Editorial post-parlamentare. Pandemia, AUR pentru extremismul ideologic
aurgeorge simion
Surpriza alegerilor parlamentare din acest an o reprezinta rezultatele obtinute de AUR. Conform
rezultatelor partiale, Partidul Alianta pentru Unirea Romanilor a reusit sa intruneasca pragul electoral de 5% pentru a intra in Parlament.
Infiintat in 2019 de unionistul George Simion, de 34 de ani, cunoscut ca fondator al platformei Actiunea 2012 care militeaza pentru unirea cu Republica Moldova, AUR reuseste sa isi intreaca, probabil, si propriile asteptari in aceste alegeri.
Simion a anuntat, dupa inchiderea urnelor si aflarea primelor rezultate EXIT-POLL, ca nu va face alianta cu nimeni.
Pana la a vedea insa cum se vor concretiza relatiile in Parlament, e discutabila ascensiunea fulminanta a acestei formatiuni, si, fara echivoc, ea se datoreaza pandemiei de coronavirus, ceea ce ne determina sa afirmam ca vorbim, cel putin la prima vedere, despre o victorie conjuncturala.
Oamenii potriviti, la momentul potrivit, exploatand temele sociale cele mai fierbinti ale momentului actual, intr-o maniera prospera din punct de vedere electoral, adunand in jurul lor alegatori care se situeaza de partea unor ideologii cu accente extremiste.
Alianta pentru Unirea Romanilor se defineste ca un partid care isi propune ''sa fie rezultatul unificarii fortelor romanesti care urmaresc sa serveasca interesele poporului roman”, iar doctrina AUR este ''se sprijina pe patru piloni: familia, patria, credinta, libertatea”.
AUR, cu filiale in 22 de tari din Europa si America de Nord, este un partid conservator, iar pe plan extern anunta ca doreste o ”Europa a natiunilor, nu un suprastat federal cu capitala unica, guvern unic si parlament unic.”
”Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina A.U.R. nu o poate impartasi. Nu credem in Statele Unite ale Europei si ne vom opune programatic acestei tendinte de hegemonie nefasta. Suntem in mod raspicat impotriva colonizarii Europei cu populatii alogene. In acest sens, doctrina A.U.R. are multe puncte comune cu Declaratia de la Paris a intelectualilor conservatori din 2018,” se anunta pe site-ul partidului.
De asemenea, conform paginii oficiale a formatiunii, obiectivele AUR sunt:
-
Asumarea reunirii cu Republica Moldova ca proiect de tara si prioritate in strategia nationala si europeana de securitate, dezvoltarea regionala si in consolidarea flancului estic al NATO
-
Libertate personala, religioasa, economica, politica
-
Stat de Drept, justitie independenta si functionala
-
Egalitate in fata legii
-
Egalitate de sanse
-
Transparenta, meritocratie si responsabilitate
-
Un aparat institutional simplificat, depolitizat, eficient, bazat pe competente
-
Acces liber si egal la vot pentru toti cetatenii romani indiferent unde se afla
-
Guvernare eficienta, atat la nivel national cat si european, in baza unei stranse cooperari intre sectorul public, privat si initiativele civice
-
Economie de piata libera
-
Respect pentru proprietate, care este inviolabila
-
Presa libera, nu aservita
-
Cetatenie activa
-
Protejarea, promovarea si exploatarea sustenabila a resurselor nationale de la patrimoniul natural si cultural la resursele umane
-
Promovarea si garantarea la nivel european a drepturilor si libertatilor celor peste 10 milioane de romani din afara granitelor in spiritul reciprocitatii si a unei cat mai stranse cooperari intre statele membre si partenere UE.
Dincolo de doctrina oficiala a AUR, partidul s-a remarcat in ultimele luni prin promovarea de sloganuri ''anti'', reusind sa cucereasca un electorat propriu, in special pe teme legate de pandemia de coronavirus.
AUR a militat impotriva masurilor de restrictie inclusiv impotriva portului mastii de protectie, invocand libertatile si drepturile omului.
In luna septembrie, spre exemplu, in Piata Victoriei a avut loc un protest anuntat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), unde au participat sute de oameni, care au militat impotriva purtarii mastilor. Simion spunea la acea vreme ca manifestantii cer si ''revenirea la dreptul de protest” care ''a fost anulat in pandemie” si acuzand actuala putere de ''represiune politica impotriva partidelor din afara Parlamentului”.
De asemenea, cei din AUR cereau atunci si desfasurarea cursurilor in conditii normale, desi ne aflam in plina pandemie: ''Vrem ca scolile sa-si desfasoare activitatea in mod normal, nu exista online in momentul asta in Romania, este doar o farsa si credem ca acest protest va dura oricat de mult, pana ne sunt indeplinite revendicarile'', a declarat Simion.
Totodata, nu de putine ori, abordarile de discurs ale AUR s-au situat in zona pro conspirationista si e foarte probabil ca electoratul care a ales sa voteze cu AUR sa fie din randul celor care asociaza pandemia cu teorii ale conspiratiei, precum ca prin vaccin s-ar implanta cipuri populatiei, ca s-ar dori depopularea planetei si altele.
Cooptarea acestei parte a electoratului a fost favorizata si de social-media. Impactul electoral al activitatii online devine din ce in ce mai semnificativ la ultimele scrutinuri, campania electorala mutandu-se, oficial, sau nu, in spatiul virtual. Ultimele luni ale pandemiei au adus un val de dezinformare si conspirationism in mediul online, care pare scapat de sub control de algoritmii marilor retele de selectare a stirilor false si, care, astfel, reusesc sa raspandeasca curente de opinii mai mult sau mai putin argumentate, eficiente sau benefice.
Desi fiecare cetatean e liber in a-si construi argumentele in baza carora sa isi contureze o optiune electorala, agenda AUR starneste ingrijorari serioase cu privire la fenomenul pe care criza il naste in oameni, respectiv inclinatia catre ideologii extremiste, despre care am invatat cu totii la scoala ca, fie sunt utopice, fie extrem de ''scumpe'', daca se incearca aplicarea lor reala.