Fereste-te de otelarul suparat
arcelormittal galatiotelariprotest spontancultura de dependentarosia montanamineri
La ArcelorMittal Galati 400 de otelari fac un protest spontan. Din cauza meseriei lor, otelarii sunt o categorie de barbati pentru care ar trebui gasita rapid o solutie la problemele pe care le ridica
Ca si minerii, otelarii au una din cele mai dificile munci practicabile astazi.De ce? Pentru ca au intalnire cu moartea, in fiecare zi. Nu spun un lucru exagerat. Am avut ocazia sa-i cunosc pe minerii de la Rosia Montana si pe otelarii de la Combinatul de Oreluri Speciale din Targoviste (COST).
Ce au in comun otelarii si minerii ?
Atat otelarii cat si minerii au o cultura profesionala de dependenta : munca pe care o practica este ca un drog, in acelasi timp respingatoare dar si infinit de acaparatoare in plan psihologic. Otelarii si minerii estetizeaza munca lor, pentru a putea rezista la provocarile grele ale meseriei. Daca sunt pusi sa practice o alta meserie, refuza sa o faca, considerand ca singura meserie demna de un barbat este aceea pe care o practica ei. Au un machism pe care-l afiseaza cu fiecare ocazie.
Minerii din Rosia Montana
In Rosia Montana sunt privati de apelativul “barbat” cei care nu au practicat sau nu vor sa practice meseria de miner.
Minerii relocati in sate cu oameni care se ocupau cu gradinaritul au refuzat sa se faca gradinari, considerand ca este sub demnitatea lor.
Otelarii din COST
Pornesc de la situatia din perioada 1976-1980, cand am lucrat la COST.
In aceasta perioda, in toata tara, uneori se intarzia plata salariilor. Nu si la COST. In rarele situatii in care s-a intamplat totusi acet lucru, otelarii mergeau cu rangi la cabinetul directorului. Daca usa era incuiata, o spargeau. Apoi ii cereau directorului sa le plateasca rapid salariul. Se platea, de obicei, in aceeasi zi.
Tot in aceasta perioada, se gasea mancare pe sponci. Mai ales carnea incepuse sa fie rationalizata. Otelarii primeau in fiecare saptamana 2 kilograme de carne, la locul lor de munca.
Intalnirea cu moartea
Am vazut accidente, la COST, unde mureau instantaneu 5 mineri ce se aflau in fata cuptorului electric. In momentul in care se ridica paravanul din fata cuptorului, din cauza reactiilor chimice imprevizibile din cuptor, puteau sa tasneasca afara adevarate bombe de otel topit. Ele treceau, literalmente, prin corpurile otelarilor.
La Rosia Montana se murea des, din cauza emanatiilor de oxid de carbon si a exploziilor necontrolate. Au murit oameni cu experienta de zeci de ani.
Revenirea in actualitate – protestul spontan al otelarilor de la ArcelorMittal GalaÅ£i
In data de 22.01.2018, 400 de otelari din Galati s-au revoltat spontan din cauza nesemnarii pana in data de 15.01.2018 a contractului colectiv de munca. Protestul lor nu a fost organizat de sindicat, ci de furia pe care au acumulat-o. Ei sunt suparati si pe liderii sindicali, pentru nesemnarea actelor contractului colectiv de munca.
Parerea mea ? Feriti-va de otelarii suparati !