Kovesi: Daca faci ceea ce stii ca este bine, moral, legal, nicio infrangere nu este definitiva
laura codruta kovesieppoparchetul europeancoruptiejustitiemagistrati
Despre copilarie, adolescenta, inceputul carierei de procuror si obiectivele pentru Parchetul European, a vorbit Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu acordat prestigioasei publicatii Financial Times.
Kovesti povesteste despre adolescenta sa si pasiunile care au marcat acei ani. Fosta sefa DNA spune ca a fost o jucatoare impatimita de baschet si ca visa ca castige cupe si medalii in sportul sau preferat.
"Acum treizeci de ani, eram o adolescenta care juca baschet intr-un orasel din Romania. Visam sa castigam campionatul national - si apoi am castigat campionatul national. Apoi, am visat sa joc la echipa nationala a Romaniei si am facut-o. Mi-a placut mult sportul, competitia, fairplay-ul si munca in echipa, tenacitatea necesara pentru realizarea unui vis", a spus Kovesi.
Mai bine de jumatate din viata, Kovesi i-a dedicat-o muncii de procuror.
"Acum am 46 de ani si de mai bine de jumatate din viata am fost procuror. Cand am fost initial numita, in 1995, barbatii dominau sistemul judiciar. Unul dintre primele lucruri pe care le-am auzit cand am inceput sa lucrez a fost ca 'Parchetul nu este pentru femei'", afirma Kovesi, adaugand: "Dar nu eram una care sa fie descurajata sau sa renunt. Anii cat am practicat sport ma invatasera ca munca, curajul si urmarirea continua a excelentei pot depasi orice prejudecata. La 33 de ani am devenit procurorul general al Romaniei".
A urmat functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in 2013. Unde Kovesi spune ca a reusit sa arate ca, in realitate, coruptia poate fi infranta.
"Investigatiile noastre au contribuit la cresterea gradului de constientizare a gravitatii coruptiei din Romania. Cand politicienii au incercat sa schimbe legislatia pentru a afecta lupta anticoruptie, sute de mii de romani au protestat pe strazi pentru a-si arata sprijinul pentru aceasta lupta si pentru statul de drept.
Si mai important, am demonstrat ca institutiile romanesti pot lucra eficient si legal. Dar mai presus de toate, am aratat ca este posibila infrangerea coruptiei", a explicat Kovesi.
Insa nu a fost nu este o lupta usoara. Kovesi a spus ca a intampinat dificultati in incercarea sa de a aplica legea.
"A existat multa rezistenta. Un intreg sistem, format din politicieni si oameni de afaceri care s-au simtit amenintati si erau hotarati sa-si mentina controlul asupra resurselor publice, a fost mobilizat (...) intreg sistemul de justitie s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la dezinformari defaimatoare la angajarea unor companii straine specializate in intimidare si hartuire", spus procurorul roman.
Kovesi ocupa acum functia de procuror-sef european. O functie care o plaseaza in fruntea nou infiintatei institutii de forta a Uniunii Europene, Parchetul European (EPPO) si o functie pentru care a avut alte lupte dure de dus.
Ne amintim cu totii opozitia manifestata de Guvernul Dancila vizavi de aceasta ascensiune a fostei sefe DNA in fruntea procuraturii europene, dar si episodul in care a fost inlaturata de Tudorel Toader de la sefia DNA.
Pentru mandatul sau de procuror-sef european, Kovesi are planuri mari. Activitatea sa va incepe anul viitor, iar EPPO va ancheta marile fapte de coruptie din UE, care afecteaza bugetul Uniunii sau sunt o amenintare pentru acesta.
"Va fi nevoie de un efort deosebit din partea tuturor celor implicati pentru a crea o institutie infloritoare, in care cetatenii europeni au incredere, capabila sa protejeze interesele financiare ale UE si sa contribuie la aplicarea legislatiei europene", a spus Kovesi.