Luati-va zilnic ratia de libertate!
incepere revolutie30 de ani revolutiecomemorare revolutieevenimente timisoara
Trei decenii sunt de cand amnarul nemultumirilor a scaparat in scanteia de implozie a dictaturii, de cand pe strazile Timisoarei, se imparteau, printre bate, gaze lacrimogene si gloante, primele ratii de libertate.
Indaratnicia enoriasilor fata de evacuarea din casa parohiala a pastorului Laszlo Tokes s-a transformat in lupta cu intregul sistem care-si coborase oameni-n sclavie si-i inhamase la vaslele luntrii hade a ramolitului carmaci-conducator.
Cu sistemul darnic cu pumnii bagati in gura, dar zgarcit cu hrana spiritului si a trupului; cu sistemul de gheata la nevoile supusilor, dar fierbinte-n a reprima orice cracneala.
Aducerile aminte au inceput, deja, la Timisoara, unde, ieri, premierul Ungariei, Viktor Orban, spunea ca fiecare tara din est a batut "cate un cui in cosciugul comunismului".
"Corectia comunismului nu este posibila decat prin revolta popoarelor. Popoarele din Europa Centrala au stiut ca
libertatea nu o vor primi niciodata ca pe un dar de la marile puteri. Daca i-am fi asteptat pe occidentali, am fi in continuare sub ocupatia trupelor sovietice, dar noi am vrut viata libera. In calitate de premier al Ungariei, vad sanse nemaipomenite ca, in viitor, romanii si maghiarii sa aiba teluri comune", a declarat premierul Ungariei.
Cu toate acestea, "patru decenii si jumatate de comunism nu raman fara repercusiuni". "Nu exista ceva care sa schimbe intr-o zi
un camp de matraguna intr-o livada inflorita. Noi aprindem lumina, inca o data, in orasul care a dat, pentru prima data, lumina Europei. La multi ani, Timisoara!", a urat Viktor Orban.
Astazi, la Timisoara, pe scena Teatrului National, are loc premiera mondiala a operei "Romanian Revolution 1989", scrisa de compozitorul american Aaron Garber.
Maine, vor avea loc, in intreaga tara, actiuni de comemorare a Revolutiei incepute la Timisoara. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane dedica o sedinta celor 30 de ani de la caderea comunismului. Inainte, inaltii prelati vor face parastas pentru eroii din decembrie 1989, iar presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza, va sustine un cuvant in memoria victimelor comunismului din Romania.
Presedintele Klaus Iohannis participa, luni, la sedinta solemna a Parlamentului Romaniei, consacrata celor 30 de ani de la
Revolutie. Presedintele va merge si la Timisoara, unde va depune o coroana de flori la Monumentul Eroilor si va participa la slujba de pomenire a martirilor Revolutiei din Decembrie 1989, de la Catedrala Ortodoxa Metropolitana, la momentul de reculegere si aprinderea "Candelelor Nemuririi" de la Opera Nationala Romana, unde va sustine si o alocutiune.
Comemorarea celor trei decenii de la
Revolutia Romana figureaza si pe agenda ultimei sesiuni a Parlamentului European din acest an.
Dincolo de ce evenimente organizeaza oficialitatile, dincolo de discursurile care ii vor ridica-n slavi pe eroi, fiecare dintre ele si fiecare dintre noi ar trebui sa gaseasca timp sa mediteze cum ar fi fost viata, daca niste pionieri ai curajului nu ar fi apucat-o pe calea cimitirelor pentru ca sa ne netezeasca noua calea
LIBERTATII, pe care, cateodata, ne permitem sa o spurcam cu sputa, pe care mai aruncam un chistoc de tigara fina sau un ambalaj de ciocolata, la care doar am fi visat si astazi fara darul
Revolutiei.
Vitejilor care s-au aratat in timpul razboiului, nu dupa - cand nomenclaturistii si-au ars actele rosii ale apartenenetei la partid si si-au inventat actele albe de dizidenta si de rezistenta - le datoram, in cel mai propriu sens,
LIBERTATEA de astazi.
Impiedicandu-ne in propria graba, uitam cate drepturi au castigat altii pentru noi. Gonind dupa lucruri si metri patrati, ii uitam pe cei care zac la doi metri liniari sub tarana.
Oricate tone de iluzii s-au risipit de atunci si oricate apar astazi, oricata inflatie ne-a fluierat prin buzunare,
OAMENII AIA ne-au redat statutul de fiinta libera.
Libera sa doarma sau sa se destepte; sa stea sau sa faca; sa urce sau sa coboare; sa rada sau sa planga; sa creada sau sa fie sceptica; sa adore sau sa dispretuiasca; sa laude sau sa injure; sa urle sau sa taca; sa sarute sau sa scuipe.
Asadar, sa nu uitam sa ne luam zilnic
ratia de libertate si sa le fim recunoscatori celor care ne-au asezat-o pe mese! Oricat de saracacioase ni s-ar parea ca sunt acestea, nu exista gust mai bun!