De ce este SUA atat de interesata de Taiwan?
O insula de 36.000 kmp, situata la 11.500 km de SUA. In mod normal, americanii n-ar trebui sa fie cine stie interesati de soarta acestui teritoriu mic si indepartat. Doar ca, printr-un complicat concurs de imprejurari, ceea ce se intampla in acest teritoriu joaca un rol major in economia mondiala si in dinamica relatiilor internationale, putand avea ca efect inclusiv modificarea unor granite in zone aflate la mii de kilometri distanta. Si, date fiind aceste implicatii, evident ca SUA este foarte interesata de Taiwan.
Principalele probleme legate de Taiwan tin de pozitia sa geografica si de istoria complicata.
Insula e situata la doar 130 km de China continentala si, din punct de vedere juridic, apartine de China, dar, din punct de vedere practic, e un stat independent – un stat care in 1954 a semnat un tratat de aparare cu SUA si care a primit ajutor american pe o perioada de aproape trei decenii, timp in care a cunoscut o dezvoltare economica spectaculoasa cunoscuta drept “Miracolul taiwanez”.
Nu intram in detalii, sa spunem doar ca in acest moment China exercita presiuni serioase pentru “unificarea” insulei cu tara-mama, amenintand ca va folosi si forta daca va fi necesar. Iar o trecere a Taiwanului sub control chinez ar fi dezastruoasa pentru americani.
Un Taiwan controlat de China poate servi drept baza militara si permite extinderea razei de actiune a aeronavelor si rachetelor chineze cu 150 de mile marine spre est. China ar putea astfel sa blocheze rutele aeriene si maritime din Marea Chinei de Est si si-ar creste capacitatea de a lovi tinte din Japonia sau Guam, insula din vestul Oceanului Pacific aflata in administrarea SUA.
Posibilitatile SUA de a desfasura operatiuni militare in zona ar fi afectate si implicit ar fi diminuata capacitatea americanilor de a-si apara aliatii din regiune: Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia.
Apoi, foarte importante sunt si consecintele economice ale unei eventuale anexari (prin forta) a Taiwanului de catre China. Companiile taiwaneze asigura in acest moment 70% din productia mondiala de semiconductori si in jur de 90% din productia de cipuri avansate. Si, daca economia mondiala pierde aceasta capacitate de productie, nicio alta companie nu e capabila sa acopere necesarul in timp util.
In cazul unui atac chinez sau al unei blocade, productia si transportul semiconductorilor si cipurilor din Taiwan ar inceta si s-ar crea astfel dezechilibre uriase pe piata globala de… orice, de la smartphone-uri si computere, pana la autoturisme si diverse utilaje. S-ar pierde astfel trilioane de dolari.
Dar cele mai grave ar fi implicatii ar fi cele asupra ordinii internationale. Dupa invazia ruseasca in Ucraina, o preluare cu forta a Taiwanului de catre China ar crea un “model de succes” pentru tarile cu regimuri autoritare din alte parti ale lumii, care ar fi practic invitate sa isi atace vecinii si sa acapareze teritorii. Unul dintre stalpii de baza ai relatiilor internationale, anume interzicerea schimbarii granitelor prin forta, ar fi astfel anulat.
Sursa foto: CNN