Despre geniul lui Ceausescu
nicolae ceausescuepoca de aurcomunism
In 1987, am facut o excursie la Praga, in Cehoslovacia. Am gasit acolo o abundenta incredibila de marfuri, pe care o credeam posibila doar in Occident: bere Budweiser, ciocolata Toblerone, paste Barilla, mezeluri, lactate, dulciuri, haine si incaltaminte ca in cataloagele Neckermann. Toate la liber, fara cozi, intr-o atmosfera de normalitate deplina. Si, evident, m-am intrebat, cu mintea mea de atunci, de adolescent: de ce aici se poate si la noi nu? Aici nu e tot comunism?
Ori de cate ori aud vreun nostalgic al vechiului regim cum ridica in slavi perioada comunista si geniul lui Ceausescu, imi amintesc imediat de aceasta excursie si fac instantaneu o comparatie intre Praga si Bucuresti, asa cum erau atunci, in 1987.
In Praga aveai de toate, in Bucuresti era o saracie lucie. În Praga traiai regeste (asa mi se parea), in Bucuresti toate produsele mai de Doamne-ajuta, inclusiv alimentele de baza, nu puteau fi cumparate direct din magazine (ca magazinele erau goale), ci se „procurau”, printr-un sistem complicat de relatii, spagi, favoruri reciproce. Sau prin stat la cozi imense, cand se mai baga cate ceva.
De ce aceasta diferenta? De ce cehoslovacii nu-si faceau probleme cu hrana, principala nevoie a oricarui om, sau cu alte marfuri, gen haine, electrocasnice, benzina? De ce ei aveau la vremea aceea 3 posturi TV (color), cu programe pline de filme si de divertisment, iar noi un singur post care emitea doar 2 ore pe zi si acelea umplute cap-coada cu omagii gretoase dedicate marelui carmaci?
Si nu vorbesc aici doar despre cehoslovaci. Si ungurii, si sarbii, si polonezii, si est-germanii – toti o duceau mai bine ca noi. Chiar si bulgarii, care transmiteau fara probleme, in direct, toate marile competitii sportive ale anilor ‘80, inclusiv campionatele mondiale si europene de fotbal, in timp ce noi eram nevoiti sa facem antene improvizate ca sa le receptam transmisiunile, cu puricii de rigoare.
La ei nu era tot comunism? Nu se aflau si ei de aceeasi parte a Cortinei de Fier, sub aceeasi influenta sovietica?
Concluzia e limpede:
comunismul ar fi putut arata altfel in Romania. Ar fi putut fi suportabil, exact ca in tarile din jurul nostru. Din pacate insa, am fost cei mai batuti de soarta din tot lagarul comunist, si asta nu din cauza ideologiei in sine sau a unor masuri impuse de Moscova, ci strict din cauza lui Ceausescu.
Nimic nu s-a facut in acea perioada peste capul lui Ceausescu, el a decis tot. Economic, politic, cultural, social. Nu l-a sabotat nimeni, tot ce a dictat el s-a pus in practica, fara exceptie, indiferent ca a fost vorba despre investitii in proiecte industriale nefezabile, despre sistematizarea satelor sau despre plata integrala a datoriei externe, fara nicio preocupare privind consecintele inumane asupra populatiei.
Iar rezultatele s-au vazut: penurie generalizata, frig, disperare.
Cum sa mai vii in aceste conditii si sa spui ca Ceausescu a fost un geniu? Contrastul cu situatia tarilor din jur, tot comuniste, sare imediat in ochi si il plaseaza pe dictator fix la cealalta extrema.
Sursa foto: www.mediafax.ro