Daca vrem sa avem succes trebuie sa invatam sa purtam mastile convenabile
personahomo sociologicusfree trait behaviorintrovertitextrovert
Exista o diferenta intre comportamentul unui om acasa si comportamentul lui la serviciu. Este convenabil ca la serviciu, in functie de proiecte, sa invatam sa puratm alte masti decat cele purtate acasa. De asemenea, este convenabil sa evadam din cand in cand de sub aceste masti impuse
Ralf Dahrendorf , sociolog german, a scris in remarcabila sa carte Homo Sociologicus ca termenul de “personalitate” vine de la cuvantul latin “persona”. “Persona” insemna masca .
“Homo sociologicus” este “omul purtator de masti” , pe care le schimba in functie de rolul pe care il are de jucat . Pentru jocul sau “homo sociologicus” primeste o recompensa, un statut. Statutul, exprimat in bani sau in alte privilegii, reflecta complexitatea rolului si talentul cu care este jucat ( in societatile care tin cont de competenta , nn).
Cel mai evident am constatat complexitatea jocului de rol si a portului de masti in doua tari nordice.
In Suedia, am avut impresia , de multe ori, ca oamenii se pietrifica, ingheata in trasaturi fixe, imobile, reci . Am aflat ca fac acest lucru din educatie . Cand pleaca in concediu, mai ales in Italia sau Spania, tari solare, cu oameni extroverti, suedezii spun : acum ne vom scoate mastile. Si, intr-adevar, sunt de nerecunoscut acolo.
La Copenhaga, in cele doua saptamani cat am stat, am vazut week-enduri foarte stranii, pentru mine : aproape toti cei care ieseau la pub-uri – si am aflat ca majoritatea locuitorilor capitalei faceau acest lucru -doreau sa-si atinga limitele in ceea ce priveste consumul de alcool. Imaginea cu zeci de oameni mergand clatinandu-se pe strazi sau dormind in parcuri era comuna . M-am interesat ce se intampla. Mi s-a spus ca este forma lor de descarcare dupa o saptamana de lucru in care au purtat, la extrem, masca seriozitatii .
Iata de ce nu m-a mirat continutul articolului “Why we are different people at work and at home”,Elizabeth Garone, BBC Capital, 17.05.2017.
In esenta se spune ca orice meserie am practica toti avem “persona de casa” si “persona de serviciu”. Succesul nostru personal si profesional depinde de maniera in care vom sti sa navigam intre cele doua masti. Multi anagajati gandesc ca a actiona la serviciu in alta maniera decat cea comandata de natura lor este o parte intrinseca a rolului pe care il joaca ei ca angajati. S-a dat si un nume acestei devieri: “free-trait behavior” - comportamentul cu trasaturi lbere. Trasaturile libere sunt tipuri culturale de comportament care sunt construite strategic pentru a avansa in proiecte pe care oamenii le evalueaza inalt. Asa de exemplu, este un lucru comun ca introvertitii sa actioneze ca niste extroverti in proiecte care cer in mod obligatoriu entuziasm si implicare personala. In fapt ei sunt niste “pseudo-extroverti”. De aceea, din cand in cand trebuie sa iasa din acest rol impus, sa se linisteasca, pentru ca pe termen lung s-ar putea sa se sufoce . Week-endurile si familia sunt doua oaze de regenerare – Sanna Balsan-Palsule, specialista in personalitate la Universitatea Cambridge.
Dupa parerea lui Sanna, oamenii crescuti in cultura vestica pot usor sa joace rolurile de extroverti ( nu si nordicii mei, nn). Ea spune : “Suntem adesea incurajati sa manifestam comporatmente asociate cu extroversiunea inca de la varste mici. A fi mai sociabil este cel mai adesea asociat cu a fi placut … La serviciu, perceptia despre lider este una de persoana dominanta, cu incredere in sine si empatica . De aceea extrovertii este mai probabil sa fie selectati si promovati ca lideri”.
Asa este. La romani, a constatat antropoloaga americana Margaret Mead, prin 1948, mamele nu-si lauda niciodata copiii daca fac un lucru bun , ceea ce conduce la deprecierea calitatii de a fi competent si de a te face placut, in general. Este o cutuma educationala foarte paguboasa pe care nu suntem dispusi sa o schimbam nici acum.
Am asistat in Olanda la un experiment interesant. Participam ca cercetator la un simpozion despre tineret. Erau doua tabere de cercetatori : cei din tarile centrale si de est si cei din vest. Un animator ne-a impartit in doua , ne-a pus fata in fata si ne-a cerut sa ne aducem injurii timp de 15 minute. Am facut-o cu patos. Dupa terminarea sedintei de injurii ni s-a propus sa mergem la bere. Cei din vest s-au relaxat instantaneu si si-au recapatat buna dispozitie, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Noi, ceilalti am ramas incarcati cu lucruri negative si ne-am simtit stingheriti si suparati, desi eram la pub , cu prietenii.
Cata dreptate ai , Sanna !