Dancila e dispusa sa sustina un Guvern PNL ... cu O CONDITIE. Ce vor celelalte partide
negocieri pnlguvern pnlguvern ludovic orbanudmrconditiipmpaldepro romania
Viorica Dancila spune, printre randuri, ca ar sustine un Guvern al PNL, asa cum se prefigureaza acum, dupa ce Klaus Iohannis l-a numit pe Ludovic Orban drept "premier desemnat al Romaniei", insa cu o conditie.
”Nu putem sa giram un guvern, atat timp cat nu semenaza ca nu vor taia pensii si salarii”, a spus Viorica Dancila, in cadrul unui miting electoral al PSD organizat in Constanta.
Cu alte cuvinte, premierul demis spune ca ar sustine un Guvern PNL, daca acesta si-ar asuma in scris faptul ca va mentine Legea pensiilor si Legea salarizarii unitare la nivelul promis si inceput de PSD.
Dancila s-a adresat celor prezenti, spunand ca Partidul National Liberal considera romanii "niste simple cifre" si ca oamenii nu conteaza "pentru ei".
"Va intreb, stim ce ne asteapta de a doua zi cand va veni un nou Guvern, daca vor binele pentru romani? Toti cei de aici, unde sunteti in planurile lor? Unde sunteti in programul lor de guvernare? Dumneavoastra nu contati pentru ei, dumneavoastra sunteti simple cifre pentru ei. Ei nu inteleg ca in spatele cifrelor sunt oameni, care au sperante, asteptari, oameni care se gandesc la familia lor, oameni care vor sa traiasca mai bine in tara lor Nu au de unde sa inteleaga aceste lucruri, pentru ca nu iubesc oamenii si nu ne respecta.”
Discursul electoral al social-democratilor din Constanta a mers si mai departe, pana la alegerile prezidentiale, iar Felix Stroe a indemnat oamenii sa iasa la vot, spunand ca "pe 10 noiembrie Dumnezeu va fi roman si nu neamt".
"Dancila. (...) Acest guvern a guvernat bine sub conducerea premierului Viorica Dancila. S-au marit pensii, s-au marit salarii, s-a facut PNDL...Oamenii sunt alaturi de noi. Oamenii va iubesc si va respecta, doamna presedinte. Hai sa ne mobilizam cu totii si sa mergem cu inima deschisa la vot (...) sa traim si noi intr-o Romanie a romanilor. Cu siguranta pe 10 noiembrie Dumnezeu va fi roman si nu neamt”, a spus Stroe.
De asemenea, Dancila a spus ca parlamentarii social-democrati nu vor merge la votul pentru noul Guvern. Ludovic Orban mai are la dispozitie doar cateva zile pentru a-si alcatui Cabinetul, dupa care trebuie sa ceara votul de incredere al parlamentului, unde are nevoie de sustinerea a cel putin 233 de senatori si deputati.
Pentru a fi validat Guvernul lui Ludovic Orban, premierul desemnat de Klaus Iohannis in urma consultarilor cu partidele grupurilor parlamentare, liberalii au inceput deja sa discute si ei cu partidele, pentru a gasi formula ideala de guvernare, care sa obtina sprijinul majoritatii parlamentare. Echipa de negociatori a PNL, partidul care si-a asumat guvernarea dupa caderea Guvernului Dancila, este formata din presedintele Ludovic Orban si liderii celor doua grupuri parlamentare din Senat si Camera Deputatilor, Florin Citu si Raluca Turcan.
De aici pana la o fracturare a Dreptei a mai fost un singur pas
Fiecare partid parlamentar cere ceva si are o nemultumire, iar PNL trebuie sa gaseasca formula care impaca pe toata lumea.
USR, spre exemplu, prin vocea lui Dan Barna, sustine varianta alegerilor anticipate si nu este de acord cu venirea la guvernare acum intr-o formula amestecata a tuturor partidelor parlamentare.
USR mai aduce un argument in sustinerea alegerilor anticipate, spunand ca picarea proiectului de lege in Parlament care sustine alegerea primarilor in doua tururi, e semn clar ca Romania are nevoie de alegeri anticipate.
”Gata cu ipocrizia! USR cere partidelor parlamentare nu doar sa spuna ca tin cont de vointa cetatenilor, ci si sa actioneze ca atare! Respingerea de astazi, din plenul Senatului, a proiectului USR privind alegerea primarilor in doua tururi reprezinta cea mai buna dovada ca USR a avut dreptate si ca actuala configuratie a Parlamentului nu permite adoptarea reformelor reale si profunde de care Romania are nevoie. Din acest motiv se impune organizarea cat mai rapida de alegeri anticipate!”, a transmis, miercuri, USR, printr-un comunicat de presa.
"Pe langa negocierile institutionale, avem echipa de negociere si la Camera si la Senat. Cu parlamentari independenti, cu parlamentari de la ALDE care nu au votat motiunea, dar vor sa se intoarca in partid si sa sustina guvernul", a explicat Ludovic Orban.
Negocierile cu USR se vor purta vineri, iar cu PRO Romania, ALDE si UDMR, joi.
USR - a intra sau nu la guvernare, aceasta e intrebarea
O alta voce din USR, mai exact cea a lui Stelian Ion, propune intrarea la guvernare.
"Parerea mea este ca gresim daca stam pe margine. Nu putem lasa PNL-ul de capul sau. Trebuie sa fim acolo. Asta a fost votul din 26 mai! Lumea ne vrea acolo.
Eu cred ca ar trebui sa ne asumam cateva portofolii, cel putin justitia si mediul. Nu putem lasa aceste domenii pe mana altora. Sigur, ne vor pune bete in roate, nu putem da OUG-uri pe justitie, dar putem folosi asumarea raspunderii guvernului pentru un pachet legislativ foarte bun pe aceste domenii.
Sa intri acum la guvernare pare un gest nebunesc, dar care este partidul cel mai curajos din Parlament? PNL-ul? Daca trece un asemenea pachet, am facut o treaba excelenta, daca nu trece de parlament si se adopta o motiune de cenzura macar plecam cu fruntea sus ca ne-am luptat si incercam anticipate", a spus deputatul Stelian Ion intr-o scrisoare interna trimisa zilele trecute celor din USR.
UDMR pune conditii clare: nu dam un cec in alb nimanui
La randul lor, liderii UDMR au prezentat conditiile in care vor vota viitorul guvern. UDMR nu va sustine viitorul guvern daca se va modifica legea alegerilor locale si se va reveni la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Aceeasi pozitie si-ar fi sustint-o UDMR si la consultarile de la Cotroceni si mai mult decat atat, ar fi cerut ca lideri din PNL, care au aratat public o atitudine anti-maghiara, sa nu faca parte din noul Cabinet.
De asemenea, inainte ca Orban sa fie premier desemnat, UDMR spunea ca asteapta sa vada programul de guvernare inainte de a decide daca sustine sau nu Guvernul.
"Probabil ca astazi domnul Iohannis va anunta viitorul prim-ministru. Eu am spus ca nu dam un cec in alb nimanui. Nu respingem, dar nici nu promitem sustinere inainte sa vedem programul de guvernare si care sunt masurile pe care le va lua Guvernul, sa vedem lista de ministri. Dupa ce vom sti aceste lucruri, putem spune daca sustinem sau nu sustinem viitorul guvern", a precizat pentru Agerpres Kelemen Hunor.
PRO Romania: Guvernul Orban nu trece
Foarte importante ar fi si voturile celor de la PRO Romania. Insa Victor Ponta, liderul formatiunii, a spus joi ca nu va vota Guvernul Orban.
El a spus ca, in acest moment, Guvernul Orban nu are voturile necesare validarii in Parlament si ca PRO Romania nu il va vota pe Orban, insa daca Iohannis l-ar propune de Bolojan, Guvernul ar primi cele 233 de voturi ale senatorilor si deputatilor.
De asemena, Ponta pune doua conditii esentiale pentru intrarea la guvernare: impozitare diferentiata a salariilor si crestere diferentiata a pensiilor.
ALDE vrea cota unica de impozitare si zero OUG in Justitie
Si partidul lui Calin Popescu Tariceanu are conditiile lui. ALDE cere in mod special mentinerea cotei unice de impozitare, dar si sa nu mai fie adoptate Ordonante de Urgenta pe Justitie.
"Aseara am avut o discutie cu parlamentarii ALDE pentru a ne contura pozitia pe care o vom avea la intalnirea cu delegatia PNL. Ma astept ca Ludovic Orban, in calitate de premier desemnat, sa vina la o negociere pentru care noi deja am schitat conditiile pentru sustinerea Guvernului. Am declarat ca vom putea, dar nu neconditionat.
Fara OUG pe Justitie, ca sa respectam rezultatul referendumului, chiar daca noi am votat impotriva, mentinerea cotei unice de impozitare, vreau sa stiu care sunt proiectele mari de infrastructura pe care urmeaza sa se concentreze efortul bugetar al viitorului Guvern", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Negocierile cu PMP au luat sfarsit. PMP vrea o mai buna relatie cu Moldova
remierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, ca intalnirea cu reprezentantii PMP a fost in regula si s-a purtat fara disensiuni.
Potrivit lui Orban, PMP e dispus sa participe "cu specialisti la rezolvarea marilor probleme cu care se confrunta Romania", iar nivelul de implicare va fi stabilit la intalnirile urmatoare. "Nu avem divergente majore, sunt convins ca ne vom intelege si ca parlamentarii PMP vor sustine Guvernul".
"Vom stabili practic nivelul de implicare la urmatoarea discutie", a punctat Orban.
"Am constatat ca nu avem divergente majore, de altfel PNL impreuna cu PMP colaboreaza in opozitie de aproape trei ani de zile, am sustinut impreuna foarte multe demersuri comune si ne-am inteles in cele mai multe privinte. Si discutia de astazi a fost o discutie pozitiva in care am stabilit teme importante care trebuie rezolvate de viitoarea guvernare si o dorinta de colaborare in continuare", a declarat Ludovic Orban miercuri seara, dupa intalnirea cu delegatia PMP.
Cat despre conditiile impuse de PMP pentru sustinerea Guvernului Orban, acestea au fost exprimate de liderul Eugen Tomac.
Tomac a spus inainte de intalnirea cu Orban ca e necesara instalarea rapida a unui Guvern, dar ca PMP nu tine neaparat sa intre la guvernare.
Totusi, PMP militeaza pentru alegerea primarilor in doua tururi, precum si o mai mare atentie acordata relatiei cu Moldova.
"Pentru noi este foarte important sa vedem si puctul de vedere al premierului desemnat, cum vede viitorul cabinet si, bineinteles, pe ce se bazeaza in parlament pentru ca guverul sa fie investit cat mai curand. Dincolo de obiectivele PMP, exista o realitate: Romania nu are un guvern. Avem nevoie de un nou guvern. Dincolo de orice, trebuie sa privim spre aceasta realitate si, in acest sens, punem accent pe nevoia de a gasi un consens cat mai rapid, toate partidele care au votat demiterea Guvernului Dancila", a declarat Tomac la Digi 24.
Citeste si:
Dragnea nu renunta: Cere insistent din inchisoare DIZOLVAREA PSD, folosindu-se de propria CONDAMNARE