el un rol in optiunea finala.
Da, poate ca “fata de presedinte” vi se pare un criteriu destul de frivol atunci cand vine vorba despre alegerea omului potrivit sa conduca si sa reprezinte o tara, dar, vreti-nu vreti, el, criteriul, conteaza. Si intra in functiune in special atunci cand toate celelalte criterii, gen onestitate, competenta, program politic etc., nu reusesc sa faca diferenta.
Si, daca va ganditi bine, criteriul acesta are si o logica. Fizionomia unui om ajunge in timp sa reflecte destul de bine “interiorul” persoanei respective, adica inteligenta, lecturile, competenta, experienta profesionala (daca exista). Un intelectual, unul adevarat, nu doar posesor de diploma de studii superioare, are fata de intelectual, la fel cum un sef de galerie sau cineva cu scoala facuta pe repede-inainte au fetele aferente.
O fata OK ofera, asadar, un indiciu solid ca persoana in cauza este OK din destul de multe puncte de vedere. Dar, bineinteles, ea nu constituie nici pe departe o garantie de moralitate, ratiune sanatoasa sau bune intentii. In politica romaneasca s-au gasit multi indivizi doldora de cultura, cu cateva biblioteci citite la activ, dar hahalere de prima mana.
Dupa ce toate criteriile privind optiunea de vot sunt luate in calcul si intoarse pe toate partile, apare si acest criteriu al “fetei de presedinte”. Si el nu trebuie ignorat, mai ales in cazul alegatorilor indecisi sau care nu au capacitatea sa inteleaga prea bine ce inseamna ca cineva se declara admirator al legionarilor, pro-rus sau anti-vaccin.
Cine stie, poate ca 2,1 milioane de romani au considerat ca independentul Calin Georgescu are fata de presedinte. Si l-au votat,
chiar nestiind mare lucru despre el. E cea mai simpla explicatie pentru surpriza de duminica.
Sursa foto: protv.ro