Manipularea pentru votul la prezidentiale: Buzunarul romanului, in prim-plan

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Manipularea pentru votul la prezidentiale: Buzunarul romanului, in prim-plan
Manipularea pentru votul la prezidentiale: Buzunarul romanului, in prim-plan
de Magda Florea la 10 Nov. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
campanie electoralaalegeri prezidentialepsdpensiisalariifmilegea pensiilorlegea salarizarii unitare

Desi suntem deja in plin proces de vot, alegerile prezidentiale nu prea isi fac simtite prezenta la nivel evident in cotidianul politicii romanesti. Chiar daca, jocuri precum motiunea sau cate o iesire publica razleata care cere demisii ne sugereaza totusi ca suntem in plin proces electoral, trebuie sa admitem faptul ca e cam multa liniste, privind asa ... usor superficial.

In profunzime, insa, se lucreaza intens la campanii si strategii care sa convinga cetateanul sa puna stampila intr-o casuta sau in alta pe buletinul de vot.

Si cum buzunarul este pionul principal in jurul caruia penduleaza intreaga noastra existenta, in jurul lui se invart si aceste campanii. Spre exemplu, Puterea mizeaza mult pe lozinca "Cand vor veni cei de la Opozitie la putere, va vor taia salariile si pensiile". 

Ultima voce care a articulat aceste cuvinte ii apartine lui Mihai Fifor, secretarul general al Partidului Social Democrat. Fifor chiar asa spune, Opozitia e chitita pe taieri. De-abia asteapta sa se vada cu fraiele puterii in mana si sa taie de unde vede cu ochii.


"Am vazut ieri programul de guvernare propus de PNL: 400.000 de oameni concediati, cresterea impozitelor pe salarii prin introducerea unei cote progresive, desfiintarea judetelor si a 2000 de comune din Romania. O spune chiar 'premierul de compromis' pregatit de Iohannis pentru partidele de opozitie", a declarat Fifor.
 
"Taieri de locuri de munca, taieri de salarii, taieri de judete si de localitati. 1 din 3 bugetari va ramane pe drumuri (vorbim de medici, profesori, politisti, militari etc.)", a adaugat Mihai Fifor.
 
Mihai Fifor ar trebui sa vada si declaratiile colegului sau social-democrat si ministru al Muncii. Budai spunea miercuri ca este de acord cu faptul ca 400.000 de bugetari trebuie concediati, insa, a spus ministrul Muncii, trebuie sa fie concediati din anumite zone profesionale. 
 
"Pana sa vorbim de bani, vorbim despre oameni, iar atunci cand vorbesti despre oameni trebuie sa fii foarte exact, foarte motivat. Si cu argumente. Daca spui: 'Din 1.200.000 noi trebuie sa dam afara 400.000'. Ok. Am aplicat un procent si stiu ca 30% trebuie dati afara. Ok. Cati dintre ei sunt profesori, cati medici, cati functionari? Facem analiza. (...) Odata cu intrarea in UE - si ma refer la serviciile sociale din cadrul Ministerului Muncii - sunt mai multe servicii sociale. Nu noi, oamenii, trebuie sa facem acele servicii sociale? Nu avem nevoie de personal? Venim, asa, si aruncam o cifra: 'Cand venim noi la guvernare dam 400.000 de oameni afara si le taiem salariile prin impozitare'. Super!", a aratat el, la Palatul Parlamentului.
 
Citeste aici continuarea declaratiilor lui Mihai Buda 

Citeste si: Ponta: In 2020 NU vor mai fi BANI de PENSII. Guvernul duce Romania la marginea prapastiei
 
De asemenea, Fifor ar trebui sa se uite si peste analizele economice intocmite de instituii precum Comisia Europeana sau Fondul Monetar International, care subliniaza necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare din Romania, care se apropie de pragul de 10% si se vor indrepta spre 12%, adica dublu fata de cat poate sustine economia romaneasca, obiectiv vorbind.
 
Revenind la Mihai Fifor, acesta mai spune ceva: "Spuneti adio cresterilor de pensii. Iar cand veti avea nevoie de un aviz de la autoritatile locale, veti merge zeci sau sute de kilometri pana la primarie sau la consiliul regional. Pregatiti-va! Vine Austeritatea!", a declarat liderul PSD.
 
PSD a pus pe picioare una dintre cele mai contestate proiecte legislative la nivel european, de institutii abilitate, dar si de Opozitia din Romania. Este vorba despre Legea pensiilor, care prevede atat majorarea punctului de pensii, cat si recalcularea ei.
 
Legea se aplica gradual, anual, si in fiecare an, efortul bugetar este de ordinul zecilor de miliarde de lei, in conditiile in care, fara o lege a pensiilor pana in prezent, nu reusim sa ne mentim in tinta de deficit bugetar, depasindu-l cu brio si incununand acest succes si o datorie externa record, de peste 100 de miliarde de euro. Daca in 2019 impactul bugetar este de 8,45 miliarde lei, peste trei ani impactul va fi de aproape 10 ori mai mare! Pentru a acoperi pensiile in urmatorii 4 ani, asa cum vor fi ele recalculate si majorate de noua lege, Guvernul, indiferent de coloratura lui politica, va trebui sa gaseasca 172,55 miliarde de lei.

Va fi udat cu apa bugetul tarii si va inflori? Nici macar asa nu se poate, reteaua de irigatii e in mare parte la fier vechi, iar banii vor fi luati, ca de obicei, de la investitii.

Fondul Monetar International a cerut Guvernului sa reevalueze legea pensiilor


Cu doar o zi inainte de majorarea pensiilor, Fondul Monetar a somat Guvernul de la Bucuresti sa reevalueze legea pensiilor, din cauza faptului ca pune in pericol deficitul bugetar. 
 
Noua lege a pensiilor "reprezinta un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilitatii fiscale”, trebuie reevaluata si este "cruciala” modificarea ritmul aplicarii sale, spune raportul FMI.
 
Dupa rectificarea bugetului, "veniturile au fost supraestimate cu 0,9% din PIB, din cauza unor ipoteze optimiste cu privire la imbunatatirea colectarii taxelor si a cheltuielilor salariale in sectorul privat”, se mai arata in document.

Povestea cu FMI e lunga. Ei spun ca impovaram generatia tanara, ai nostri spun ca expertii FMI nu sunt bine documentati


Cu doua luni inainte de adoptarea legii pensiilor, FMI a cerut, tot din motive lesne de inteles, moderatie fiscala.
 
FMI indemna in iunie Guvernul Romaniei la moderatie fiscala si inasprirea politicilor monetare, subliniind importanta si nevoia de investitii publice, precum si corelarea cresterilor salariale cu productivitatea. 
 
"In timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al tarilor avansate din Uniunea Europeana, cresterea economica bazata pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflationista a revenit la suprafata, afectand in mod disproprtionat veniturile reale ale oamenilor saraci si subminand competitivitatea”, a spus atunci Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania.
 
Reprezentantii FMI au aratat ca deficitul fiscal si cel de cont curent au crescut, iar investitiile pblice cat si cele private au scazut in ultimii ani, ceea ce afecteaza perspectivele de crestere.
 
Tot FMI a spus ca legea pensiilor va impovara generatia tanara.
 
Raspunsul din partea Puterii nu a intarziat sa apara. Lia Olguta Vasilescu, fostul ministru al Muncii si unul dintre promotorii legii pensiilor, a spus ca expertii FMI nu sunt bine documentati.
 
"FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru romani, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabiliceasca a functionarilor internationali. Desi in ultimii doi ani PSD a realizat cele mai mari cresteri de pensii si salarii, in continuare sunt romani care traiesc in saracie, fiind necesara continuarea cresterii veniturilor. Economia este dinamica si dezvoltarea aduce mai multe venituri. Si nu e pentru prima oara cand estimarile FMI se dovedesc eronate”, a scris ea pe Facebook.
 

Miezul problemei: Aveti grija unde puneti stampila


In cele din urma, Mihai Fifor ajunge la problema de fond. Avertizeaza alegatorii ca, daca nu vor vota cu cine trebuie, vor suferi represaliile Opozitiei, acei baieti rai care refuza sa imparta omului de rand din bugetul doldora de bani al tarii, din simplul motiv ca vor ei sa fie antipatici, nu ca bugetul e inexistent.

Potrivit social-democratului, exista "o singura sansa" pentru a stopa "acest tavalug", si anume: "Votul pe care il veti da la alegerile din noiembrie!"

Nu putem sa nu adaugam la aceste declaratii si o fotografie care circula pe internet, marcata cu sigla PSD si distribuita pe pagina oficiala de Facebook a PSD, dar si mesajul atasat acesteia:



"Sfatuitorul presedintelui Iohannis si partenerul liberalei Hilde Brandl anunta ca 400.000 de bugetari vor fi dati afara daca PSD pleaca de la guvernare! Afaceristul Dragos Anastasiu anunta si ca plata pensiilor si salariilor conform actualei legi nu se va mai intampla, deci oamenii nu isi vor mai putea primi banii.
 
Este o noua amenintare din partea opozitiei si a celor apropiati lor ca, odata ajunsi la guvernare, vor taia masiv veniturile romanilor! Este motivul pentru care nu au vrut sa semneze Pactul pentru bunastare si motivul pentru care isi doresc sa preia puterea: sa aduca tara in saracie si sa elimine orice politica de sprijin pentru romani pe care Partidul Social Democrat a implementat-o pana acum", se arata in postarea de pe pagina oficiala de Facebook a PSD.

In acest context, se pare ca suntem in plina campanie electorala, doar si politica noastra a tinut pasul cu vremurile. Daca puterile lumii se bat in atacuri cibernetice, nici noi nu mai facem dezbateri basesciene in platourile de televiziune. Este Next Level acum. Politicienii se joaca subliminal cu ceea ce ii doare pe romani mai tare: buzunarul.

Citeste si: Personajul politic-cheie care poate intoarce soarta pecetluita a PSD

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x