Cum a picat Dancila testul IMPLICARII pe care o promite in sloganul de campanie
imunitate parlamentaracalin popescu tariceanupsdcampanie electoralaviorica dancilaklaus iohannis
Viorica Dancila, impreuna cu intreaga masinarie social-democrata din spatele domniei sale, promite ca, daca va ajunge la Cotrocei, va fi "un presedinte implicat". Or, "problema" este ca e o mare "problema" in afirmatia domniei sale, din cel putin doua puncte de vedere, pe care le vom analiza mai jos.
Aspectul numarul 1: piedicile sunt puse limitativ de Constitutie
Ca presedinte al Romaniei, prerogativele constitutionale nu sunt foarte permisive in a-ti da voie sa fii "implicat", asa cum promite Viorica Dancila sa se comporte din scaunul de sef al statului.
Desi este cliseica aceasta sintagma, "seful statului" nu trebuie sa ne duca cu gandul la ceea ce face, spre exemplu, Gigi Becali la FCSB.
"Seful statului" reprezinta, in fapt, doar o denumire pompoasa si jurnalistica pentru functia de cel mai inalt functionar al statului, respectiv cea de presedinte. In realitate, el este un mediator, cu atributii mai insemnate pe plan extern decat pe plan intern.
Din acest motiv, sunt "trase de par" declaratiile acelor candidati care promit investitii, autostrazi sau salarii mai mari, fiindca nu presedintele are atributia de a intocmi si distribui bugetul national, ci Guvernul. In situatia in care Guvernul si presedintele, fie au aceeasi sustinere politica in spate, fie conlucreaza bine si se raporteaza acelorlasi principii si impart aceleasi prioritati, doar atunci putem crede ca presedintele chiar poate schimba in mod real si palpabil felul cum ne ducem zilele in gulagul romanesc.
Aspectul numarul 2: Testul a fost picat. De cel putin doua ori
Pe principiul "stai jos, nota 2", doamna premier nu prea ar trebui sa aiba .... curajul ... de a promite ca se va implica, va face si va drege ca presedinte, pentru ca a aratat deja destula implicare in functia de premier. Si vom lua la analizat doua cazuri punctuale care demonteaza cel putin doua promisiuni ale campaniei PSD pentru prezidentiale "implicare" si "ridicarea imunitatii".
Vom incepe cu "implicarea", respectiv evenimentele din 10 august 2018, protestul din Piata Victoriei.
Ne raportam la acest eveniment pentru ca, joi seara, intr-o noua conferinta de presa maraton la Palatul Parlamentului, reporterul Epoch Times Loredana Diacu, a ridicat mingea la fileu in aceasta directie, intreband-o pe Viorica Dancila, simplu si la obiect:
"Reporter: Referitor la 10 august. Ati spus ca ati fost in concediu pe 10 august. Ne puteti spune unde erati in seara zilei de 10 august?
Viorica Dancila: In concediu.
Reporter: Unde anume erati in concediu?
Viorica Dancila: In concediu.
Reporter: Aveati legatura telefonica? Stiati ce se intampla in tara ca premier al Romaniei? Presupun ca puteati fi gasita si in Zanzibar daca erati plecata. Intrebarea mea este: spuneti ca veti fi un presedinte care lupta pentru fiecare roman. Daca erati la curent cu ceea ce se intampla in Piata Victoriei si ati vazut imagini cu batrani gazati, cu femei gazate, cu copii gazati, de ce nu ati dat un telefon sa cereti oprirea acelei interventii in forta?
Viorica Dancila: Dvs incercati sa lipiti anumite evenimente de mine. Nu o sa va iasa.
Reporter: Erati premierul Romaniei in seara zilei de 10 august.
Viorica Dancila: Sa va spun de ce. Am lasat, i-am lasat toate atributiile mele vicepremierului. Deci, stiti foarte bine acest lucru. Nu puteam pleca in concediu pana cand nu lasam atributiile, din punct de vedere organizatoric, unui vicepremier. Deci acest lucru este un lucru pe care il face orice premier cand pleaca in concediu. Mai mult decat atat, repet, trebuie sa lasam justitia sa stabileasca vinovatii. Pentru ca au fost vinovati si de o parte si de alta. O colega de-a dvs a inceput si mi-a spus ca au fost sesizari, ca au fost grupuri violente care incercau sa patrunda in Palatul Victoria. Haideti sa vedem intai care este adevarul, pentru ca daca nu stim adevarul si stabilim noi vinovatii pe baza unor scenarii, sau pentru ca vrem sa acuzam o persoana sau alta, nu este un mod corect de abordare. Haideti sa vedem ce spune justitia si cine va fi vinovat va plati. Va asigur ca nu am nicio legatura cu dosarul 10 august.
Reporter: Voiam sa stiu doar daca ati pus mana pe telefon, daca ati incercat sa va interesati cu ce se intampla cu adevarat in Piata, si daca ati facut vreo incercare de a opri.
Viorica Dancila: Ce voiati sa opresc? Grupurile care incercau sa intre in Palatul Victoria? Va dati seama ca nu mi-am dorit acele violente si i-am condamnat pe cei care au recurs la violenta si din partea jandarmeriei si din partea unor oameni care au venit acolo sa recurga la astfel de lucruri. Dar, acest lucru… nu puteam eu sa ma duc acolo si sa opresc ceea ce se intampla acolo. Ingrijorarea mea era legata de cei care erau loviti sau cei care au suferit in urma celor intamplate in Piata Victoriei. Deci nu stiu. Incercati neaparat sa imi gasiti o vina in evenimentele din 10 august. Daca se va gasi ca Viorica Dancila are cea mai mica vina sau implicare acolo, eu ma pun la dispozitia organelor de ancheta. Dar nu am nicio vina. Va garantez ca nu am niciun amestec in ceea ce s-a intamplat pe 10 august, in Piata Victoriei".
Astfel a decurs discutia dintre reporter si candidata PSD la alegerile prezidentiale, pe subiectul care a ingropat imaginea Romaniei in presa internationala. Ziua de 10 august a ramas in istoria postdecembrista ca fiind unul dintre momentele de trista amintire in care autoritatile statului actioneaza violent, agresiv, inuman asupra unei mase de oameni care protesteaza, in conditiile in care dreptul la greva, la protest, este garantat de lege.
Astfel a picat Viorica Dancila testul responsabilitatii, fiindca in functia de premier nu doar ca avea toate atributiile sa intervina, ci avea chiar obligatia sa faca acest lucru. Daca din punct de vedere legal putem spune ca este "acoperita" de faptul ca era in concediu, din punct de vedere moral, emotional, patriotic, uman, in momentul in care esti seful Guvernului unei tari care tremura sub zeci, sute de mii de picioare care ingheata in Piata Victoriei protestand, ai obligatia de a te implica.
Nu putem sa nu ne intrebam daca Romania va fi sub asediu in timp ce Dancila va petrece la Neptun, in concediul sau de presedinte al tarii, cine va convoca CSAT-ul si cui va lasa atributiile atunci?
In conferinta de presa de la Palatul Parlamentului au mai fost atinse cateva puncte sensibile. Spre exemplu, imunitatea presedintelui, la care Dancila spune ca vrea sa se renunte. Nu putem sa nu ne amintim cum, in interiorul PSD, s-a facut scut in jurul lui Calin Popescu Tariceanu, parlamentarii PSD si ALDE hotarand sa nu lase DNA sa il ancheteze intr-un dosar in care se presupune ca ar fi primit mita vreo 800.000 de dolari, intre 2007 si 2008, pe vremea cand era premier.
Vezi aici:
Cum te scapa imunitatea parlamentara de problemele cu legea, desi sfideaza Constitutia. Studiu de caz: Tariceanu
Vezi aici:
Tariceanu, acuzat din PSD, ca a BLOCAT ancheta DNA in dosarul mitei de 800.000 de dolari, cu sustinerea PSD
Despre aceasta situatie, Dancila spune, insa, ca va raspunde in fata electoratului.
"Reporter: As vrea sa va intreb de ce nu ati avut o pozitie atat de transanta legata de imunitatea politicienilor si in calitate de presedinte al PSD? Va reamintesc ca parlamentarii partidului dvs au facut de multe ori scut in jurul colegilor de Parlament cand DNA a cerut unda verde pentru urmarirea penala.
Viorica Dancila: Haideti sa ne uitam un pic. Nu luati ca au facut scut numai parlamentarii PSD pentru a apara membri ai PSD. Uitati-va ca au fost din multe partide care au facut scut sau care nu au fost de acord. Eu nu sunt parlamentar. Repet ceea ce am spus: eu, in calitate de premier, nu am avut nevoie de imunitate. Nu voi avea nevoie de imunitate nici ca presedinte al Romaniei. Nu incercati sa imi gasiti mie vreo vina ca acum 4 ani nu au stabilit sa nu mai fie imunitate pentru parlamentari. Nu sunt membru al Parlamentului Romaniei iar presedintia partidului am preluat-o pe 29 iunie, anul acesta.
Reporter: Erati presedinte al PSD in momentul in care s-a votat pentru dnul Tariceanu, de exemplu. De ce nu ati recomandat colegilor dvs sa voteze pentru ridicarea imunitatii?
Viorica Dancila: Colegii vor raspunde fiecare in colegiul in care au fost alesi. Eu cred ca fiecare trebuie sa dea un raspuns in fata electoratului. Cred ca fiecare trebuie sa ia o decizie. Nu va imaginati ca in PSD presedintele da un ordin si toti ceilalti iau pozitia de drepti. Poate in partea cealalta se practica aceasta metoda. Fiecare isi spune punctul de vedere".
Din cel putin aceste cateva aspecte, sloganul de campanie al Vioricai Dancila este complet lipsit de esenta si realism, insa, cu siguranta, este suficient de magnetic pentru acele mase de oameni care se lasa "furate" de mirajul unor cuvinte care suna bine, dar care nu spun nimic si mai sunt si rostite de cineva care a avut ocazia sa faca deja acele lucruri, insa era prinsa cu alte treburi.
Citeste si:
Ruleta Ruseasca. Ordinea si siguranta publica, batute mar