Ministrii predau guvernarea procurorilor
Este indubitabil ca, in Romania ultimilor ani, fuga de raspundere a devenit un adevarat sport national. In care exceleaza mai ales demnitarii, cei care, decat sa dea "cu batul", si-au facut un obicei din a face controale peste controale si rapoarte peste rapoarte. Pe baza carora, desigur, nu iau nicio hotarare, caci prefera sa le trimita cu posta speciala la diversele structuri ale Parchetelor, pentru a-si bate procurorii capul cu ele.
Iar daca se lasa cu o urmarire penala, atunci se bat si ei cu pumnii in piept si iau masuri drastice, schimband toata "garda" de functionari ramasa mostenire de la precedesorul din fruntea ministerului. Daca insa procurorii dau "NUP", o lasa si demnitarii mai moale si semneaza actele pe care le sesizasera ca fiind posibile infractiuni. Pentru ca doar asa considera ca sunt "acoperiti", fiind girati de catre rezolutiile procurorilor de caz.
Iar cel mai recent si socant totodata exemplu de cum a ajuns sa fie "predata" guvernarea procurorilor este cel al Corpului de control al Ministerului Energiei, care a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate in cazul a trei contracte de concesiune a serviciului public de distributie a gazelor naturale in comuna argeseana Poiana Lacului, atribuite societatii Tehnologica Radion. Asa ca, pentru a nu lua el nicio decizie, ministrul a pasat procurorilor raportul privind "posibile fapte ce pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni"!
Interesant este insa faptul ca in raportul ministerului se vorbeste explicit de faptul ca "in cazul in care programul de investitii nu era realizat in termene, din culpa concesionarului, acesta urma sa fie penalizat, dupa o perioada de gratie de 30 de zile, cu 0,1% pe fiecare zi intarziere, calculat la valoarea investitiei realizate conform graficului".
Deci, cel putin la prima vedere contractul pare unul bine facut de catre Directia Generala de Titei si Gaze Naturale, mai ales ca sunt prevazute sanctiuni clare pentru concesionar. Si, asa cum se intampla indeobste in Romania zilelor noastre, contractul nu a fost respectat. Numai ca, de ce credeti ca a sesizat Ministerul Energiei organele de urmarire penala?
Pentru ca "in timpul desfasurarii actiunii de control nu s-a putut stabili cu certitudine daca reprezentantii ministerului au calculat si incasat penalitatile prevazute, in cuantum de 0,1% pe fiecare zi de intarziere! Adica domnii de la Corpul de control si-au pierdut urechile in acte si nu si-au dat seama daca s-au incasat sau nu penalitatile! Si atunci au trimis o sesizare la Parchet! La procurorii care, dupa ce ca au atatea dosare pe cap, mai trebuie acum sa faca si munca patriotica pentru a-i lamuri pe guvernanti daca au sau nu acei bani in conturi...