Curtat de Dancila si Tariceanu, Ponta face pasi spre o alianta cu ALDE
victor pontaviorica dancilacalin popescu tariceanupro romaniapsdalde
In contextul in care se contureaza tot mai puternic ipoteza ca ALDE ar putea iesi de la guvernare, partidul lui Tariceanu tot poarta discutii ba cu Victor Ponta, ba cu Viorica Dancila. In caz ca alianta de guvernare pica, atat PSD, cat si ALDE raman cu o putere extrem de fragila, mai ales ca alegerile vin valuri-valuri, peste doar cateva luni avand loc prezidentialele, iar anul viitor, alegerile parlamentare, urmate de cele locale. Astfel, Victor Ponta si colegii sai refugiati din PSD joaca un rol-cheie in formarea noului pol de putere care e pe cale sa se contureze, cel putin pana va fi confirmat sau nu de alegatori la urmatoarele tururi de alegeri.
Despre relatia Ponta-Dancila putem spune ca sunt slabe sanse sa se transforme intr-un parteneriat politic, in conditiile in care, mai acum cateva zile se razboiau in declaratii pe Facebook. Liderul PRO Romania spunea, printre randuri, despre Dancila ca este agramata sau chiar analfabeta, iar premierul il atribuia lui Ponta un "stil mincinos si duplicitar", tot scandalul plecand de la afirmatia lui Ponta conform careia Dancila i-ar fi cerut sprijinul, promitandu-i chiar ca
e gata sa inlature partidul lui Tariceanu de la guvernare, ca PRO Romania sa ii ia locul.
Ponta a spus ca i-a pus Vioricai Dancila cinci conditii, dintre care a acceptat patru. Singura pe care nu a vrut sa o accepte ar fi fost retragerea de la alegerile prezidentiale.
"1. restructureaza tot Guvernul si administratia publica
2. Vine cu un nou program de guvernare realist si eficient
3. Asigura stabilitatea si predictibilitatea economica si bugetara / renunta la ordonante de urgenta care sa modifice Codul Fiscal introducand peste noapte taxe si impozite aberante
4. Numeste oameni in Guvern pe singurul criteriu al profesionaliamului ( nu pe “pilele” si presiunile baronilor care o papusesc acum dupa disparitia lui Dragnea)
5. Renunta la candidatura proprie la Prezidentiale ( o situatie penibila si jenanta pentru orice social democrat) si stabileste impreuna cu Alde si ProRomania un candidat comun cu sanse reale de a merge in turul al doilea o alternativa serioasa pentru Iohannis si Barna".
Din cate spune Victor Ponta, Dancila ar fi fost de acord cu primele patru, mai putin cu retragerea de la alegerile prezidentiale.
"Am incercat sa ii explic cu toata rabdarea ( pentru ca nu parea sa inteleaga ce se intampla si care este realitatea) ca targuilelile gen “Piata de zarzavat din Videle” sunt inutile si ca singura varianta de sprijin" o reprezinta aceste cinci conditii, a spus Ponta.
Citeste aici:
Replicile acide dintre Ponta si Dancila, pe Facebook
Acestea fiind spuse, e greu de crezut ca vor aparea tinandu-se de mana in fata Palatului Victoria si promitand poporului bunastare si armonie, desi in politica romaneasca nu ar fi nimic nou si nici surprinzator.
Dar Ponta da semne ca mai degraba ar fi tentat de o alianta cu Tariceanu, chiar daca si lui i-a taiat din avant, in urma cu doar cateva saptamani cand, dupa o intalnire dintre cei doi, Tariceanu a transmis ca a batut palma cu Ponta pentru o alianta, iar acesta l-a corectat, spunand ca, de fapt, a fost doar o discutie, Tariceanu reformulandu-si apoi declaratia, conform remarcii facute de liderul PRO Romania.
Victor Ponta are toate argumentele sa nu o sustina pe Viorica Dancila, reprezentanta unui partid care s-a lepadat de el in stilul caracteristic in care isi abandoneaza personajele care nu mai au priza la public. S-a mai intamplat, spre exemplu, cu Nastase si Geoana. Ar fi momentul ideal pentru Ponta sa isi plateasca niste polite si sa formeze o forta politica care sa concureze cu un PSD aflat deja cu un picior in groapa.
Odata incoltit PSD cu o alianta dintre Ponta si Tariceanu, multi parlamentari PSD manati de instinctul de conservare vor sari in barca PRO Romania, care se autoproclama "salvatoarea socialismului romanesc".
Problema este ca membrii PRO Romania nu prea si-l doresc pe Tariceanu alaturi, pe care il considera "un rebut politic". A spus-o numarul doi in PRO Romania, Daniel Constantin.
Daniel Constantin, prim-vicepresedintele ProRomania, a declarat ca
nu accepta o alianta cu ALDE si a spus despre liderul partidului, Calin Popescu Tariceanu, ca "este un rebut politic".
"Tariceanu cauta si inteleg ca decizia e luata sa iasa de la guvernare si sa faca alianta cu ProRomania. Indiferent ce se intampla, eu, ca fondator al ProRomania, nu o sa fiu niciodata de acord sa facem vreo combinatie politica cu dl Tariceanu.
Sunt si altii care nu vor fi niciodata de acord. ProRomania s-au construit pentru viitor. Unii colegi vor grupuri comune. Tariceanu este un rebut politic, au zis cetatenii la vot", a declarat Daniel Constantin.
Insa replicile acide ale lui Daniel Constantin sunt subtin temperate de Ponta, care ii sugereaza lui Constantin, dar si celorlalti din PRO Romania, sa apeleze la "calm si rabdare".
"Opinia mea esta sa fim mai chibzuiti, calmi, rabdatori si maturi, sa masuram de 7 ori inainte sa taiem si cand o sa taiem sa luam decizia cea mai buna pentru viitorul ProRomania”, a transmis Victor Ponta pentru
stiripesurse.ro
Totusi, pana sa faca aceasta afirmatie la inceputul acestei saptamani, Ponta spunea despre Tariceanu ca nu va parasi guvernarea, pentru ca, cele patru procente ale partidului sau nu ii permit sa supravietuiasca si nu are nicio perspectiva politica in afara aliantei cu PSD.
In timp ce Ponta este ca magarul intre capitele cu fan, alianta PSD-ALDE mocneste.
Desi astazi Tariceanu acuza Guvernul de incompetenta, un sentiment ciudat parca ne spune ca, daca Dancila nu "ii lua fata" si nu candida din partea PSD la prezidentiale, Tariceanu nu ar mai fi avut obiectii si nu ar mai fi cerut astazi ca PSD sa schimbe programul de guvernare, nici nu ar mai fi contestat rectificarea bugetara.
Pe principiul vulpii care nu ajunge la struguri, PSD e acru pentru Tariceanu si a inceput sa puna conditii social-democratilor, erijandu-se in salvatori nationali. La sfarsitul saptamanii trecute, Tariceanu i-a dat un ultimatum premierului Dancila, transmitand in mod public ca nu isi mai doreste sa faca parte dintr-un “guvern impotent”.
Dancila a replicat clar "PSD nu accepta ultimatum". Ultimatumul a expirat pe 20 august, iar Dancila, desi trebuia in mod normal sa se prezinte pe 19 la sedinta coalitiei, l-a sfidat pe liderul ALDE, absentand nemotivat.
Descumpaniti, cei din ALDE nu si-au mai permis sa joace dur, un nou ultimatum era ridicol, in contextul in care niciun fir de par nu s-a zbarlit pe spinarea vreunul social-democrat nici macar acum, la prima strigare, asa ca, au spus ca mai asteapta putin ...
Purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, pe Facebook: "Astazi, 19 august 2019, trebuia sa aiba loc o intalnire a coalitiei, avand ca tema raspunsul PSD fata de pozitia ALDE privind masurile ce trebuie luate in vederea restartarii actului de guvernare. Dat fiind ca doamna Viorica Dancila, presedintele PSD si prim-ministru, a absentat, din motive care nu ne-au fost precizate, subiectul respectiv nu a putut fi abordat. Asteptam ca, odata cu reprogramarea intalnirii, cel mai probabil pentru miercuri, prim-ministrul sa ne prezinte cu claritate care este, intre relansare si supravietuire, optiunea sa in privinta activitatii Guvernului".
In acest context, nu putem sa nu ne intrebam ce urmeaza. Cel mai probabil, scenete de tip Caragiale pana pe 24 august, cand PSD are Congresul pentru oficializarea candidatului sau la prezidentiale.
Pana cand ALDE nu va vedea negru pe alb ca nu obtine sustinerea aliantei pentru alegerile din noiembrie, e posibil sa mai stea agatat putin de Dancila, iar apoi sa se rupa. Pe de alta parte, e posibil ca social-democratii sa aplice vreo tehnica persuasiva de tip degetele intre usa si sa-l convinga pe Tariceanu sa renunte el la candidatura sa, iar alianta sa ramana in picioare. Spre exemplu, PSD ar putea apasa pe un buton sensibil la Tariceanu, amintindu-i cum i-a mentinut imunitatea parlamentara, prin votul din plenul Senatului, blocand ancheta DNA, in care Tariceanu e acuzat de luare de mita de 800.000 de dolari in perioada 2007-2008, cand era premier. Este un scenariu poate de film, dar datele sunt reale si ...orice e posibil.
Citeste si:
USR: Tariceanu si colegii sai din ALDE au implementat un program populist si au distrus justitia