Intra sau nu Romania in RECESIUNE? Liderii politici se contrazic
recesiune 2022criza economicaministerul finantelor
Scenariul intrarii Romaniei in recesiune e tot mai dezbatut in spatiul public, liderii de la varful puterii contrazicandu-se asupra sanselor ca acesta sa se indeplineasca, spre nesansa noastra, a tuturor. De exemplu, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, nu crede in veridicitatea acestei ipoteze si sustine ca nu intelege ingrijorarea liderului PNL, Florin Citu, care vede viitorul in note mult mai pesimiste.
Ministrul Finantelor nu crede ca Romania are sansa de a intra in recesiune si, prin urmare, spune el, nu vom ajunge sa apelam la ajutorul
Fondului Monetar International (FMI).
"Este exclus! Nu stiu de ce domnul presedinte Citu este asa de ingrijorat. Dobanzile in acest moment in Romania sut stabile. Intr-adevar sunt la un nivel ridicat pentru ca au crescut intre ianuarie 2021-noiembrie 2021, de la 2,5% la 5,4%. Vorbesc despre dobanzile la titlurile de stat romanesti. In momentul acesta dobanzile s-au stabilizat, sunt chiar mai mici decat in noiembrie.
Inflatia cu care ne confruntam si lasata poate de cei care au fost inaintea noastra si astazi sunt ingrijorati este cea mai mare inflatie din ultimii 17 ani. Daca nu vrem sa ne uitam in spate, evident ne ingrijoram de viitor. Guvernul este foarte responsabil si actionam foarte prudent. Toate riscurile privind dobanzile au fost prezentate si in coalitie si in Parlament", a spus seful de la Finante.
"Nu exista acest risc, nu exista nici riscul de recesiune. Se intampla atunci cand dobanzile sunt mult peste inflatie, ceea ce a fost cazul in 2010. In prezent, inflatia este peste dobanzi.
Cursul valutar de astazi este mai mic decat cursul valutar din noiembrie. Este o situatie grea prin care trece Romania. Am venit a stabilizam tara. Increderea investitorilor exista", a mai completat acesta.
Declaratiile vin sa-l contrazica pe Florin Citu
Liderul PNL si-a exprimat miercuri ingrijorarea cu privire la evolutia economica a tarii noastre.
"Sunt ingrijorat, am avut cateva discutii cu Institutii internationale, sunt ingrijorat de perspectiva negativa care ramane. Anul trecut am reusit sa avem doua Agentii de Rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu stiu daca mai putem si anul acesta, vom vedea ce se va intampla.
Sunt ingrijorat pentru ca eu nu vreau sa ajungem, in doua, trei luni de zile, la mana Institutiilor internationale, sa ne finanteze. Atunci, acesta ar fi un regres puternic pentru Romania. Va dati seama, dobanzi mai mari inseamna si rate mai mari pentru oameni la banca, deci aceasta este ingrijorarea in acest moment", a spus liberalul.
Cresterea dobanzilor ii da acestuia cel mai mare motiv de a privi evolutia economica intr-o maniera pesimista.
"V-am spus ingrijorarile mele despre ce se intampla despre piata financiara, cu dobanzile. Daca ma uit la costul pe care il platim la dobanzi in fiecare luna, mai mare, am fi avut bani acolo si pentru compensarile facturilor si pentru mariri de salarii si pentru dublarea alocatiilor. Acolo este o problema, pentru ca anul trecut ne imprumutam la 2 si ceva, acum la 5", a mai explicat liderul PNL.
Te-ar putea interesa si: Analistii nu vad cu ochi buni 2022: inflatie mare si curs de 5,0859 lei pentru un euro, in acest an
Ce spune FMI?
In aceasta ecuatie, perspectivele pe care FMI tocmai si le-a exprimat cu privire la mersul economiei globale sunt deosebit de importante. Din nefericire, analistii Fondului si-au inrautatit previziunile de inceput de an nou, fata de precedentul raport pe aceeasi tema.
Oficialii Fondului sustin ca inca persista riscurile cauzate de inflatie, datorii, precum si o divergenta in perspectivele de crestere economica intre natiunile cu acces la vaccinurile impotriva noului coronavirus si cele care au nevoie de vaccinuri.
In cifre, FMI anticipeaza ca economia mondiala va creste cu 4,4%, in 2022, in loc de 4,9%, cat era proiectia din octombrie 2021.
Pentru 2023, FMI prevede ca PIB global va creste cu 3,8%, cu 0,2% fata de precedenta estimare, dar cresterea cumulata pentru 2022 si 2023 va fi cu 0,3% mai scazuta decat s-a estimat anterior.
"Riscurile si obstacolele pentru o redresare globala echilibrata au devenit si mai pronuntate", a spus Georgieva intr-o conferinta online organizata la Universitatea Bocconi din Milano, Italia.