Cum va influenta rezultatul motiunii alegerile prezidentiale
alegeri prezidentialemotiune de cenzuraviorica dancilapsd
Ziua de joi este de o importanta majora pentru succesiunea la conducere a polilor de putere din Romania, dincolo de formarea Guvernului, asa cum pare miza la prima vedere, ci chiar de competitia si castigarea alegerilor prezidentiale.
Lucrurile sunt simple si stau in felul urmator: Partidul Social Democrat poate pierde puterea executiva daca motiunea initiata de PNL este votata cu mai mult de 233 de voturi in Parlament. Voturile decisive apartin in principal grupurilor parlamentare ale PRO Romania si ALDE.
Deja, liderul PNL, Ludovic Orban a anuntat ca a strans 237 de semnaturi de sustinere pentru motiune, dintre care trei ale unor social-democrati si mai are alte 7 promisiuni de vot. Viorica Dancila a simtit pericolul si a facut o miscare demna de un om politic de clasa, daca ne gandim ca definitia acestei sintagme inseamna acele caracteristici date de Caragiale personajelor sale. Ei bine, Dancila anunta fonduri si subventii pentru toata lumea luminata care se opune motiunii.
Citeste si:
LIVE TEXT de la Parlament: Cele mai importante declaratii de la motiunea de cenzura
Se pare ca a si avut efect. Cel putin doi social-democrati rataciti in negura haosului si dorinta de a apuca in barca care se scufunda mai putin, s-au intors in PSD, dupa cateva zeci de ore dupa ce se dusesera alaturi de Tariceanu.
Lucrurile se misca. Orele trec si vorba aia, in PSD nu aduce anu ce aduce ceasu, mai ales daca e vorba sa se gaseasca vreo comoara si brusc, dupa motiune sa apara fonduri pentru primariile care pana ieri se plangeau ca au ramas fara fonduri la ultima rectificare bugetara, ca nu mai au bani de salarii si nici de vouchere de vacanta.
Insa votul de joi va trimite acasa sau nu Guvernul Dancila. Problema de substanta este alta. Ca prin votul pe motiune nu se va decide doar soarta Executivului, ci insasi soarta alegerilor prezidentiale. Acum, vorbind pe sondaje, nu ca un candidat sau altul ar fi in primele trei pozitii ale preferintei de vot, insa este un eveniment ca PSD sa-si schimbe candidatul cu o luna inainte de alegeri. Doar din acest punct de vedere, soarta prezidentialelor este schimbata de miscarile din interiorul acestui partid.
Si asta dintr-o explicatie simpla: istoria ultimilor 30 de ani ne-a aratat ca PSD are un talent nativ de a se descotorosi de perdanti. Or, o Viorica Dancila al carei Cabinet ar fi "decapitat" in Parlament si trimis acasa, nu prea mai reprezinta optiunea cea mai viabila de "prezidentiabil PSD", mai ales cand dupa colt zambeste bandajat la ochi si intreband cat costa un bilet la RATB, Mircea Diaconu.
Niciun lider PSD nu a trecut cu brio testul unui esec. Practic, partidul l-a scapat printre degete imediat dupa ce i-a expirat termenul de valabilitate.
Astfel, in cazul unei motiuni picate, putem asista la capitolul "decaderea" din scurtmetrajul "Gloria si decaderea primei femei premier a Romaniei", sau "brosele are a girl's best friend" ... sau cum ar spune omul de rand, "au ajuns-o blestemele lui Dragnea", sau Ponta? Sau Nastase? Sau Geoana? Alti predecesori care au stralucit deasupra social-democratiei Romanesti si parca n-au fost acolo niciodata ...
Citeste si:
Mesajul presedintelui inainte de motiune: PSD-istilor nu le-a venit mintea la cap, ci eu m-am urcat in capul lor