In pofida pandemiei, Romania este una dintre putinele tari membre NATO care respecta recomandarea de a aloca apararii 2% din PIB
Romania a devenit membru cu drepturi depline al NATO in anul 2004, dupa ce primise invitatia de aderare cu doi ani inainte. Bazele acestei aliante militare au fost puse in anul 1949, dupa ce fratia de arme sovietico-americana din cel de-al doilea razboi mondial si-a dat obstescul sfarsit si a fost inlocuita de asa-zisul Razboi Rece. La ora actuala, 30 de tari din America de Nord, Europa si Asia sunt membre ale Aliantei Atlanticului de Nord.
Dupa instalarea lui Donald Trump in Biroul Oval de la Casa Alba, acesta a observat ca Statele Unite sunt principalii finantatori ai Aliantei, drept pentru care a cerut tuturor statelor membre sa aloce bugetului pentru aparare cate 2% din Produsul lor Intern Brut.
Romania s-a conformat, astfel incat, de cativa ani, aloca apararii fix 2% din PIB (pentru anul in curs, alocarea este estimata chiar la 2,32%).
Conform unui raport de data recenta al NATO, Romania este printre tarile care au mentinut alocarea pentru aparare chiar in conditiile contractiei economice provocate de pandemie.
Alocarea bugetara a Romaniei, ca procent din Produsul Intern Brut, este superioara unor tari cu economii puternice, precum Italia, Belgia sau Spania.
Totodata, cu 2,32% din PIB alocati apararii, Romania se gaseste peste Cehia, care aloca acestui capitol bugetar 1,43% din PIB, Ungaria - 1,33% din PIB sau Slovenia - 1,2%.
In total, raportul citat estimeaza ca, in 2020, statele membre ale Aliantei Atlanticului de Nord vor aloca apararii un buget cu 4,3% mai mare decat cel de anul trecut.
Totodata, raportul evidentiaza si faptul ca doar 10 din cele 30 de tari membre vor atinge, in acest an, tinta de 2% din PIB pentru bugetul apararii.
Tarile care si-au facut temele pe care le-au primit de la presedintele SUA si aloca apararii bugetul solicitat sunt: Marea Britanie, Franta, Norvegia, Polonia, Grecia, Letonia, Estonia, Lituania, Romania si, fireste, Statele Unite.
Cea mai mare economie europeana, Germania, si-a propus sa atinga obiectivul de 2% abia in anul 2031, dar trebuie luata in calcul dimensiunea PIB-ului acestei tari.
La ora actuala, ca de altfel in ultimii 70 de ani, principalul "partener" de sicane in domeniul militar al Statelor Unite (si al NATO) este Rusia.
Apartenenta la Alianta Atlanticului de Nord si cei 2% alocati apararii pun, cu adevarat, Romania la adapost in eventualitatea unei agresiuni armate? Este de preferat sa nu aflam niciodata raspunsul la aceasta intrebare.