Epidemia de informatii
fake newsdezinformareepidemiepandemiecoronaviruscovid 19
WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, televiziuni, presa scrisa. Toate acestea sunt surse de informare in secolul 21 si pot deveni surse de dezinformare, in acelasi secol pe care il traim, dar sub imperiul panicii provocate de noul coronavirus.
Epidemia de informatii este o caracteristica sociala care se manifesta in special in momentele in care in societate au loc evenimente importante. Atunci cand se intampla ceva, oamenii vorbesc, isi impartasesc ganduri, idei, spun mai departe ce au auzit la randul lor sau inventeaza ceva, tocmai ca sa aiba ce sa spuna si altora.
Evident, la baza sta realitatea si stau informatiile verificate, transmise opiniei publice spre a o informa. Odata informata cu privire la un anumit aspect, sa zicem, existenta unei pandemii, rumoarea incepe.
Fie ca vorbim despre dezinformare intentionata, prin crearea si raspandirea de fake news-uri cu anumite scopuri, fie ca vorbim despre iresponsabilitate, neglijenta, dorinta de senzational, lipsa de ocupatie,
epidemia de informatii dauneaza.
Este vital ca oamenii sa aiba acces la informatie. Pentru acest drept, s-a platit foarte scump in Romania, cel putin. Insa accesul la prea multa informatie poate fi periculoasa, daca cititorii, auditorii nu sunt prudenti cand isi culeg informatiile.
"Prudenta in actul informarii" suna pompos. Tot ce ar trebui sa faca, de fapt, oamenii este sa isi aleaga surse de informare oficiale si serioase, cum ar fi site-uri ale institutiilor publice si agentiile de presa respectabile, care citeaza sursa in articole si care au o abordare rezonabila a subiectului, nu un titlu pompos, si un continut al articolului care nu are nicio legatura cu acesta.
Epidemia de informatii este periculoasa pentru ca, in cantitatea uriasa de informatii, e dificil sa discerni intre "fals" si "real", mai ales cand subiectele abordate sunt sensibile si genereaza emotii, impulsivitate ... Astfel, ajungi sa te simti bombardat cu tot felul de teorii care iti pot afecta viata, linistea, activitatea, sau iti pot deteriora in mod eronat perceptia asupra unui aspect, a unei persoane, a unui fenomen.
Tocmai din acest motiv, pe langa respectarea indemnului autoritatilor de a sta cat mai mult timp izolati in propriile locuinte, ar trebui sa apelam la rationalitate si la responsabilitate, si sa ne culegem informatiile corect, astfel incat sa cunoastem cat mai fidel realitatea care ne incojoara, riscurile care ne asteapta sau nu, efectele care vor aparea sau nu, implicatiile pe care le presupune aceasta situatie si asa mai departe.
Intr-o situatie ca cea de fata, imbratisarea unei informatii neverificate, dar care e frumos "ambalata", insa care se dovedeste in final a fi una falsa, poate crea panica, anxietate, ii poate determina pe unii oameni sa actioneze intr-un anumit fel, daunator fie lor insisi, fie celor din jur.
Fii responsabil:
#staiacasa si
#informeaza-teCorect!
Citeste si:
STAI ACASA. Explicatia pentru care toti ar trebui sa ne izolam in casa
Jurnal din izolare: Oamenii inteligenti nu ar trebui sa se plictiseasca
Am ajuns sa regretam viata de care ne plangeam
Geopolitica ar putea suferi mutatii de la COVID-19