Este sau nu un moment potrivit pentru accesarea unui credit ipotecar?
roborprima casadobanzi crescuteimobiliare
Cresteri de preturi, majorare ROBOR, inflatie galopanta, deprecierea leului fata de euro, neincredere, nesiguranta si stagnare economica. Pentru multi romani cu credite in lei, toate aceste lucruri inseamna mai mult decat un trai “putin mai ingreunatâ€. Inseamna, pe langa faptul ca vor da mai multi bani pe mancare, facturi mai mari si o majorare semnificativa a ratelor lunare pentru creditele ipotecare.
Cresterea accelerata a dobanzilor
Multi oameni tineri care doresc sa-si intemeieze o familie si sa se mute din casa parinteasca au apelat la creditul Prima Casa intre anii 2015-2016, cand indicele ROBOR era intre 1,4 si 0,80%. Evident, ratele lunare pe care le-au platit pana atunci erau mult mai mici. Daca stam sa facem un calcul, cei care au facut un imprumut prin programul Prima Casa de sume cuprinse intre 40 si 50.000 de euro (intre 200.000 si 233.000 RON valoare credit – intre 1000 si 1300 ron/luna pe 30 de ani) de la inceputul anului si pana acum ratele li s-au marit cu sume cuprinse intre 70 si 100 de lei.
Pentru un credit mai mare in schimb, de la inceputul lunii mai (data scadenta a ROBOR pe 3 luni), pentru un credit de 460000 de lei pe 30 de ani rata a crescut de la 2,556 ron (cand ROBOR era numai 1,97%, prin luna Martie a acestui an) la 2.700 ron (+/-) (cand ROBOR era de 2,47%.
Tinerii nu se mai pot bucura de casele pe care le vor plati pana la pensie
Din cauza scumpirii produselor, salariilor mici si ratelor crescute, tot mai multi “beneficiari” ai programului Prima Casa se vad nevoiti sa plece la munca in strainatate pentru a-si intretine familiile si a-si plati ratele.
Un caz concret: am o prietena care lucreaza intr-o multinationala. Stand de vorba saptamana trecuta, imi spune:
Zilele trecute un coleg care lucreaza de 10 ani in firma a venit val-vartej si si-a dat demisia. Banca i-a marit rata de la 900 la 1.300 de lei. Sefii au inteles, n-au avut ce sa-i faca. Pleaca in Olanda sa munceasca.
Cu alte cuvinte, oamenii si-au facut un credit pe 30 de ani pentru o casa in care nici macar nu-si mai permit sa mai locuiasca, fiind nevoiti sa plece la munca in strainatate pentru a-si achita ratele la casa in care nu-si doreau decat o viata linistita alaturi de familie.
Materialele de constructie, cu pana la 30% mai scumpe
Pentru achizitionarea locuintelor, creditele se acorda in lei, dar daca doriti sa construiti o casa de la zero, creditul se poate accesa doar in euro. In urma unei analize efectuate de Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – URBANIS (ADIRU) s-a constatat o crestere de pana la 30% a materialelor de constructie.
„În ultimele câteva luni am văzut o creÅŸtere dramatică a preÅ£urilor pentru materialele de construcÅ£ie de bază precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Majorări similare se anunţă de-a lungul tuturor tipurilor de materiale, de la finisaje, la instalaÅ£ii. Finisajele se vor scumpi cu aproximativ 20% iar instalaÅ£iile ÅŸi celelalte tipuri de materiale cu 15-20%”, avertizează Ivan Bogdan Cosmin, secretar general ADIRU, citat de Adevarul.
FMI recomanda incetinirea programului Prima Casa
Fondul Monetar International a luat in vizor acest program in contextul unei viitoare crize economice si a recomandat BNR sa impuna noi conditii de acordare a creditului in vederea reducerii nivelului de indatorare. Cu alte cuvinte, tinerilor le va fi tot mai greu sa aplice pentru un credit in vederea achizitionarii unei locuinte.
Mai merita riscul unui credit pentru locuinta?
Desigur, nimeni nu se astepta la situatia actuala. Nimeni nu s-ar fi gandit cu cata iresponsabilitate va fi administrata Romania. Oamenii emigreaza pentru a castiga salarii mai mari din care sa plateasca pentru o locuinta de care nu se pot bucura momentan. Ceilalti, care inca nu au aplicat pentru credit, raman frustrati. Nu mai pot sta cu parintii, doresc sa se aseze la casa lor, sa-si intemeieze o familie. Sa fie in rand cu lumea cinstita, civilizata si muncitoare. Dar salariile sunt mici, traiul e costisitor.
Chiar si cu o speranta in viitor si un optimism cu privire la faptul ca lucrurile vor merge mai bine, pe termen scurt si mediu majoritatea nu isi permite sa plateasca rate mari din salarii mici si medii.
Cea mai inteleapta decizie ramane chibzuinta si asteptarea. La urma urmei, bancile sunt nemiloase cu datornicii, iar analistii financiari sustin ca nu este o perioada recomanda pentru accesarea unui credit ipotecar.