Donald Trump nu crede in incalzirea globala. Dar incalzirii globale nu ii pasa
Pana acum, Trump a actionat ca si cum incalzirea globala n-ar conta, dovada ca una dintre primele masuri pe care le-a luat dupa 20 ianuarie a fost sa retraga SUA din Acordul de la Paris, un acord menit sa sprijine lupta impotriva schimbarilor climatice. O atitudine sustinuta si de Secretarul Apararii, Pete Hegseth, care a afirmat luna aceasta ca departamentul lui “nu se ocupa cu prostii de-astea climatice”. Totusi, vrand-nevrand, administratia de la Washington trebuie sa tina cont de incalzirea globala, Si chiar face lucrul acesta, chiar daca nu-si da seama.
Sa analizam putin interesul recent al SUA pentru Groenlanda. De ce acest interes? Simplu, deoarece, asa cum a declarat vicepresedintele JD Vance, “anumite tari (adica Rusia si China, n.r.) au inceput sa foloseasca intens rutele maritime din zona arctica, iar acest fapt constituie o amenintare la adresa securitatii Statelor Unite”.
Dar despre ce rute maritime este vorba? Pai, e vorba despre rutele nou aparute ca urmare a reducerii (topirii) calotei polare, consecinta a… incalzirii globale.
Incalzirea globala creeaza, asadar, noi vulnerabilitati militare, pentru Alaska in primul rand, atat din cauza traficului mai intens al navelor chinezesti si rusesti, cat si din cauza sporirii dificultatii in reperarea submarinelor folosite in misiuni de spionaj (reperarea devine mai problematica in contextul cresterii temperaturii si salinitatii apei).
In plus, apar si provocari economice, deoarece noile rute deschid accesul Rusiei si Chinei la mineralele si zacamintele de resurse fosile din regiune. Ca sa fie mai clar despre ce vorbim, in 2009 specialistii agentiei americane US Geological Survey anuntau ca in Arctica exista rezerve colosale de petrol, suficiente pentru a acoperi intreg consumul mondial pe o perioada de 5 ani (!).
E-adevarat, conditiile de exploatare a acestor rezeve sunt dure (e nevoie de echipamente care sa poate functiona la minus 50 de grade C), dar, din nou, incalzirea globala da o mana de ajutor si imblanzeste situatia.
Asa ca, una peste alta, administratia de la Washington si toate agentiile americane – militare, economice sau de spionaj – trebuie sa ia in calcul schimbarile climatice, pentru ca nu au de ales. Cand vorbeste despre Groenlanda, presedintele Trump vorbeste de fapt despre incalzirea globala, chiar daca nu realizeaza acest lucru.
Incalzirea globala e o realitate si nu conteaza ca Trump o neaga. Deocamdata, Si spunem “deocamdata”, pentru ca, asa cum s-a intamplat si dupa ce l-a numit pe Zelenski dictator, e foarte posibil ca Trump sa se suceasca si sa intrebe candid: “Am spus eu asa ceva?”.
Sursa foto: www.pexels.com