Eurostat: inegalitatile dintre femei si barbati tot mai accentuate la nivelul Uniunii Europene
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a dat publicitatii un Raport care monitorizeaza starea si evolutia Uniunii Europene in intervalul 2015-2020. Este pentru prima oara cand raportul se refera la 27 de state, dupa retragerea, la inceputul acestui an, a Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Raportul Eurostat a luat in calcul evolutia mai multor indicatori ce se refera la Obiectivele Dezvoltarii Durabile - Sustainable Development Goals (SDG).
Raportul Eurostat analizeaza gradul de indeplinire a celor 17 Obictive pentru Dezvoltare Durabila, asa cum au fost ele enuntate in documentul Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila adoptat de cele 193 de state membre ONU, in anul 2015.
Conform raportului, cele mai mari progrese au fost inregistrate in urmatoarele domenii (ordonate dupa evolutia lor pozitiva):
1. Pacea, justitia si soliditatea institutiilor statului au facut progrese in UE;
2. De asemenea, numarul persoanelor care traiesc in saracie s-a diminuat;
3. In ultimii cinci ani, tarile UE au inregistrat progrese notabile si in domeniul ingrijirii sanatatii;
4. Progrese s-au inregistrat si pe piata muncii, prin scaderea numarului somerilor si prin reducerea perioadelor de somaj;
5. Obiectivul care este cotat cu a doua prioritate, dupa pace, in cadrul obiectivelor SDG s-a situat, in ceea ce priveste progresul inregistrat, pe pozitia a cincea. Este vorba despre eradicarea foametei;
6. Nivelul de trai si calitatea vietii in orase si comunitati s-au imbunatatit, de asemenea;
7. Calitatea educatiei se situeaza, ca progres realizat, pe pozitia a 7-a in raportul Eurostat;
8. In domeniul productiei si consumului responsabil s-au facut progrese modeste, care au dus la scaderea emisiilor de bioxid de carbon si cresterea gradului de reciclare a deseurilor;
In fine, conform Eurostat, in tarile Uniunii Europene s-ar fi inregistrat oarece progrese in domeniul parteneriatului pentru realizarea obiectivelor, al asigurarii de energie curata si la preturi accesibile, al reducerii inegalitatilor, al industriei, inovatiei si infrastructurii si al vietii terestre.
In Raportulul actual, Eurostat afirma ca nu a putut evalua evolutia urmatorilor doi indicatori: al vietii acvatice si al asigurarii apei curate.
In fine, alti 2 indicatori s-au deteriorat. Este vorba despre egalitatea de gen si de actiunea climatica.
Desi ecartul dintre salariile barbatilor si cele ale femeilor (pentru aceeasi activitate) s-au micsorat, inegalitatile dintre femei si barbati s-au accentuat atat in domeniul educatiei cat si pe piata muncii.
Una peste alta, ultimul Raport Eurostat despre starea Uniunii este unul calitatativ, semnaland domeniile unde s-au inregistrat progrese, domeniile stationare si cele unde s-au inregistrat regrese.
Pentru a vedea ce sanse reale sunt ca statele UE sa indeplineasca obiectivele cuprinse in Agenda 2030 adopatata de ONU ar fi nevoie de o evaluare cantitativa (pornind de la anul 2015, cand a fost semnata Agenda) a evolutiei fiecarui domeniu in parte.