Motiunea a trecut. A fost BLAT?
motiune de cenzuraalegeri localealegeri 2020alegeri anticipatealegeri parlamentare
Asupra parlamentarilor PSD si PNL planeaza in acest moment suspiciunea de blat. Cele doua partide politice sunt acuzate ca si-au dat mana "pe sub masa" si au facut din caderea Guvernului o situatie convenabila pentru ambele parti. Pe de-o parte, PNL va obtine mult doritele anticipate, iar pe de alta parte, PSD va mentine legea electorala a alegerii primarilor intr-un singur tur, protejandu-si astfel zonele cu traditie social-democrata.
A fost blat?
Atat pentru PSD, cat si pentru PNL, picarea Guvernului poate fi oportuna in contexul in care se va reusi declansarea alegerilor anticipate. Multe voci din primul esantion al politicii au acuzat cele doua partide de intelegere mascata. Spre exemplu, doi dintre acestia au fost chiar Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, si Victor Ponta, presedintele Pro Romania.
PSD era interesat sa pice Guvernul pentru a nu avea alegeri locale in doua tururi, iar PNL ar avea doua motive: 1. sa paraseasca o guvernare care eroda imaginea partidului pana la alegerile parlamentare si sa forteze anticipatele.
"Blatul - se va ajunge la alegeri anticipate, iar alegerea primarilor se va face intr-un singur tur"
In opinia lui Moise Guran blatul este urmatorul: se va ajunge la alegeri anticipate, iar alegerea primarilor se va face intr-un singur tur.
”Probabil motiunea va trece si NU vom avea alegeri locale in doua tururi.
1. UDMR este pivotul intelegerii dintre PSD si PNL, caci UDMR pierde cert cam 20% dintre primarii (si nu dintre cele mici) in cazul in care primarii ar trebui alesi cu mai mult de 50%. Este vorba orasele si comunele cu 30-40% populatie maghiara. Avem deci trei partide avantajate de alegeri locale intr-un singur tur - PNL, PSD si PSD-ul unguresc, cum ii spun chiar maghiarii mai tineri UDMR-ului.
2. Este aproape sigur ca ulterior UDMR nu va mai vota un nou guvern. Dar nu pentru ca ar avea ceva cu PNL, din contra! PNL are acum perspectiva de a lua un scor atat de bun la Anticipate, incat ar putea face guvernul doar cu UDMR, fara Alianta USR-PLUS. Ca vorba aia, facem din cand in cand alegeri ca sa aflam cu cine mai guverneaza UDMR.
3. Asadar comportamentul UDMR, de a vota intai impotriva Guvernului Orban, iar apoi in favoarea Anticipatelor, este de fapt cheia nu numai a supravietuirii UDMR, dar si a intrarii sale la guvernare. Intelegerea, tot mai evidenta, dintre PNL si PSD, a lasat in penumbra o intelegere cel putin la fel de urata, pe cea dintre PNL si UDMR. Sper doar ca Presedintele Iohannis sa nu fie parte din acesta intelegere.
4. Indiferent de calculele lor politice, USR va vota la vedere, azi in favoarea alegerii primarilor in doua tururi (impotriva motiunii), iar daca guvernul totusi pica, USR nu va mai vota niciun guvern, pana la Anticipate.
5. Fara un nou parlament, Romania este blocata, nicio reforma nu poate fi facuta iar acest an ar fi pierdut.”, a transmis Moise Guran.
Totusi, atat liderii PSD, cat si cei ai PNL, au negat deopotriva, existenta vreunei intelegeri asupra motiunii de cenzura. PSD a argumentat depunerea acestei motiuni prin faptul ca Executivul si-a asumat raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi, dar si motivand faptul ca PNL a adus prejudicii economiei prin masurile adoptate in cele trei luni de guvernare.
La randul lor, liberalii neaga blatul si spuneau, inainte de motiune, ca nu isi pot da jos propriul Guvern, motiv pentru care au decis sa voteze la vedere impotriva motiunii de cenzura. De altfel, liberalii pozau foarte increzatori in esecul acestei motiuni, desi declarau raspicat faptul ca isi doresc alegeri anticipate.
Citeste si:
Orban a picat. Traiasca Orban