Daca ai fi contracandidatul Vioricai Dancila ai refuza si tu dezbaterea?
alegeri prezidentiale 2019dezbatere electoralaiohannisdancilacotroceni
Candidatul PSD la alegerile prezidentiale, Viorica Dancila, a lansat ofensiva impotriva lui Klaus Iohannis, contracandidatul sau din turul al doilea. Dancila l-a invitat pe presedintele in functie la o dezbatere, insa Iohannis a refuzat. De aici, romanii au mai gasit un subiect care i-a impartit in doua tabere: pe de-o parte sunt cei care spun ca a facut bine ca a refuzat, de cealalta parte se situeaza cei care sunt nemultumiti ca nu vor vedea o dezbatere intre cei doi "finalisti" ai prezidentialelor.
Intrebarea de la care ar trebui sa plecam este: Cat de autentica ar fi fost o dezbatere intre Dancila si Iohannis?
Romanii nu isi doresc o confruntare intre cei doi pentru a afla cine a avut mai multe reusite profesionale, cine a facut mai mult rau tarii si cine are obiective mai bune in programul de candidat la presedintie. Majoritatea romanilor care vor sa vada aceasta intalnire face-to-face vor sa asiste la un moment umoristic unic in viata.
Realitatea economico-politico-socialo-interna o stim cu totii. Nu cred ca e nevoie de o dezbatere electorala in care sa i se arate Vioricai Dancila ca avem cea mai mare rata a inflatiei din UE, ca nu ne incadram in tinta de deficit bugetar de 3%, ca avem deficit major la balanta comerciala, ca 45 de orase din Romania sunt in pragul falimentului, ca suntem singura tara din UE a carei justitie e supravegheata prin MCV, ca prin recursul compensatoriu s-au eliberat aproximativ 20.000 de detinuti, sute dintre ei fiind condamnati pentru fapte de viol, pedofilie sau crima. Nu cred ca e nevoie sa rebifam momentele de trista amintire ale modificarii codurilor penale, celebrele legi ale justitiei, amnistia si gratierea, demiterea procurorului-sef DNA, toate condamnate dur de oficialii europeni care au dezbatut aceste teme cu ingrijorare.
De ce nu e nevoie sa i se spuna Vioricai Dancila cele de mai sus si multe altele? Din simplul motiv ca, daca ar fi inteles ceva pana acum, nu ar mai candida la prezidentiale.
Pe de alta parte, desi toate argumentele sunt in favoarea presedintelui in functie, Viorica Dancila ar avea de castigat din acest duel. Si totul s-ar datora discursului ei populist. Oamenii se plictisesc sa asculte cifre, sa asculte cum ne ameninta UE cu sanctiuni, sa asculte analize economice despre cum vom intra in colaps daca nu schmbam politica promovada de PSD. La oameni, in general, prinde declaratia de impact.
Si aici, social-democratii stiu sa forteze cel mai bine situatia. Ar duce discutia in zona de unde aveti bani de 6 case din meditatii, eu am marit pensiile si salariile si totul s-ar termina in defavoarea presedintelui.
Pe de alta parte, simplul accept al confruntarii, indiferent de cum s-ar desfasura ea, o ajuta ca imagine pe Dancila, fiindca refuzul presedintelui argumentat de faptul ca nu are ce sa discute cu un candidat care a distrus Romania, o claseaza pe Viorica cu multe trepte sub el.
Iar lovitura de gratie e oferita Vioricai de Iohannis in momentul in care acesta spune ca va face o dezbatere cu jurnalistii. Evident, o dezbatere infinit mai dificila decat cu un candidat ca Viorica Dancila.
Europarlamentarul PNL Rares Bogdan enumera 5 motive ca argument, in capul listei fiind acela ca o astfel de confruntare ” ar insemna sa o legitimezi, sa o iei in calcul, sa-i spui ca ea chiar conteaza”. Nici vicepremierul Raluca Turcan nu crede in utilitatea unei dezbateri: ” cand nu exista subiecte comune, este limpede ca o dezbatere intre cei doi candidati nu poate avea loc”.
Klaus Iohannis are un avans mai mult decat confortabil in fata Vioricai Dancila, procentual vorbind, nu are niciun motiv sa accepte o dezatere cu un candidat clasat atat de jos.
Dincolo de "palmaresul" Vioricai Dancila ca sefa a Guvernului, mai avem la pachet si o serie de gafe memorabile, greseli gramaticale si de protocol, declaratii halucinante si
refuzul sau de a se prezenta in fata presedintelui atunci cand acesta a chemat-o la Cotroceni.
O sa luam aici numai cateva titluri de presa:
-
27 aprilie 2018: Premierul Dancila refuza sa mearga la Cotroceni, la intalnirea cu seful statului. Ea fusese chemata la discutii cu presedintele Klaus Iohannis privind conflictul Guvernului cu Banca Nationala, in urma cresterii repetate a indicelui ROBOR.
-
5 septembrie 2018: Dancila refuza invitatia lui Iohannis la consultari. Ministrul de Finante si cel al Justitiei vor merge in locul ei
-
2 octombrie 2019: Klaus Iohannis: ”Refuzul premierului Dancila de a se consulta cu presedintele pe tema propunerii de comisar este o incalcare flagranta a Constitutiei. Incetati sa mai riscati credibilitatea tarii pentru interese meschine de partid!”
-
10 octombrie 2019: Viorica Dancila refuza invitatia presedintelui Iohannis la consultari: Nu merg la Cotroceni
Prin urmare, staff-ul de campanie a lui Iohannis a anuntat oficial ca presedintele nu se teme de o confruntare, insa doreste intalniri directe cu alegatorii, pentru ca ”asta inseamna democratia”, plus ca pozitiile politice ale celor doi contracandidati sunt cunoscute, deci ”nu este nimic de clarificat”, iar ”o confruntare nu ar aduce nimic in plus”, a spus Dan Motreanu, seful campaniei PNL.
”Mergem pe acelasi tip de campanie pe care l-am facut in primul tur al alegerilor, intalniri permanente cu cetatenii. Din momentul in care se va lansa al doilea tur de campanie, vom avea un sir de intalniri cu organizatiile si cu cetatenii din mai multe judete ale tarii (...)
Presedintele nu se teme de o confruntare. Din punctul nostru de vedere, cei doi candidati sunt binecunoscuti, au avut functii executive in ultimii ani in Romania, activitatea lor politica, punctele lor de vedere sunt cunoscute si cred ca o confruntare nu isi are rostul in acest moment, in aceasta campanie, pentru ca nu aduce nimic in plus. Nu cred ca este nimic de clarificat, cred ca cetatenii cunosc foarte bine care au fost pozitiile politice ale celor doi si o confruntare nu ar aduce nimic in plus”, a afirmat Motreanu dupa sedinta de la PNL la care a participat si presedintele Iohannis.
Ca strategie electorala, miscarea lui Iohannis este bine gandita si corect executata. O confruntare cu un candidat atat de slab clasat in procente, care nu are nimic de pierdut, doar de castigat eventual dintr-o dezbatere televizata, ar fi inoportuna si riscanta. Iohannis se afla intr-o situatie mult prea confortabila procentual sa isi permita riscul de a dezbate ceva cu o
Viorica Dancila care abia mai tine fraiele propriului partid, demisa din Guvern si cu discursuri ce tradeaza disperarea in propriile Comitete Executive.