Dincolo de demisia primului ministru si delirul Opozitiei
ludovic orbandemisiealegeri parlamentare
Ludovic Orban a plecat din functia de premier, subliniind faptul ca nu se ''cramponeaza'' pentru o functie, ca pune mai presus de interesele personale, interesele romanilor si ca face acest lucru pentru a fi demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern.
La scurt timp, presedintele a luat act de decizia premierului, luand decizia de a-l numi in functia de premier interimar pe actualul ministru al Apararii, Nicolae Ciuca.
Ciolacu cere demisia premierului. Dupa demisia, liderul PSD il acuza pe Orban ca arunca tara in instabilitate, in plina pandemie
Demisia premierului a oferit Opozitiei o ocazie de a arunca cu noroi in actualul Cabinet. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe Orban ca arunca tara in instabilitate, ca lasa Guvernul fara atributii depline acum, cand avem mai mare nevoie de capacitate administrativa nestirbita.
Acelasi lider PSD, cerea, in urma cu doar cateva ore, ca premierul sa plece acasa, pe motiv ca a pierdut alegerile.
Demisia a venit, dar a gasit un al Ciolacu. Uul care spune ca nu concepe sa avem Guvern interimar in pandemie, desi concepea sa ameninte sistematic cu motiune de cenzura, in timpul starii de urgenta. Tentativa de daramare a Guvernului s-a concretizat la finele lunii august, intr-un esec pentru PSD, a carui
motiune depusa nu a ajuns la vot, din lipsa de cvorum.
Inca din august, deci, inaintea alegerilor locale, PSD cocea pentru Romania un guvern interimar si o ''instabilitate'' pe care o imputa acum lui Ludovic Orban.
Pe de alta parte, daca vine vorba de ''instabilitate'', parca s-ar potrivit mai bine ca descriere pentru actiunile Opozitiei parlamentare din timpul pandemiei, facuta in special de partidele de pe stanga esichierului politic, care au inteles ca, daca se afla in Opozitie, tot ce au de facut e sa joace rolul lui Gica Contra fata de orice decid cei de la Putere, fara sa vina insa cu vreo solutie concreta, in afara de critici.
In spatele demisiei lui Orban si a declaratiilor necontrolate dinspre PSD, se afla probabil una dintre putinele atitudini demne in fata unui esec.
Orban nu a tinut cu dintii de functie, nu a permis crearea unui blocaj institutional, a lasat cale libera dezbaterilor si negocierilor pentru un nou Cabinet. A dat un impuls celor din USR-PLUS, despre care se stia ca nu ar accepta sa guverneze cu Orban ca premier, a permis Romaniei sa treaca prin furtuna inevitabila cat mai lin posibil.
Ce se va intampla de acum incolo si daca nu se va intampla ''de bine'', se va datora orgoliilor politice ale unei Drepte care a demnostrat, dupa alegerile europarlamentare si locale, ca gestioneaza cu greu succesul ''la comun'' si ca lasa sunt intruchiarea vie a proverbului ''Cand doi se cearta, al treilea castiga''.
Pana vom vedea cum se vor finaliza coalitiile si care va fi majoritatea parlamentara care va investi noul Cabinet, Orban a iesit, dupa probabil cel mai dificil mandat guvernamental din ultimii trei decenii, cat de demn s-a putut intr-o astfel de situatie, castigand timp pentru deblocarea Romaniei si salvandu-si si propriul partid de presiuni interne.
Dincolo de demisia primului ministru si delirul Opozitiei, pandemia nu pleaca odata cu Orban, iar criza financiara nu trece peste noapte daca preia puterea maine Ciolacu sau Ciolos, sau cineva de AUR sau de oriunde ... problemele raman la fel de acute si, e posibil ca romanii sa vada si reversul medaliei, sa vada ca altul e discursul in Opozitie, unde politicienii isi permit sa spa si sa promita orice, si altfel e sa vorbesti cu datele reale si posbilele consecinte pe masa, asumate, cand vii la Putere. Pacat ca e posibil sa ne coste aceasta experienta.
Sursa foto: B1.ro
Te-ar putea interesa si:
LIVE TEXT de la Cotroceni. Klaus Iohannis, prima reactie dupa publicarea rezultatelor la alegeri: Se cristalizeaza o coalitie de centru-dreapta
Partidul lui Traian Basescu, la un pas sa-i repete istoria de la prezidentialele din 2009