Cum va arata lumea peste 30 de ani?
Nicio tara nu va detine pozitia de lider mondial. China va deveni cea mai mare economie a lumii. Uniunea Europeana va fi o structura solida. Populatia musulmana a Europei se va dubla ca procent din total, de la 4,1% in momentul de fata la 8%. Puterea economica a tarilor care se bazeaza pe veniturile obtinute din exploatarea resurselor naturale va scadea.
Sunt doar cateva dintre previziunile facute pentru urmatoarele decenii de catre National Intelligence Council (NIC), o organizatie care reuneste mai multe servicii americane de informatii.
“Dupa ce influenta politica si economica a SUA se va reduce, nimeni nu va detine hegemonia, vom intra intr-o era a retelelor si coalitiilor. Si acest lucru va avea, probabil, ca rezultat o perioada mai lunga de anarhie globala, pentru ca nicio putere nu va putea inlocui SUA ca garant al ordinii internationale”, scriu expertii NIC, care pornesc de la ipoteza ca SUA constituie in momentul de fata un factor de stabilitate.
Aceiasi experti spun ca statele din Asia le vor intrece ca putere globala pe cele din Europa si America de Nord luate impreuna, in termeni de PIB, marime a populatiei, cheltuieli militare si investitii in tehnologie. China va deveni cea mai mare economie a lumii, depasind-o pe cea a SUA, iar trioul odata dominant format din SUA, Europa si Japonia isi va vedea cota din comertul mondial diminuandu-se de la 56%, cat este in prezent, la mai putin de 50%.
NIC anticipeaza, de asemenea, ca “pentru prima data, majoritatea populatiei lumii nu va mai fi saraca, iar clasa de mijloc va constitui cel mai important sector economic si social in cele mai multe dintre tarile lumii, datorita nivelului mai ridicat de educatie si accesului mai bun la servicii medicale si la informatii.”
Pana acum, nimic ingrijorator. NIC vorbeste insa si despre cresterea instabilitatii globale, generate, de exemplu, de faptul ca indivizii si grupurile mici vor avea acces la tehnologii letale, fapt ce le va permite sa savarseasca violente la scara larga, violente de care, candva, doar statele erau capabile.
De asemenea, instabilitatea va creste si din cauza cererii tot mai mari pentru apa, alimente si energie, pe fondul schimbarilor climatice si al cresterii populatiei. “Schimbarea climei va inrautati perspectivele privind disponibilitatea acestor resurse critice. Analizele sugereaza ca fenomenele meteo cu caracter extrem vor fi mai numeroase si ca zonele umede vor deveni si mai umede, in timp ce zonele aride vor deveni si mai aride.” Precipitatiile se vor reduce cel mai mult in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord, dar si in Europa de Sud, in regiunile vestice ale Asiei Centrale, in sudul Africii si in sud-vestul SUA.
Cat priveste Uniunea Europeana, expertii americani inclina spre posibilitatea renasterii acestei structuri, si nu spre prabusirea ei. “Europa a avansat deja pe drumul spre finalizarea conceptului original al unei uniuni monetare si economice profunde. Ca urmare, Europa va iesi mai puternica din criza, insa barierele de natura politica ar putea face ca transferul masiv de suveranitate sa fie un pod mult prea indepartat pentru majoritatea statelor.”
Iar Germania va ramane, cu siguranta, liderul politic al Europei datorita perspectivelor de crestere economica. Doar ca bunastarea tarii va fi pusa in pericol de imbatranirea populatiei.
Sursa foto: www.pexels.com