Geopolitica ar putea suferi mutatii de la COVID-19
pandemiecoronaviruscovid 19geopoliticauniunea europeana
Pana in acest moment, atitudinea tarilor membre ale Uniunii Europene in lupta impotriva pandemiei este una individuala. Fiecare tara in parte decide asupra masurilor pe care le adopta in vederea stoparii raspandirii noului coronavirus. Insa, in cazul in care criza sanitara va escalada, am putea asista la un moment istoric, pe fondul schimbarii geopoliticii UE, si transformarii Uniunii intr-o forma de organizare de tipul Statelor Unite ale Europei.
Criza sanitara globala provocata de noul coronavirus va aduce cu siguranta schimbari radicale, iar viata de dinainte de acest moment va fi cu totul alta in ziua in care se va anunta ca virusul a fost invins.
In acest moment, ne aflam intr-un stadiu incipient al luptei impotriva pandemiei. In Romania, virusul a ajuns relativ tarziu, si din acest considerent, putem spune ca suntem norocosi si avem sansa sa oferim un raspuns mai ferm si mai eficient fata de cel dar de tarile Vestice, care au reactionat cu oarecare intarziere, ezitare si balbaiala.
Insa raspunsul nu trebuie sa vina doar de la nivel de autoritati centrale sau locale. Fara concursul comunitatii, eforturile autoritatilor si cadrelor medicale vor fi, inevitabil, zadarnice. E esential sa oamenii sa actioneze responsabil si sa respecte recomandarile venite din partea autoritatilor, in special in ceea ce priveste limitarea contactului social si pastrarea normelor de igiena.
In cazul in care pandemia va escalada, si numarul de cazuri noi va fi unul exploziv in Uniunea Europeana, raspunsul statelor membre nu va mai fi unul individual, ci unul colectiv. Europa a devenit deja principalul focar al lumii.
Italia a depasit China la numarul de decese inregistrate de noul coronavirus, astfel ca, suntem deja in punctul in care politicile de raspuns la nivelul Uniunii trebuie sa capete coerenta si uniformitate.
Cel mai probabil, statele membre ale Uniunii Europene vor actiuna ca un bloc unitar, pe principiul Statelor Unite ale Europei, in care politicile nationale de raspuns la pandemie sa dispara, si sa actionam toti, ca o unitate complexa, dupa o singura strategie.
Probabil, aceasta miscare ar fi una nu doar eficienta la nivel medical, ci si social si economic, fiindca, in acest moment, cand fiecare stat decide propriile reguli, asistam la situatii greu de gestionat, care blocheaza activitati si pun in imposibilitate desfasurarea unor actiuni de importanta majora. Spre exemplu, oamenii nu stiu cum sa gestioneze in anumite situatii transportul international de marfa, multe tiruri sunt blocate la granitele tarilor care si-au inchis frontierele, desi unele tiruri transporta marfa esentiala pentru anumite tari si sistemele lor medicale.
O strategie la nivelul tuturor statelor UE ar putea debirocratiza si eficientiza functionarea in sistem de avarie a societatilor, pana la momentul in care virusul va fi invins.
Insa o astfel de organizare, venita pe moment ca o solutie eficienta la o problema curenta, ridica semne de intrebare asupra pierderii suveranitatii nationale. Din acest punct de vedere, o eventuala schimbare a formei de organizare la nivelul UE, fie in timpul pandemiei, fie dupa ea, necesita implicare activa din partea liderilor politici de la noi, care ar trebui sa apere caracterul suveran, unitar, national, independent si indivizibil al Romaniei, prevazut de primul Articol din Legea Fundamentala a tarii.
Ramane de vazut cum se va organiza Uniunea in fata acestei provocari, cert este ca exista semne de solidaritate oferite de la Bruxelles. UE pune la dispozitia statelor afectate sume importante de bani, ce pot fi accesate in vederea luptei impotriva pandemiei.
Insa, factorul cheie de care depinde evolutia acestei situatii o reprezinta actiunea individuala, a fiecarui cetatean. Simpla pastrare a distantei de minimum 1 metru intre oameni, limitarea iesirilor din casa, limitarea contactului social, pastrarea igienii manilor, dezinfectarea suprafetelor, izolarea in cazul in care apar simptome si apelarea telefonica a medicului de familie sau a serviciului de urgenta 112, respectarea carantinei, sinceritatea in declaratiile din achetele epidemiologice, informarea din surse oficiale si neraspandirea de stiri false, pot face diferenta dintre castigarea sau pierderea acestei lupte a noastra, a tuturor, cu inaimicul public numarul 1: COVID-19.
Pe aceeasi tema:
STAI ACASA. Explicatia pentru care toti ar trebui sa ne izolam in casa
Jurnal din izolare: Oamenii inteligenti nu ar trebui sa se plictiseasca
Am ajuns sa regretam viata de care ne plangeam
Romanii se tem mai mult de RECESIUNE, decat de CORONAVIRUS